Yapı Magazin
Sürdürülebilirliği Odağına Alan DYO, İnovatif ve Çevre Dostu Ürünleriyle Sektörde Fark Yaratıyor

Sürdürülebilirliği Odağına Alan DYO, İnovatif ve Çevre Dostu Ürünleriyle Sektörde Fark Yaratıyor

Kullanıcıların ve iş ortaklarının yaşamına değer katan DYO, güvenilir ürün ve hizmetler sunmaya devam ediyor. Uzun ömürlü çatılar için ısı yalıtımı ve su yalıtımı konusunda sundukları çözümleri, çatı izolasyonu için geliştirdikleri ürünleri, EPD, Eco-Label ve düşük VOC özellikli ürünlerini konuştuğumuz DYO Boya Fabrikaları Genel Müdürü Mehmet Mutlu Uysal, “DYO’nun  ‘değer katma, koruma ve güzelleştirme’ önermesi ile birlikte, topluma ve çevreye karşı sorumluluklarımızı biliyor, iş hedeflerimizi de sürdürülebilir kalkınma hedefi doğrultusunda belirliyoruz.” dedi.
Türk boya sektörünün öncü markalarından DYO’nun hem su yalıtımı hem de çatı izolasyonu için geliştirdiği kimyasal ve UV direnci yüksek Dyofleks ürününden bahsetmek isteriz. DYOFleks’in teknik özelliklerinden, sağladığı avantajlardan ve uygulama prensiplerinden bahseder misiniz?
DYOFleks, akrilik esaslı %600 elastik, kimyasal ve UV direnci yüksek, sıvı çatı izolasyon malzemesidir. Su yalıtımının yanı sıra özellikle çatı izolasyonu için geliştirdiğimiz DYOFleks, yarı akışkan özelliği sayesinde, yüzeyleri kolaylıkla kaplar. Su buharı geçirgenliği sayesinde nemin dışarı çıkmasını sağlar. Sıcak ve soğuk farklarında elastikiyetini korur. Ayrıca hem kimyasal hem de UV direnci yüksektir. Bunların yanı sıra yapışması mükemmel, su geçirmez ve dekoratiftir. Su ve nem geçirimsizliği istenilen binalarda, beton, sıva, tuğla, ytong, briket, eternit, ahşap, oluklu ve oluksuz asbestli çatı kaplama levhalarında güvenle kullanılır. Temizlenmiş ve uygulamaya hazır hale getirilmiş yüzeylere, DYO Çatı İzolasyon Malzemesi %40 oranında su ile inceltilerek bir kat astar olarak kullanılmalıdır. Astar kuruduktan sonra üzerine inceltilmeden iki veya üç kat halinde uygulanmalıdır. Her kat, bir evvelki katın ters yönünde çapraz olacak şekilde en az 24 saat içinde uygulanmalıdır. Uygulama yapılmış yüzeyler 24 saat boyunca yağmur, kar ve dondan korunmalıdır. Üzerinde gezilecek ve mekanik darbelere maruz kalacak yüzeylerin üzerine koruyucu bir kaplama yapılması gerekmektedir.
“Dyotherm markamız altında yer alan Isolteco 110, hibrit teknolojiyle üretilmiş yeni nesil ısı yalıtım malzemesi olarak sektörde fark yaratıyor”
Binaların dış etkenlere en çok maruz kalan bölümleri olan çatılarda, yağmur, kar, dolu, güneş ışınımları gibi dış etkenlerden kaynaklı etkileri azaltmak, su girişinden binayı korumak ve uzun ömürlü sürdürülebilir çatılar için ısı yalıtımı ve su yalıtımı konusunda sunduğunuz çözümlerden bahseder misiniz?
DYO olarak boyada sahip olduğumuz uzmanlığı, ısı yalıtımı sektörüne Dyotherm ve Klimatherm markalarımız ile taşıdık. Yaşadığımız mekânlarda ısıl konfor sağlama, yapıların dayanıklılığını artırarak ömrünü uzatma, sağladıkları enerji tasarrufuyla yatırım maliyetlerini düşürme ve dekoratif görünümleriyle binalara değer katma özellikleriyle öne çıkan ısı yalıtım grubumuzda, Dyotherm markamız ile sürdürülebilirlik anlayışıyla bir adım ileri giderek, çevre odaklı projelerin aranan ürünleri olacak ürün gamımızı hayata geçirdik. 
Dyotherm markamız altında yer alan Isolteco 110, hibrit teknolojiyle üretilmiş yeni nesil ısı yalıtım malzemesi olarak sektörde fark yaratıyor. Isolteco 110, içerdiği EPS tanecikler ve içerdiği çimento bazlı kimyasal bağlayıcılar ile hibrit teknolojiyi kullanan bir ürün olma özelliği taşıyor. Her yüzeye uygulanabilen Dyotherm Isolteco 110, hibrit teknolojisiyle üretilmiş bir ürün. Dyotherm Isolteco 110, özel kimyasallarla yüzeyleri kaplanmış EPS (Genleştirilmiş Polistiren) tanecikler ile taneciklerin etrafını sarmalayan çimento ve kimyasal katkıların bir araya gelmesiyle oluşuyor. Kullanılan teknolojiyle organik yapıdaki EPS taneciklerinin etrafı inorganik katkılarla sarılıyor. Bu inorganik katkılar, EPS taneciklerini bir arada tutarken aynı yapı içinde homojen dağılmasını da sağlıyor. EPS taneciklerinin özelliğiyle ısı yalıtım gerçekleşirken, kullanılan inorganik katkılar ürüne yüksek nefes alabilme kabiliyeti sağlıyor ve yoğunlaşmayı önlüyor. Hibrit üretim teknolojisi sayesinde, ISOLTECO 110 uygulandığı alanlarda 360 derece koruma kalkanı oluşturarak, enerji tasarrufu ve termal koruma sağlıyor, A sınıfı yangın direnci gösteriyor, yapılara nefes aldırıyor, binanın ömrüne ömür katıyor. 
“DYO Oxymax kullanıldığı iç mekânlarda havanın kalitesini iyileştiriyor, sağlıklı bir atmosfer oluşturuyor”
Sektör alışkanlıklarını değiştiren iç cephe boyası DYO Oxymax ürününüzün özelliklerinden ve bina cephelerine sunduğu avantajlarından bahseder misiniz?
DYO Oxymax, Dünya Boya Konseyi (WCC) tarafından Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (Sustainable Development Goals) Amaç 3 (SDG 3): Sağlık ve Kaliteli Yaşam kapsamında “İyi Uygulama Örneği” olarak gösterildi. Böylelikle DYO Oxymax ile, dünya boya sektörünün ilk global sürdürülebilirlik raporunda katkı sağlayan firmalar arasında yer alma başarısı elde ettik.
Sektör alışkanlıklarını değiştiren iç cephe boyası DYO Oxymax ile kullanıldığı iç mekânlarda havanın kalitesini iyileştiriyor ve sağlıklı bir atmosfer oluşturuyor. Uçucu organik bileşen ve amonyak içermeyen DYO Oxymax, kapalı ortamda bulunan zararlı kimyasal madde formaldehiti absorbe ederek ortamı sağlıklı bir havaya kavuşturuyor. Bu özelliği ile DYO Oxymax, medikal alan ve binaların iç cephe duvar yüzeylerinde kullanıma oldukça uygun. Çapraz bağlanma teknolojisine sahip özel bağlayıcısı sayesinde yüzey hareketliliğine karşı kılcal çatlaklar oluşturmayan, pürüzsüz yüzeylere mükemmel yapışma sağlayan DYO Oxymax, aynı zamanda yüksek örtücülüğe ve mükemmel leke dayanımına sahiptir. 
Çevre dostu ve sağlık odaklı boyalar üretmeye özen gösteren DYO’nun iç cephe boyaları genellikle düşük VOC (Volatile Organic Compound) ya da antibakteriyel içeriğine sahip. VOC’un, sağlık ve güvenlik açısından avantajlarından bahseder misiniz?
DYO olarak, AR-GE çalışmaları kapsamında inovatif ürün geliştirme, marka konumlama ve ürün tasarımlarının iyileştirilmesi başlıklarında kendi öz kaynaklarımız ile proje geliştirmenin yanı sıra, üniversiteler ve diğer sanayi kuruluşları ile birlikte ortak çalışmalara da imza atıyoruz. Bu çalışmalar da ürünlerimize yansıyor. 
Pandemiyle birlikte tüketiciler, başta sağlık odaklı olmak üzere farklı ihtiyaçlara yönelik ürünlere yöneldiler. Yaşam alanlarında kullanılan ürünlerde antibakteriyel, antimikrobiyal özelliklere olan talepteki artışı hep birlikte gözlemleyerek geliştirdiğimiz DYO Teknoplast ürünümüz, yüzeye temas eden SARS-CoV-2 virüsünü ilk 30 dakika sonunda %97,86 oranında, 24 saat sonunda ise % 99,99 oranında yok ediyor. Bu ürünün performansı TS EN ISO/ 17025 akreditasyon kapsamında Antimikrop AR-GE ve Biyosidal Merkezi tarafından test edilerek kanıtlanırken COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün de duvar yüzey kaynaklı bulaşma riskini azaltıyor. 
11. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri AR-GE Proje Pazarı’nda “SARS-CoV-2 Virüsüne Karşı Etkili Yeni Teknoplast” ürünümüz ile Boyalar ve Yapıştırıcılar kategorisinde 3’üncülük ödülünü aldık. Sağlıklı yaşam alanları oluşturma hedefiyle geliştirdiğimiz DYO Oxymax ile kapalı ortamda bulunan zararlı kimyasal madde formaldehiti absorbe ederek %83 oranında azaltılmasını sağlıyor, hava kalitesini iyileştiriyor ve sağlıklı bir atmosfer oluşturulmasına katkı sağlıyoruz.
DYO Oxymax, ürün özellikleri ile Dünya Boya Konseyi (WCC) tarafından Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (Sustainable Development Goals) Amaç 3 (SDG 3): Sağlık ve Kaliteli Yaşam kapsamında “İyi Uygulama Örneği” olarak gösterildi.

AR-GE Merkezimizde hybrid teknoloji ile ürettiği DYOJEN Soft Mat İç Cephe Boyası sayesinde yüzeylerde oluşan parmak izi vb. her türlü leke kolaylıkla temizleniyor. Darbe ve çizilmeye karşı dirençli olan DYOJEN, su bazlı olması sayesinde iz bırakmadan silinebilmesinin yanı sıra leke iticiliği ve mükemmel örtücülüğü ile öne çıkıyor. DYOJEN Soft Mat, antibakteriyel ve küf önleyici olması dolayısıyla da sonbahar ve kış mevsimlerinde duvarlarda tam koruma sağlıyor.

Fotokatalitik özelliği sayesinde ışıkla kendini temizleyen DYO Nanoipekmat, nikotin izi, kalorifer isi gibi kirlerin boya yüzeylerinde oluşmasını geciktiren özelliğe sahip. Yüzeyde oluşan yağ, kurşun kalem, suluboya vb. lekelerin kolaylıkla temizlenmesine imkân verir. İçerdiği nano parçacıklar ve reçinenin gözenekli yapısı sayesinde uygulandığı yüzeylerin daha iyi nefes almasını sağlar. Antibakteriyel özelliği sayesinde hastane odası, otel, restoran, mutfak, mağaza, kreş, okul, ofis vb. iç mekânlarda kullanıma uygundur.
“İnsan ve çevre sağlığına önem veren EPD, Eco-Label ve düşük VOC ürünlerimiz ile hizmet veriyoruz”

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

DYO’nun “değer katma, koruma ve güzelleştirme” önermesi ile birlikte, topluma ve çevreye karşı sorumluluklarımızı biliyor, iş hedeflerimizi sürdürülebilir kalkınma hedefi doğrultusunda belirliyoruz. Sahip olduğumuz sürdürülebilirlik politikası çerçevesini “BM Küresel İlkeler Sözleşmesi” ve “BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” rehberliğinde, toplum ve ekosistemindeki çevresel, sosyal, ekonomik faaliyetlerini paydaşların katılımıyla ve paydaşların memnuniyeti ve beklentilerini dikkate alan bütünlükte yönetmek olarak tanımlayabiliriz. 

Küresel kimya endüstrisinin, güvenli kimyasallar yönetiminden sürekli iyileştirme sağlamak ve çevre, sağlık, emniyet ve güvenlik performans mükemmelliği elde etme misyonu güden ICCA Responsible Care Küresel Sözleşmesi’ni imzaladık. Ürün tarafında Dinamik Silikonlu İpekmat İç Cephe Boyası, DYO Geçiş Astarı, DYO Tavan Boyası, Dinamik Silikonlu Dış Cephe Boyası, Teknotex Dolgulu Dış Cephe Astarı, Beşyıldız Silikonlu Dış Cephe Boyası, Beşyıldız Tavan Boyası, Beşyıldız Silikonlu Mat İç Cephe Boyası, Beşyıldız Plastik Mat İç Cephe Boyası ve Dyotherm Isolteco110 ürünleri, The International Environmental Product Declaration (Çevresel Ürün Beyanı – EPD) tarafından sertifikalandırıldı. 

Enerji verimliliğini arttırmada, malzeme ve işçilik tasarrufu sağlamak adına Dyotherm markamız altında konumlanan Isolteco 110 ve Isolteco 110 Manuel ürünlerimiz yenilikçi ısı yalıtım denildiğinde akla ilk gelen ürünlerimizden. ISOLTECO 110 ve Isolteco 110 Manuel, hibrit teknolojisi sayesinde de A sınıfı yangına tepki sınıfında yer alıyor.  

Çelik ve betonarme gibi yapı bileşenlerinin yangına dayanıklı hale getirilmesi için geliştirdiğimiz yeni yalıtım ürünümüz ise Dyotherm Protherm Light. Uygulandığı yapılarda, taşıma bileşenlerinin (çelik veya kolon) kritik sıcaklıklara gelmesini 240 dakikaya kadar geciktiren Protherm Light, bu özellikleriyle EN 13381 belgeleri ile Avrupa Teknik onaylı. EN 13381 belgeleri ile, yatay koruyucu membranlar, beton elemanları, çelik elemanları ve beton ve çelik kompozitlerinin pasif yangın korumasının sağlanmasında Türkiye’de üretilen tek çimento esaslı pasif yangın koruma ürünü oldu. Çimento esaslı olması sebebiyle, iç ve dış cephelerde makine ile uygulanabilen Dyotherm Protherm Light içerisindeki EPS tanecikler sayesinde rakiplerine göre daha düşük sarfiyat tüketimi sağlıyor.

Bunun yanı sıra DYO Beşyıldız ailemizde ve Casati ambalajlarımızda %30 geri dönüşümlü plastik kullanımına geçerek ve mobilya sektöründeki Dewilux ambalajlarımızda metal kullanımını azaltarak sorumlu üretim bilincimizi ön plana çıkarıyor, çevre dostu ambalajlarımız ile tüketicilerin hassasiyetlerine yönelik ürün gamımızı genişletiyoruz. İhracat pazarlarında konvansiyonel ürün setinin yanında, insan ve çevre sağlığına önem veren EPD, Eco-Label ve düşük VOC ürünlerimiz ile hizmet veriyoruz. 



Etiketler:

#dyo #sürdürülebilirlik #çatıizolasyon #suyalıtımı

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter