Yapı Magazin
Saray Alüminyum, AR- GE Yatırımlarıyla Sektöre Katma Değerli Ürünler Sunmaya Devam Ediyor

Saray Alüminyum, AR- GE Yatırımlarıyla Sektöre Katma Değerli Ürünler Sunmaya Devam Ediyor

Nano kompozit panel, SARAY A2 yangına dayanıklı kompozit panel, Alüminyum Cotta dış cephe kaplama malzemesi gibi birçok yeniliği Türkiye’de ilk kez pazarla buluşturan Saray Alüminyum, EN normlarını dikkate alarak ürettiği EW55 yalıtımlı kapı ve pencere sistemi ile bir inovasyonu daha sektöre kazandırdı. Saray Grup Yönetim Kurulu Üyesi Talin Saraylı Dikici ile EW55 yalıtımlı kapı ve pencere sisteminin geçirgenlik, hava geçirimsizliği, rüzgâr yükü dayanımı, sistem derinliği, ısı yalıtım bariyer boyutu, uygulanabilir cam kalınlığı gibi özelliklerini, PVDF teknolojisi ile ürettiği ürünlerin hava koşullarına dayanım, sertlik, bükülebilirlik, kir tutmama gibi kriterler açısından sağladığı performansı konuştuk.

Saray Grubu, 40 yılı aşkın bir süredir inşaat sektörüne yönelik alüminyum kapı, pencere, cephe ve küpeşte sistemleri, alüminyum kompozit panel, PVC kapı ve pencere sistemleri, panjur ve kepenk sistemleri üretiyor. İstanbul Güneşli ve Tekirdağ Çerkezköy’de bulunan, yaklaşık 135 bin m² kapalı alana sahip yüksek kaliteli üretim tesislerinde yılda 3,5 milyon metrekare alüminyum kompozit panel, 36 bin ton alüminyum profil, 20 bin ton PVC profil üreten Saray Grubu, yaklaşık 600 kişiye istihdam sağlıyor. Saray’ın standart yapıların yanında, sıra dışı strüktürlere de en etkili sistem çözümlerini sunma yeteneğinin ardında köklü ve yenilikçi bir sanayi kuruluşu olmasının verdiği güç olduğunu söyleyen Saray Grup Yönetim Kurulu Üyesi Talin Saraylı Dikici, “Mimari ofislere ve yatırımcılara cephe tasarımından uygulamasına tüm aşamalarda teknik destek veren proje ve AR-GE birimlerimiz, her türlü yapı tipine özel cephe çözümleri sunuyor” diyerek sözlerini sürdürüyor. 
Saray Grubu olarak yıllarca süren AR-GE çalışmalarınız neticesinde Türkiye’de ilk ve tek Mineral Dolgulu A2 Yanmazlık Sınıfı Alüminyum Kompozit Panelleri sektörle buluşturdunuz. Alüminyumun cephe kaplamasında kullanılan ve yangın dayanımında son derece önemli olan bu ürünlerin performansa etkisini değerlendirir misiniz? 
Saray Grubu olarak Türkiye’de ilk mineral dolgulu A2 yanmazlık sınıfında alüminyum kompozit panel üretimini gerçekleştirdik. Üretilen SARAY A2 kompozit paneller sayesinde farklı yüksekliğe sahip yapılarda kolayca uygulanabilen yangına dayanımlı kompozit cephe sistemler geliştirilmiş oldu. Yangın Yönetmeliğine göre 21,5 metreden yüksek yapılarda ya yanmaz ya da yangına dayanımlı ürünler kullanılması gerekmektedir. Burada esas olan yangın esnasında yapı içerisinde yer alan canlıların itfaiye gelene kadar korunması veya tahliye edileceği bir koridor oluşturulmasıdır.
Saray olarak yıllık bütçemizin yaklaşık yüzde 5’ini AR-GE yatırımlarına ayırarak katma değeri yüksek ürünlere imza atıyor, yeni teknoloji ve ürünlerin sektöre kazandırılmasında aktif rol oynuyoruz. Bugüne dek Nano kompozit panel, SARAY A2 yangına dayanıklı kompozit panel, Alüminyum Cotta dış cephe kaplama malzemesi gibi birçok yeniliği Türkiye’de ilk kez pazarla buluşturduk. 

Bu panellerin dikkat çekici özelliklerinden biri de üretimde PVDF boya teknolojisinin kullanılması. PVDF teknolojisi ürüne nasıl özellikler kazandırıyor? Hava koşullarına dayanım, sertlik, bükülebilirlik, kir tutmama gibi özellikler açısından PVDF teknolojisi ile geleneksel polyester boyalarla kıyaslandığında nasıl avantajlar sağlıyor?
Alüminyum kompozit panel imalatında kullanılabilecek en dayanıklı boya, kimyasal dayanım, nem dayanımı, renk ve parlaklık kalıcılığıyla Polivinilden Florür (PVDF) boyadır. PVDF boyalar nem dayanımı, asit dayanımı, UV dayanımı renk ve parlaklık stabilitesi ile de diğer boyalardan kalite olarak ayrılıyor. Özellikle deniz kenarında veya yoğun asit yağmuruna maruz kalan yapıların dış cephesinin kısa zamanda deforme olmasını önlemek amacıyla PVDF boya tercih edilmelidir.
“Doğru kapı ve pencere seçimi, binalarda enerji maliyetini düşürmede önemli bir role sahip”
EN normlarını dikkate alarak üretimini gerçekleştirdiğiniz EW55 yalıtımlı kapı ve pencere sistemi de cephe denince akla gelen ilk sistemler arasında. EN normları su geçirgenlik, hava geçirimsizliği, rüzgâr yükü dayanımı, sistem derinliği, ısı yalıtım bariyer boyutu, uygulanabilir cam kalınlığı gibi teknik özellikler açısından nasıl kriterler getiriyor? Bu kriterlerin sistem performansı için önemi nedir? 
Mimari cephe sistemlerinde olduğu gibi, kapı ve pencere sistemlerinde de inovatif çözümlerimiz ve uluslararası standartları karşılayan katma değerli ürünlerimizle fark yaratıyoruz. Doğru kapı ve pencere seçimi, binalarda enerji maliyetini düşürmede önemli bir role sahip. EN normları adından da anlaşılacağı gibi Euro Norm yani Avrupa Standartlarını belirleyen düzenlemeleri içerir. Bu standartlar hava geçirimsizlik, su sızdırmazlık ve rüzgar yüküne dayanım performanslarının ölçümü ve daha nitelikli hale getirilmesini sağlar. Laboratuvar veya saha testleri sonuçlarına göre performans kriterlerini sağlayan alüminyum sistemleri belirlenir. 
3 odacıklı kapı ve pencere sistemi olarak tasarlanan EW55, kasa-kanat birleşimindeki basınç dengeleme prensibi ile de öne çıkıyor. Basınç dengeleme prensibi tam olarak nedir? Bu prensip nasıl işliyor? Bu özelliğin detayları ile ilgili bilgi verir misiniz? 
EW55 kapı ve pencere sistemi sektörde yer alan muadil sistemlere göre farklı bir bakış açısı ile tasarlandı. Sistemdeki dış bini fitilin kullanılmadığı, kasa kanat arasında yer alan bu boşluktan sisteme giren havanın doğrama içerisinde yaptığı basınç ile su tahliyesinin daha etkili yapıldığı bir tasarımdır. Bu basınç dengeleme prensibi bize en zor hava koşullarında bile üstün performans sağlamaktadır.

“Profilleri köpükle doldurulmuş, 3 contalı ve geniş cam boşluğu ile 3 cam kullanımına olanak sağlayan SARAY SLP Selective Plus, pasif evler için ideal bir pencere sistemi…”
Kapı ve pencere sistemlerinde Alüminyumun yanı sıra PVC sistemleri de sektöre sunuyorsunuz? Alüminyum ile PVC arasında bir kıyaslama yapacak olursanız avantajlar ve dezavantajlar noktasında nasıl bir değerlendirmede bulunursunuz? Hangi durumda alüminyum sistemler, hangi durumlarda PVC sistemler etkili çözümler sunuyor?
Kapı-Pencere sistemleri alüminyum, çelik, PVC, ahşap gibi farklı materyallerden imal edilebilmektedir. Ülkemizde ve Avrupa’da bu malzemelerden en fazla tercih edilenleri alüminyum ve PVC esaslı sistemlerdir. Saray olarak bu iki malzeme grubu da ürün grupları içerisinde yerini almaktadır. Kullanım alanları ve uygulama esaslarına göre projelerde bu malzemelerden hangisinin kullanılacağı belirlenmiş olur. 
Bildiğiniz gibi, yılda metrekare başına 15 kWh ve daha düşük enerji tüketimi olan binalar ‘pasif ev’ olarak adlandırılıyor. Çok sıkı bir enerji tasarrufu gerektiren pasif evlerde, yalıtılmış duvar ve çatıların yanı sıra yalıtımlı pencere ve kapı kullanımı da son derece önemli. Profilleri köpükle doldurulmuş, 3 contalı ve geniş cam boşluğu ile 3 cam kullanımına olanak sağlayan SARAY SLP Selective Plus, pasif evler için ideal bir pencere sistemi sunuyor. Uzun AR-GE çalışmalarının ardından piyasaya sunduğumuz yeni nesil PVC pencere sistemi SARAY SLP Selective Plus; 3 contalı yapısı, 76 mm kasa derinliği, damlalıklı kanadı ve 6 odacıklı profilleri sayesinde, hava geçirimi, su sızdırmazlığı, rüzgar direnci ve ısı yalıtım katsayısı bakımından alanının en üstün performans değerlerine sahip bulunuyor. Ve kurşun içermeyen özel ham madde formülasyonu ile bu niteliklerini uzun yıllar koruyor.
“Üretilen sistemlerimiz dünyanın farklı coğrafi bölgelerinde farklı iklim koşullarında kullanılabilmektedir”

Mimari sistemlerde sahip olduğunuz Qualicoat belgesi, kaplamalarda mekanik, korozyona dayanım ve güneş ışığına dayanım gibi açılardan ürünleri sınıflandırıyor. (Class1, Class2, Class3) Qualicoat belgesine sahip olduğunuz sistemler yukarıda saydığımız kriterleri hangi sınıflarda karşılıyor? Sistemlerinizin mekanik, korozyon ve güneşe dayanım performansıyla ilgili neler söylersiniz? 
Alüminyum profil için boyama konusunda Qualicoat ve eloksal işlemi için ise Qualanod sınıflandırması malzemelerin yüzey işleminin kriterlerini belirler. Uluslararası boyama kategorilendirmesinde kullanılan Qualicoat, bize farklı dayanım süreleri için 3 farklı gruplama sağlamaktadır. Genel olarak, Class1 ile 10 seneye kadar, Class2 ile 20 sene ve Class3 ile de 30 sene dayanım öngörülür. Saray olarak bu 3 kategori de yüzey işlem tesislerimizde yapılabilmektedir. Üretilen sistemlerimiz dünyanın farklı coğrafi bölgelerinde farklı iklim koşullarında kullanılabilmektedir. Bu yıpratıcı etkilerde ürettiğiniz sistemlerin yüzey olarak bozulmaması, deforme olmaması ve yapısını değiştirmemesi beklenir. Boya partnerlerimiz ile yaptığımız çalışmalar ile Class3 gibi 30 sene dayanıma sahip ürünler de sunabilmekteyiz.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
35 bin m2 kapalı alana sahip yeni fabrika inşaatımızı tamamladık. Bu yatırımın ardından tesislerimizin toplam kapalı alan büyüklüğü 135 bin metrekareye ulaşırken, yıllık alüminyum profil kapasitemiz yüzde 100 oranında artarak 60 bin tona yükselecek. 2022'nin dördüncü çeyreğinde, 2000 ve 4500 tonluk yeni ekstrüzyon preslerimiz devreye girdiğinde hem üretim kapasitemizi artıracağız hem de katma değeri yüksek alüminyum ile bakır, çinko, magnezyum, manganez ve silisyum gibi çeşitli elementlerin farklı alaşımlarından oluşan ürünler üretebileceğiz. Böylece mimari sistemlerin yanı sıra başta havacılık ve denizcilik olmak üzere yüksek mukavemetli alüminyum tüketen pek çok sektöre ürün tedarik edebileceğiz. Çerkezköy fabrikamızdaki rüzgâr enerji santrali ile yılda 6 MW elektrik enerjisi elde ediyoruz. Yeni fabrikamızın çatısındaki güneş panelleri ile yılda 5 MW elektrik enerjisi daha üreteceğiz. Ayrıca yeni dökümhane yatırımımız ile alüminyum hurdasını geri kazanarak karbon ayak izimizi azaltmayı hedefliyoruz.

Etiketler:

Nano kompozit, Saray A2, EW55, Saray Alüminyum, Saray Grup Yönetim Kurulu Üyesi Talin Saraylı Dikici, Alüminyum Cotta,

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter