Yapı Magazin
Bosch Son Teknolojiye Sahip İnovatif Isı Pompalarıyla Sürdürülebilir ve Kullanıcı Dostu Çözümler Sunuyor

Bosch Son Teknolojiye Sahip İnovatif Isı Pompalarıyla Sürdürülebilir ve Kullanıcı Dostu Çözümler Sunuyor

Önümüzdeki dönemde mevcut yapılardaki dönüşümü tetiklemek için ısı pompası ile yoğuşmalı kazanı birleştiren hibrit çözümlere odaklanmayı planlayan Bosch, bu alanda 2025’e kadar toplam yatırımını 700 milyon Euro’ya çıkarmayı planlıyor. Isı pompalarında sürdürülebilir çözümleri, ısı pompaları yatırımlarını, Türkiye’de ve dünyada ısı pompaları pazarını konuştuğumuz Bosch Home Comfort Elektrikli Çözümler ve Online Satış Müdürü Nevroz Karakuş, “Bosch olarak tüm yenilenebilir enerji ürün grubumuzla pazardaki yerimizi almayı hedefliyoruz. Lansmanını bu yıl yaptığımız ısı pompalarında 2 yıl içinde 2 haneli pazar payına ulaşmak istiyoruz. Bunun için de tüm bayi ve servislerimizle müşterilerimize kusursuz müşteri deneyimi yaşatmak için hazırız.” dedi.
En az seviyede enerji kullanarak iklimlendirme yapabilen, hem çevreye daha az karbondioksit salımı yapan hem de kullanıcılara daha düşük faturalarla tasarruf sağlayan ürünler geliştirmek için aralıksız çalışan BoschHC, önemi gittikçe daha da artan ısı pompalarında öncü ürünler sunuyor ve geliştirmeye devam ediyor. Isı pompalarında sürdürülebilir çözümler sunmak için gerçekleştirdiğiniz AR-GE ve inovasyon çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
İklim dostu bir ısı kaynağı olan ısı pompalarının kullanımı Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada hızla yaygınlaşıyor. Bosch, ısı pompalarının sürdürülebilir dünya ve kullanıcı ekonomisi açısından faydalarını çok önceden görmüş bir şirket. 2005 yılından bu yana başta İsveç’teki fabrikamızda, bununla beraber Portekiz ve İsrail’deki fabrikalarımızda üretim yapıyor ve yeni teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Son olarak Almanya Eilbelshausen’daki 400 yıllık geçmişi ve üretim birikimi olan fabrikamızda ısı pompası üretmeye başladık. Bu yeni üretim hattında önemli bir yenilik olarak, depolama kazanı doğrudan ısı pompasının iç ünitesine yerleştiriliyor. Bu yeni teknoloji, son kullanıcıda kurulum için gereken süreyi büyük ölçüde azaltırken sistemi daha sağlam hale getirdi. Yine Bosch olarak önümüzdeki dönemde mevcut yapılardaki dönüşümü tetiklemek için bir ısı pompası ile bir yoğuşmalı kazanı birleştiren hibrit çözümlere odaklanacağız. Şirketimiz bu alana şimdiye kadar 400 milyon Euro yatırım yaptı ve 2025’e kadar toplam yatırımını 700 milyon Euro’ya çıkarmayı planlıyor.
“Isı pompaları dünyanın ‘net sıfır’ hedefine ulaşmasında önemli rol oynuyor”
Özellikle ısıtma ve iklimlendirme gibi bina teknolojilerinde, ısı pompaları ve yenilenebilir enerji kullanımı giderek artıyor. Pazarda çok daha hızlı büyüyen bir şirket olarak pazara sunduğunuz ısı pompalarının avantajlarından ve ısı pompalarının yenilenebilir enerjide oynadığı rol üzerinde neler söylersiniz?
Isı pompası çalışma prensibi olarak havadan aldığı enerjiyi kompresör yardımıyla suya aktararak konutlarda ısıtma veya soğutmada kullanılabiliyor. Aynı zamanda kullanım sıcak suyu üreterek, banyo ve mutfakta ihtiyacımız olan sıcak suyu karşılayabiliyor. Isı pompalarını çevre dostu yapan temel nokta, herhangi bir fosil yakıt kullanmaması ve atmosfere karbon salımı yapmaması. Havadaki enerjiden faydalandıkları için ısı pompası sürdürülebilirdir, ayrıca havadaki enerji her daim var olacağı için yenilenebilir enerji kullanan alternatif ısıtma ya da soğutma sistemidir diyebiliriz.
Isı pompaları dünyanın “net sıfır” hedefine ulaşmasında da çok önemli rol oynayacak. Nitekim Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), eğer dünya 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak istiyorsa, ısı pompası satışlarının bu on yılda yıllık yüzde 15’in oldukça üzerinde büyümesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bosch Home Comfort ısı pompalarımızın Türkiye’de lansmanını 2023 Nisan ayı itibarıyla yaptık. 
Split tip ısı pompaları kategorisinde hem Buderus hem de Bosch markalarımızla tüketicilerimizin hizmetindeyiz. Pazara sunduğumuz ısı pompalarının en büyük avantajı, ısıtma, soğutma ve sıcak su tedarikini tek bir cihazla yapabilmesi ve bunu yaparken elektrik hariç hiçbir fosil yakıt kullanmamasıdır.
Ayrıca geleneksel sistemlerde ürünlere ayrı ayrı servis hizmeti almak gerekiyorken, ısı pompalarında müşterilerimiz tek marka servisle tüm ısıtma ve soğutma çözümlerine hizmet alabiliyor. 
Güvenilir, kaliteli ve müşteriye özel çözümler sunma imkânı veren tam donanımlı HVAC (Heating Ventilating and Air Conditioning) portföyüne sahip bir şirket olarak, son zamanlarda ticari binalar ve geniş yaşam alanları için en yeni ticari ısı pompası olan Bosch Compress 3000 AWP havadan suya ticari ısı pompasını piyasaya sundunuz. Piyasaya sunduğunuz Compress 3000 AWP'nin teknik özelliklerinden ve sürdürülebilir çevresel avantajlarından bahseder misiniz?
Bosch Compress 3400i ısı pompası, ısıtma, soğutma ve sıcak kullanım suyu işletimleri sırasında kullanıcısına her zaman maksimum konfor sunan, çevre dostu teknolojiyle ısıtma maliyetlerini azaltan bir ürün. 60 C’ye varan gidiş suyu sıcaklığı ve 8 ila 14 kW arasında 3 farklı kapasite seçeneğiyle ısıtma, soğutma ve sıcak kullanım suyu için her ihtiyaca özel sistem tasarımıyla verimli bir çözüm sunuyor. 8 ve 10 kW kapasiteli ürünler R32 soğutucu akışkan kullanılarak, yüksek enerji verimliliğiyle çevre dostu olarak çalışıyor. 4,89’a varan SCOP değerinin yanı sıra yüksek verimlilik değerleriyle A+++ ErP sınıflandırmasına sahip olan cihaz, dış ünitenin düşük ses basıncı seviyesi sayesinde uyku modunda bir buzdolabından daha az ses çıkarıyor. Bu özellik, ünitenin yerleştirileceği alan konusunda da kullanıcıya esneklik sağlıyor. Mevcut ısıtma tesisatlarına bağlanabilen ısı pompası, özellikle doğal gaz bulunmayan bölgelerde ihtiyacı karşılayacak bir seçenek olarak öne çıkıyor.
“Split cihazların monobloklara göre daha verimli olduğunu görüyoruz”
Temelde üç türü olan ısı pompalarından en çok tercih edileni kurulum kolaylığından kaynaklı olarak havadan suya ısı pompaları oluşturuyor. Isı pompalarının kurulum süreçlerinde optimizasyon potansiyelinden yararlanmak ve kurulum alanlarında maksimum verimi sağlamak adına hangi prensiplere dikkat edilmelidir?
Son dönemde iç ve dış ünitenin birbirine entegre olduğu monoblok çözümlerin daha trend olduğunu görüyoruz, ancak bu sistemlerde de bir makina odası yapmak, buffer tank, boyler, pompa gibi ekipmanları yerleştirmek gerekiyor. Ayrıca split (ayrık) cihazların monobloklara göre daha verimli olduğunu görüyoruz. Öte yandan split olup boyleri entegre olan kule tipi cihazların çok daha kompakt, montaj dostu ve tak-çalıştır şekline kullanım kolaylığı sağladığını söyleyebiliriz. Her evde aynı çözümün uygulanmasını bekleyemeyiz. Koşullar, konfor beklentisi, tasarım detaylarına göre ürün tipine karar verilmeli, bunun içinde mühendislik hizmeti verebilen firmalarla iş birliği yapılmalıdır. 
“Geleceğin teknolojisi” olarak tanımlanan ısı pompalarının sürdürülebilir bir dünya ve kullanıcı ekonomisi açısından faydaları çok fazla bulunuyor. Bu doğrultuda ısı pompaları konusunda gerçekleştirmeyi planladığınız yeni proje ve yatırımlarınız nelerdir?
Bu alanda yeni fabrika ve AR-GE yatırımlarımız olacak. Özellikle müşteri ihtiyaçlarına göre geliştireceğimiz yeni ürün grupları ve bağlanabilirlik çözümlerinin yanı sıra sıfır enerjili bir ekosistemi uçtan uca tedarik edebilmek de en çok konuşacağımız konulardan olacak. 
BoschHC olarak hibrit sistem teknolojilerde multidisipliner mekanik ve elektronik çözümleri iç içe gördüğümüz tasarım ve mühendisliğe odaklanacağız.
“Isı pompası, Türkiye’de de gelecek vadeden bir ürün”
Avrupa Isı Pompaları Birliği (EHPA) verilerine göre Avrupa’da 2022’de rekor kırılarak, havadan-havaya ısı pompaları da dâhil olmak üzere 3 milyon adet ısı pompasının satışı gerçekleştirildi. 2030 yılında ise yıllık satış adedinin 12,9 milyon adede ulaşması bekleniyor. BoschHC olarak Türkiye’de ve dünyada ısı pompaları pazarını değerlendirmenizi istesek neler söylersiniz, pazarın bundan sonra izleyeceği yol haritası ile ısı pompaları teknolojisinin gelişimi ve kullanımı noktasında öngörüleriniz nelerdir?
Isı pompası, Türkiye’de de gelecek vadeden bir ürün. İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği’nin (İSKİD) raporlarına göre hâlâ 11.000 adetin üzerinde bir pazar söz konusu. Her ne kadar Türkiye genelinde doğalgazın yaygınlaşması ve kombi ilk yatırım maliyetinin çok daha ucuz olması nedeniyle ibre bundan yana olsa da ısı pompası pazarının büyümesini devam ettireceğini öngörüyoruz. Özellikle bireysel kullanımda fotovoltaik panel kullanımının artması, ısı pompası kullanımının artmasına da katkı sağlıyor. 
Biz de Bosch olarak tüm yenilenebilir enerji ürün grubumuzla pazardaki yerimizi almayı hedefliyoruz. Lansmanını bu yıl yaptığımız ısı pompalarında 2 yıl içinde 2 haneli pazar payına ulaşmak istiyoruz. Bunun için de tüm bayi ve servislerimizle müşterilerimize kusursuz müşteri deneyimi yaşatmak için hazırız. Her gün gelişen müşteri taleplerine cevap verebilmek içinde organizasyonumuzu değişime hazır tutuyor, değişim gücümüzü yetkin insan kaynağımız ve dijital araçlarımızla destekliyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Tüm dünya yeşil dönüşüme odaklanmış durumda. Yeşil dönüşümün ana başlığı enerji ve dolayısıyla enerjiyi fosil yakıtlardan bağımsız halde üreteceğimiz, tüketirken de bunu en verimli, en doğa dostu ürün ve çözümlerle hayata geçireceğimiz uygulama örnekleri giderek daha öne çıkacak. Örneğin; çatıda fotovoltaik panellerle üretilen elektriği ısı pompası ve elektrikli araç şarj ürünlerinde kullanan, artan elektriği de şebekeye satan veya bataryalarda depolayarak evin tüm elektrik ihtiyacını bununla karşılayabilen, enerji bağımsız ve net sıfır enerjili evleri bugünden itibaren çok daha fazla göreceğiz. 
Bununla beraber eskiden bir yapının mekanik ve elektrik sistemleri ayrı ayrı düşünülürken şimdi bu iki sistemin birlikte tasarlandığı elektrifikasyon geçişinde uygulamaya büyük iş düşüyor. Bu yüzden de makine ve elektrik mühendislerinin yetkin kadrolarıyla elektromekanik bütünleşik uygulama modellerindeki dönüşümü de göreceğiz. Bosch Home Comfort olarak bu değişimin en büyük oyuncusu olmak yolunda, bu konuya özel kurduğumuz elektrikli sistemler departmanlarımızla, global çapta yaptığımız yatırımlarımızla, ürün ve sistem çözümlerimizle; güçlü bayi ve servis ağımızla güvenle ilerleyeceğiz. 



Etiketler:

#boshhomecomfortgroup #ısıpompaları

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter