Yapı Magazin
''Yalıtım Enerji Verimliliği Seferberliğinin Başlatılması ve Karbon Ayak İzinin Azaltılması İçin Kritik Öneme Sahip''

''Yalıtım Enerji Verimliliği Seferberliğinin Başlatılması ve Karbon Ayak İzinin Azaltılması İçin Kritik Öneme Sahip''

Tüm üretim süreçlerinde sürdürülebilirliği, çevre bilincini ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı odağına alan ODE Yalıtım, yalıtım bilincinin gelişmesi için de çeşitli çalışmalar yürütüyor. ODE Yalıtım’ın güncel AR-GE çalışmalarını, yalıtımın önemini ve yalıtım konusunda bilinç ve farkındalık düzeyini konuştuğumuz ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, “Yalıtım, hem her zaman savunduğumuz enerji verimliliği seferberliğinin hayata geçirilmesi hem de karbon ayak izinin azaltılması için atılacak adımların başında geliyor.” dedi.
Sektörde AR-GE ve inovasyon odağıyla çalışmalar yürüten ODE, özel bir üretim teknolojisi kullanarak, binaların dayanıklılığını artıran en uygun ve güvenilir su yalıtım malzemesi olan bitümlü membran örtüleri alanındaki Epikon serisini geliştirdi. Bitüm esaslı su yalıtım ürünlerinin kullanım avantajları nelerdir, serinin teknik özelliklerinden ve uygulama prensiplerinden bahseder misiniz? 
Deprem kuşağındaki ülkemizin bu alandaki en büyük ihtiyacının sürdürülebilir kentler ve yapılar olduğuna inanıyoruz. Binanın ömrünü uzatan teknolojilerden en önemlisi de yapıyı her türlü su ve nem tehdidinden koruyan ve korozyonu önleyen su yalıtım malzemeleridir. Bizim temel üretim gamımızda olan bitümlü su yalıtım membranları, suyun binalara yönelik olumsuz etkilerine karşı üst düzeyde koruma sağlayarak temel, bahçe, çatı, bodrum ve teraslarda su sızıntısı yaşanması riskini ortadan kaldırıyor. Bitümlü membran örtüleri alanındaki Epikon serimiz, -30 derece soğukta bükülme dayanımlarıyla Türkiye’de bir ilk. Yoğun su çıkışının olduğu zeminler veya deprem etkisi beklediğimiz hareketli zeminlerde sağlam kalabilecek esneklik ve yapışma kalitesine sahip Epikon Aflame ve Epikon Stick-it ürünlerimizle ve çatılar için her türlü zorlu iklim koşulunda önerdiğimiz Epikon Eternal gibi performans ürünlerimizle her türlü ihtiyaca çözüm sunuyoruz. Yüksek dayanımlı taşıyıcı ve yüksek performanslı SBS katkılı polimer bitümün son teknolojiyle formüle edildiği Epikon Proof ise temel ve tek yüz kalıp perde su yalıtım uygulamalarında güvenle kullanılabilen, taze betona yüksek yapışma mukavemetine sahip bir yeni nesil su yalıtım sistemi. Esnek, dayanıklı ve su geçirmez özellikleriyle öne çıkan bu ürünümüz, uygulamada zaman ve maliyet tasarrufu da sağlıyor. Ayrıca uluslararası akredite bir laboratuvar tarafından yapılan betona yapışma testi sonuçları ile Epikon Proof’un betona yapışma performansının piyasadaki benzer ürünlerin performanslarına kıyasla çok daha iyi olduğunu da kanıtladık.
“Binalarda deprem güvenliği ile su yalıtımı arasındaki ilişki konusunda farkındalık oluşturmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz”
Binalarda depremlerin yol açtığı yıkımların en büyük nedenlerinden de birini korozyon oluşturuyor. Binaların korozyondan etkilenmemesi için hayati öneme sahip olan su yalıtımı konusunda ODE’nin yürüttüğü ve gerçekleştirmeyi planladığı çalışmaları nelerdir?
Bir binanın iskeleti ne kadar güçlü ve sağlamsa bina da aynı derecede güçlü ve sağlam olur. Araştırmalar, su yalıtımı uygulanmayan veya standartlara göre yapılmayan binalardaki demir donatıların taşıma kapasitesinin 10 yılda yüzde 66 oranında azaldığını gösteriyor. Bu durum da yapıların deprem etkisiyle karşı karşıya kaldığında ciddi hasar almasına veya yıkılmasına sebep oluyor. ODE Yalıtım olarak su yalıtımı alanında geliştirdiğimiz ürünlerin yanı sıra binalarda deprem güvenliği-su yalıtımı arasındaki ilişki konusunda farkındalık oluşturmak için çeşitli çalışmalar da yürütüyoruz. Geçtiğimiz yıl bayilerimize ve uygulayıcı ustalarımıza yönelik düzenlediğimiz “Epikon Ustalar Festivali” kapsamında 27 ildeki 56 bayimizde Epikon su yalıtımı ürünümüzü uygulayan 2.500 usta ile bir araya gelerek, ürünün uygulanmasından teknik değerlerine kadar her detayı konuştuk. 
İyi su yalıtımı uygulamasının önemini anlatıp, nitelikli projelere, nitelikli ürün ve hizmet sunulmasına katkı sağlamak amacıyla Epiclub platformunu kurduk. Türkiye’nin farklı bölgelerinden ve KKTC’den toplam 17 su yalıtımı uygulayıcısı firmayı bu platformda bir araya getirdik. 
Epiclub uygulamasının yanı sıra yine su yalıtımında niteliği artırmak ve sektörde bilgi paylaşımı sağlamak için düzenlediğimiz ODE Ustalar Konseyi ile de ustalara bir yandan eğitim verirken aynı zamanda fikir alışverişinde de bulunuyoruz.
“Greentech AR-GE’de B-s1-d0 yangın sınıfına ait R-Flex markalı elastomerik kauçuk köpüğü ürettik ve bu ürünü üreten Türkiye’de ilk, dünyada da ikinci firmayız”
Yapı ve Teknik Yalıtım olmak üzere 2 ana kategoride üretim gerçekleştiren, 4 binden fazla ürün çeşidi ile yalıtım sektörünün önemli üreticilerinden biri olan ODE’nin Greentech AR-GE adındaki inovasyon merkezinde gerçekleşen güncel AR-GE ve inovasyon çalışmalarından bahseder misiniz?
ODE Yalıtım olarak, gelişim, AR-GE, ÜR-GE ve inovasyon odağıyla güçlü olan ve bu kaslarıyla sektörde fark yaratan bir markayız. Günceli çok iyi takip ediyor, hatta üründen hizmete pek çok ilke imza atarak trendleri belirliyoruz. Üretici kimliğimiz ve sizin de belirtmiş olduğunuz üzere projelerimizi yürüttüğümüz Greentech AR-GE sayesinde farklı pazarların ihtiyaç ve taleplerine cevap vererek müşterilerimize ve diğer tüm paydaşlarımıza değer katıyoruz. 
Geliştirdiğimiz ürünlerden örnekler verecek olursam; hem ısı hem de ses yalıtımı sağlayan ara bölme levhası Evomineral, çevreden gelen sesleri kullanıldığı ürün tipine göre 45,1 desibele kadar azaltarak, konforlu ve huzurlu yaşam alanları oluşturmayı sağlıyor. Özel bir üretim teknolojisi kullanarak geliştirdiğimiz ürün, EUCEB Belgesi (EUCEB-Mineral Yünler İçin Avrupa Sertifikasyon Kurulu) ile insan sağlığına olumsuz etkileri olan kimyasalları içermeyen elyaflardan üretildiğini de kanıtlıyor. Greentech AR-GE’de B-s1-d0 yangın sınıfına ait R-Flex markalı elastomerik kauçuk köpüğü ürettik ve bu ürünü üreten Türkiye’de ilk, dünyada da ikinci firmayız. Geliştirdiğimiz ürün, bu alanda ulaşılabilecek en üst seviyede. Hem geç tutuşuyor hem tutuştuğunda alevin ilerlemesini yavaşlatıyor hem de duman salımının minimumda kalmasını sağlıyor. 
Avrupa’nın en büyük yalıtım tesisleri arasında bulunan ve Eskişehir’de devreye aldığınız, R-Flex elastomerik kauçuk köpüğü ısı yalıtım malzemesi üretimi için tesisinizde gerçekleştirilen üretim faaliyetlerinizden ve kapasitenizden bahseder misiniz? Elastomerik kauçuk köpüğü üretimi pazar büyüklüğü konusunda değerlendirmenizi alabilir miyiz? 
Eskişehir’de geçtiğimiz yılın son çeyreğinde devreye aldığımız tesisimiz ile birlikte elastomerik kauçuk köpüğü ısı yalıtımı ürünü kapasitemizi dört kat artırarak, toplamda yıllık 18 bin tona çıkardık. Böylece Türkiye elastomerik kauçuk köpüğü pazar büyüklüğünün iki katı kapasiteye ulaşarak, 1991 yılından günümüze bu ürün grubunda ülkemizde sürdürdüğümüz liderliğimizi daha da pekiştirdik. Bununla birlikte yalnızca şirketimiz değil sektörümüz ve ülkemiz adına da önemli bir başarıya imza atarak, Çin ile Almanya arasındaki coğrafyada teknik yalıtımdaki en büyük üreticilerden biri konumuna geldik. Ayrıca burada üreteceğimiz üst segment ürünlerimizle ihracat yaptığımız bazı ülkelerdeki lider konumumuzu güçlendirirken, bazı ülkelerde de pazar lideri konumuna yükselmeyi hedefliyoruz.
Yapı yalıtımı alanında geliştirdiği ürünlerle bir binanın temelinden çatısına kadar farklı detaylarda ısı, su, ses yalıtımları ve yangın güvenliği sağlanmasına yönelik çözümler üreten ODE’nin, ekstrüde polistren esaslı ısı yalıtım malzemesi ODE Isıpan’dan, bitümlü su yalıtım örtüleri ODE Membran’dan, ısı-ses-yangın yalıtımında kullanılan cam yünü ürünleri ODE Starflex ile taş yünü ürünleri ODE Rockflex’in yüksek performans özelliklerinden ve çevresel sürdürülebilirlik avantajlarından bahseder misiniz?
Eskişehir ve Çorlu’daki altı modern üretim tesisimizde, Yapı Yalıtımı ve Teknik Yalıtım olmak üzere iki ana kategoride üretim yapıyoruz. Yapı yalıtımı alanında geliştirdiğimiz ürünlerle bir binanın temelinden çatısına kadar farklı detaylarda ısı, su, ses ve yangın yalıtımı çözümleri üretiyoruz. Binaların tesisat yalıtımı, sanayi ve endüstriyel tesislerin yalıtımını kapsayan teknik yalıtımda ise kauçuk köpüğü, cam yünü ve taş yünü olmak üzere üç ürün grubunu da üreten tek firmayız. 
Bilindiği üzere özellikle iklim krizi kaynaklı felaketler ile birlikte çevre duyarlılığına yönelik farkındalık arttı. Biz de bu kapsamda inovatif, çevre dostu ürünler ve hizmetlere odaklanarak, müşteri deneyimimizi iyileştirmek için çalışıyoruz. Diğer taraftan son yıllarda uluslararası pazarlarda sertifikaya daha fazla önem verildiğini görmeye başladık. Her ülkenin kendine özgü bir sertifika talebi oluyor ve bu talebi yerine getirmeniz bekleniyor. Bunun yanı sıra yine yurt dışından giderek daha fazla katma değerli ürün talebi geliyor. Aslında bu talep her zaman vardı ancak az önce değindiğim tüketici beklentileri, çevre duyarlılığı ve standartların sıkılaştırılmasından dolayı bu beklenti daha da artıyor. Bununla birlikte özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı ile birlikte uluslararası ticaretin kurallarını yeniden belirliyor. Biz de ODE Yalıtım olarak, tüm üretim süreçlerimizde sürdürülebilirliği, çevre bilincini ve ülkemize katkı sağlamayı odağımıza alıyor, yalıtım bilincinin gelişmesi için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. 
Ürettiği yalıtım ürünleri gruplarının tamamında tüm pazarlarda geçerli, uluslararası onaylı ve Avrupa standartlarıyla uyumlu Çevresel Ürün Beyanı (Environmental Product Declaration - EPD) belgesine sahip nadir yalıtım şirketlerinden olmamızın yanı sıra 16 ürün serimizin tamamında bu belgeyi almaya hak kazandık.
Enerji verimliliğinin hayata geçirilmesi ve karbon ayak izinin azaltılması için atılacak adımların başında gelen yalıtım konusunda ODE’nin uluslararası alanda gerçekleştirmeyi planladığı yeni proje ve yatırımları nelerdir?
Faaliyet gösterdiğimiz yalıtım sektörü, dünyanın öncelikli gündemlerinden birinin enerji olduğu bu dönemde kritik öneme sahip. Çünkü yalıtım hem her zaman savunduğumuz enerji verimliliği seferberliğinin hayata geçirilmesi hem de karbon ayak izinin azaltılması için atılacak adımların başında geliyor. Biz de bu yaklaşımla Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda “Enerji Verimliliği”, “Sorumlu Üretim ve Tüketim”, “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar”, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” başlıklarına odaklanıyoruz. “Yeşil Dünya Hedefimiz” ve “Sıfır Karbon Misyonumuz” çerçevesinde kendimize hedefler de belirledik. Bu kapsamda ekolojik çeşitliliği korumaktan enerji tüketimini azaltmaya, geri dönüşümlü malzeme kullanmaktan paydaşlarımızı çevresel yönetim ve enerji verimliliği konularında bilgilendirmeye uzanan çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Ham madde kaynağından başlayarak, ihtiyaç duyulan tüm üretim proseslerimizde doğanın ihtiyaç duyduğu özeni karşılamaya çalışıyor, karbon emisyonlarını atmosferden uzaklaştırmak için doğa bazlı çözümlere odaklanıyoruz.
Proje ve yatırımlarımız tarafında geçtiğimiz haziran ayında Eskişehir’deki yeni tesisimizin çatısına kurduğumuz güneş panelleriyle birlikte yenilenebilir enerji alanında önemli bir yatırıma imza attık. 2403 kWp kurulu güce sahip bu sistemle birlikte üretim tesisimizin elektrik ihtiyacının yüzde 60’ını güneşten karşılayacağız. Uluslararası alanda ise organik veya inorganik olarak yurt dışına açılma ve üretim yapma hedefimiz bulunuyor. Yakın zamanda İngiltere’de kurduğumuz ülke müdürlüğümüz ve Avrupa’daki diğer ülkelerde de benzer yapılanma doğrultusunda devam eden fizibilite çalışmalarımızla da bu hedeflerimize sağlam adımlarla ilerliyoruz.
Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli büyük yalıtım şirketlerinden biri olan ODE’nin sektöre sunduğu yenilikçi çözümlerinden de bahsetmek isteriz. Türkiye’nin ilklerinden ve dünyada sayılı olan Dijital Yalıtım Tasarımı Platformu ODE Select ve ODE BIM Kütüphanesi eklentilerinin sağladığı avantajlarından biraz bahseder misiniz?
Bu dönemde insan, süreç ve teknolojiyi buluşturup daha dijital bir ODE yaratmaya odaklandık. 2020 yılında hayata geçirdiğimiz, ülkemizin yalıtım sektöründeki ilk dijital platformu olan ODE Select ile bu kapsamda önemli bir çözüm sunuyoruz. Tasarımcılar, mimarlar, mimarlık ve inşaat mühendisliği öğrencilerinin yanı sıra yalıtıma ilgi duyan herkese, inşaat projeleri için en uygun çözümlere ve teknik dokümanlara tamamen ücretsiz bir şekilde erişim sunan platformumuzun içinde BIM Kütüphanesi, Su Yalıtımı Sistem Seçim Aracı, Teknik Yalıtım Hesaplama Aracı, ODE Proje Hizmetleri ile Ürünler ve Dokümantasyon yer alıyor. ODE Select platformunda yer alan tüm özelliklere ücretsiz olarak erişim sağlıyoruz. 
ODE BIM Kütüphanesi, içindeki cam yünü, taş yünü ve elastomerik kauçuk köpüğüne ait farklı tip ve spesifikasyonlardaki ürün modellemeleri ile tesisat tasarımına yalıtım eklemeyi sağlıyor, tasarımcıların işini kolaylaştırıyor. Projelerin bu kısmının bizim sistemimiz üzerinden tasarlanması, süreçlerin verimli işlemesini bu sayede de maliyetlerin düşürülmesi gibi önemli avantajları beraberinde getiriyor. Su Yalıtımı Sistem Seçim Aracına bu yıl itibarıyla yalıtım sistem çözümlerinin 3 boyutlu görsellerini de ekledik. Bu da aslında dijitalleşmenin sektöre sağladığı katkıyı göstermesi açısından iyi bir örnek teşkil ediyor. Yine bu yıl ODE Select içinde Teknik Yalıtım Hesaplama Aracı’nı geliştirdik. Bu sayede ısıtma, soğutma, havalandırma gibi iklimlendirme alanlarının yanı sıra kızgın buhar, kızgın yağ gibi akışkanların olduğu endüstriyel proseslerin yalıtım ihtiyaçlarının yalnızca birkaç dakika içinde hesaplanmasını sağlıyoruz. 
ODE, kamuoyunda “Su Yalıtımı ve Binaların Deprem Güvenliği Algı Araştırması” alanındaki bilgi ve farkındalık düzeyine dair geniş kapsamlı bir çalışma yürüttü. Sonuçlardan yola çıkarak kamuoyunda, yalıtım ve enerji bilinci farkındalığını değerlendirmenizi istesek neler söylersiniz? ODE’nin farkındalık arttırma noktasında yürüttüğü ve gerçekleştirmeyi planladığı çalışmalardan bahseder misiniz?
Su yalıtımına yönelik çalışmalarımızı yalnızca ürün geliştirme değil sosyal sorumluluk anlayışıyla da ele alıyoruz. Bu kapsamda binalarda deprem güvenliği-su yalıtımı arasındaki ilişkinin bilinirlik seviyesini tespit ederek, bu konuda farkındalık oluşturmak ve binalarda deprem güvenliğindeki öncelikleri ölçmek üzere Türkiye’nin en kapsamlı araştırmasını yaptık. Temmuz ayında Prof. Dr. Naci Görür Hocamızın katılımıyla düzenlediğimiz bir toplantı ile kamuoyuyla paylaştığımız “Su Yalıtımı ve Binaların Deprem Güvenliği Algı Araştırması” bu alandaki bilgi ve farkındalık düzeyinin çok düşük olduğunu gösterdi. Araştırmamıza göre her 100 kişiden 45’i oturduğu binada su yalıtımı olup olmadığını bilmiyor. Araştırmamıza katılan 1.067 kişinin yüzde 28,4’ü oturduğu binada su sızıntısı, küf gibi problemlerin olduğunu belirtiyor ancak binanın depreme karşı dayanıklılığında su yalıtımının önemli olduğunu söyleyenlerin oranı yalnızca yüzde 2,2.  Bir diğer önemli konu da katılımcıların yüzde 63,8’ü su yalıtımı maliyetinin yüksek veya çok yüksek olduğunu düşünüyor. Halbuki su yalıtımı, toplam bina maliyeti içinde yalnızca yüzde 1’lik bir paya sahip. Dolayısıyla bu konudaki farkındalığı artırmak için çalışmaya devam edeceğiz.

Etiketler:

#odeyalıtım #yalıtım #enrjiverimliligi #karbonayakizi

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter