Yapı Magazin
Yalıtım 4.0 Devrimini Başlatan Dyo Güçlü AR-GE Çalışmaları ve Yenilikçi Isı Yalıtım Ürünleriyle Sektörde Fark Yaratıyor

Yalıtım 4.0 Devrimini Başlatan Dyo Güçlü AR-GE Çalışmaları ve Yenilikçi Isı Yalıtım Ürünleriyle Sektörde Fark Yaratıyor

Tüm iş süreçlerinde olduğu gibi AR-GE çalışmalarını da sürdürülebilirlik odağında yürüten DYO, dünyanın ve insanların ihtiyaçlarına ayak uydurmak, onlara daha iyi ve daha temiz bir gelecek sunabilmek adına yalıtım 4.0 devrimini başlattı. Yalıtımın önemini, DYO’nun güncel AR-GE çalışmalarını ve yangına dayanıklı hale getirilmesi için geliştirdikleri yeni yalıtım ürünü üzerine konuştuğumuz DYO Boya Fabrikaları Genel Müdürü Mehmet Mutlu Uysal, “DYO olarak boyada sahip olduğumuz uzmanlığı, ısı yalıtımı sektörüne Dyotherm ve Klimatherm markalarımız ile taşıdık. Dyotherm markamız ile sürdürülebilirlik anlayışıyla bir adım ileri giderek, çevre odaklı projelerin aranan ürünleri olacak ürün gamımızı hayata geçirdik.” dedi. 
DYO, boyadaki uzmanlığını ısı yalıtımı sektörüne Dyotherm ile taşıdı ve sektöre sunduğu enerji tasarruflu ürünlerle yalıtımda 4.0 devrimini başlattı. Röportajımıza başlamadan önce yalıtımda 4.0 devriminden ve Dyotherm markası ile sektöre sunduğunuz ürünlerinizin hibrit özelliklerinden bahsetmenizi istesek neler söylersiniz? 
Artan dünya nüfusuyla birlikte tüketimin artması, doğal kaynaklarımızın gün geçtikçe azalmasına sebep oluyor. Gelecek nesillere daha yaşanabilir dünya bırakmak için kaynaklarımızı daha verimli kullanılmasını gerektiriyor. Ağırlıklı şekilde yakıt olarak kullanılan doğal kaynakların yaşam alanlarında etkin kullanılabilmesi, dünyanın ve insanların ihtiyaçlarına ayak uydurmak, onlara daha iyi daha temiz bir gelecek vaat edebilmek adına yalıtım 4.0 devrimini başlattık. Değişen beklentilere uygun yeni nesil çözümler ile yaşama değer katmayı ve doğayı korumayı hedefledik.
İnsanları sürdürülebilirlik adına inovasyon yapmaya teşvik etmek istedik. Günümüzde hem doğayı korumak hem de enerji tasarrufu sağlamak amacıyla, ısı yalıtımı üzerinde durulması gereken önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Yasalar gereği de zorunlu hale gelen ısı yalıtımı, hem kış aylarında ısınmak hem de yaz aylarında serinlemek için ayrı bir önem kazanıyor. Yaşam alanlarında yapılan ısı yalıtımı, ısı kayıplarının önlenmesi ve ideal ısının bina içinde daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için önemli bir katkı sağlıyor. 
DYO olarak boyada sahip olduğumuz uzmanlığı, ısı yalıtımı sektörüne Dyotherm ve Klimatherm markalarımız ile taşıdık. Yaşadığımız mekânlarda ısıl konfor sağlama, yapıların dayanıklılığını artırarak ömrünü uzatma, sağladıkları enerji tasarrufuyla yatırım maliyetlerini düşürme ve dekoratif görünümleriyle binalara değer katma özellikleriyle öne çıkan ısı yalıtım grubumuzda, Dyotherm markamız ile sürdürülebilirlik anlayışıyla bir adım ileri giderek, çevre odaklı projelerin aranan ürünleri olacak ürün gamımızı hayata geçirdik. 
Dyotherm markamız altında yer alan ISOLTECO 110, hibrit teknolojiyle üretilmiş yeni nesil ısı yalıtım malzemesi olarak sektörde fark yaratıyor. ISOLTECO 110, içerdiği EPS tanecikler ve içerdiği çimento bazlı kimyasal bağlayıcılar ile hibrit teknolojiyi kullanan bir ürün olma özelliği taşıyor. Her yüzeye uygulanabilen DYOTHERM ISOLTECO 110, hibrit teknolojisiyle üretilmiş bir ürün. DYOTHERM ISOLTECO 110, özel kimyasallarla yüzeyleri kaplanmış EPS (Genleştirilmiş Polistiren) tanecikler ile taneciklerin etrafını sarmalayan çimento ve kimyasal katkıların bir araya gelmesiyle oluşuyor. Kullanılan teknolojiyle organik yapıdaki EPS taneciklerinin etrafı inorganik katkılarla sarılıyor. Bu inorganik katkılar, EPS taneciklerini bir arada tutarken aynı yapı içinde homojen dağılmasını da sağlıyor. EPS taneciklerinin özelliğiyle ısı yalıtım gerçekleşirken, kullanılan inorganik katkılar ürüne yüksek nefes alabilme kabiliyeti sağlıyor ve yoğunlaşmayı önlüyor. 
Hibrit üretim teknolojisi sayesinde, ISOLTECO 110 uygulandığı alanlarda 360 derece koruma kalkanı oluşturarak, enerji tasarrufu ve termal koruma sağlıyor, A sınıfı yangın direnci gösteriyor, yapılara nefes aldırıyor, binanın ömrüne ömür katıyor.
“Manuel yenilikçi ısı yalıtım denildiğinde akla ilk gelen ürünlerimizden Dyotherm ISOLTECO 110 ve Dyotherm ISOLTECO 110, uygulama avantajları ve performans özellikleriyle sektörde fark yaratıyor” 
Dyotherm markanız ile yalıtım sistemlerinde sürdürülebilir hayata katkıda bulunuyorsunuz. Enerji verimliliğini arttırmada, malzeme ve işçilik tasarrufu sağlamak adına Dyotherm markanız altında konumlanan ISOLTECO 110 ürününüz yenilikçi ısı yalıtım denildiğinde akla ilk gelen ürünleriniz arasında yer alıyor. ISOLTECO 110 ürününüzün enerji verimliliği kazandıran teknik özelliklerinden ve uygulama prensiplerinden bahseder misiniz?
Enerji verimliliğini artırmada, malzeme ve işçilik tasarrufu sağlamak adına Dyotherm ISOLTECO 110 ve Dyotherm ISOLTECO 110 Manuel yenilikçi ısı yalıtım denildiğinde akla ilk gelen ürünlerimizden. Sağladığı uygulama avantajları ve performans özellikleri ile ısı yalıtım sistemleri arasında diğer alternatiflerden üstün olması sağlayan önemli özellikleri var. 
Levhayla uygulanan ısı yalıtım sistemlerinde 1.000 m² cepheli binada en az 6.000 adet dübel deliği açılması gerekir. Dyotherm Isolteco 110 dübelle uygulanmadığı için binanın duvarları delinmez. Bütünsel yalıtım uygulandığından levha birleşim yerlerindeki açıklıklar ve dübel deliklerinden kaynaklı ısı kaçağı olmaz. Ek olarak, standart ısı yalıtım sistemlerinde kaba sıva üzerine uygulanan malzemeler ve kaba sıva uygulaması binalarda ekstra ağırlık yapar. Dyotherm Isolteco 110, kaba sıva gerektirmediği için diğer ısı yalıtım uygulamalarına göre yeni binalarda, binayı bu yükleri taşımaktan kurtarır. Kaba sıva maliyeti, zaman ve işçilikten tasarruf sağlar. Dış cephelerde yağmura ve neme karşı koruma sağlar, yüksek su buharı geçirgenliği sayesinde binaların nefes almasını sağlar. A sınıfı yanmazlık özelliği ile binanızı yangına karşı maksimum seviyede korur.
DYO olarak boyadaki uzmanlığınızı yalıtım sektörüne de taşıdınız. Çevreyi, doğayı ve doğal kaynakları koruma ilkesiyle hareket ederek, verimli yalıtım teknolojileri üretiyorsunuz. Bu bağlamda çevreci yaklaşımla hareket eden DYO’nun, ISOLTECO 110 ürünü dışında ısı yalıtım alanında güncel AR-GE ve inovasyon çalışmaları nelerdir?
Yalıtım 4.0 devrimimiz kapsamında Dyotherm Isolteco’nun bu söylemi destekleyen en önemli özelliklerinden biri düşük VOC özelliğiyle çevre dostu olmasıdır. Ek olarak ürünümüz bu sene, The International Environmental Product Declaration (Çevresel Ürün Beyanı – EPD) tarafından sertifikalandırıldı. Ürünlerin çevresel performansını ISO 14040 standartları çerçevesinde belirtilen parametreler bazında ISO 14025’e göre tanımlandığı şekilde nicel olarak değerlendiren beyanlar olarak kabul edilen bu sertifika, özellikle LEED, BREEAM ve DGNB gibi yeşil bina sertifika sistemlerinde önem kazanıyor. EPD sertifikalarına sahip ürünlerin binalarda kullanılması, metrekare kullanım alanı başına karbon ayak izi, enerji ve su tüketimi gibi nicel çevresel göstergelerin belgelenmesine yardımcı oluyor. 
DYO olarak, 1967 yılında AR-GE laboratuvarıyla başladığımız çalışmalara bugün Türkiye’nin en iyi 10 AR-GE merkezi arasında yer alan Çiğli AR-GE Merkezi ve Dilovası AR-GE Merkezi’nde tüm ürünlerimiz için kesintisiz devam ediyoruz. AR-GE faaliyetlerimiz kapsamında geçen sene pazara 114 farklı ve yenilikçi ürün sunarken toplam 76 projeyi tamamladık, yıl içinde de 75 yeni AR-GE projesine başladık. Bu çalışmalar kapsamında yalıtım ürün grubuna da yeni ürünler katmak için çalışıyoruz. Örneğin yakın zamanda lansmanını yaptığımız pasif yangın koruma ürünümüz Protherm Light bu çalışmaların bir sonucu.
“Dyotherm Protherm Light içindeki EPS tanecikler sayesinde rakiplerine göre daha düşük sarfiyat tüketimi sağlıyor”
Yangını yavaşlatmayı ve sınırlamayı hedefleyen pasif yangın koruması sisteminin önemi her gün daha çok artıyor. DYO olarak sektöre sunduğunuz pasif yangın koruma sistemi Protherm Light’ın özelliklerinden ve sürdürülebilirlik avantajlarından söz eder misiniz? 
Şehirlerde yüksek binaların yoğunluğu arttıkça, yapılarda sağlanması gereken yangın güvenliği giderek daha da önem kazanmaya başladı. Genel istatistiklere baktığımız zaman, yangınların ana sebeplerinden birinin binanın yapım aşamasında alınmayan önlemler olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 3 dakika içinde 600°’ye çıkabilen yangınlarda, binadaki tüm canlıların emniyetli şekilde binayı terk edebilmeleri için, binanın yapımına başlandığı andan itibaren kullanılacak tüm malzemeler önem arz ediyor. 
Çelik ve betonarme gibi yapı bileşenlerinin yangına dayanıklı hale getirilmesi için geliştirdiğimiz yeni yalıtım ürünümüz Dyotherm Protherm Light, uygulandığı yapılarda, taşıma bileşenlerinin (çelik veya kolon) kritik sıcaklıklara gelmesini 240 dakikaya kadar geciktiriyor.
Protherm Light, EN 13381 belgeleri ile Avrupa Teknik onaylıdır. EN 13381 belgeleri ile yatay koruyucu membranlar, beton elemanları, çelik elemanları ile beton ve çelik kompozitlerinin pasif yangın korumasının sağlanmasında Türkiye’de üretilen tek çimento esaslı pasif yangın koruma ürünü oldu.
Çimento esaslı olması sebebiyle, iç ve dış cephelerde makine ile uygulanabilen Dyotherm Protherm Light içerisindeki EPS tanecikler sayesinde rakiplerine göre daha düşük sarfiyat tüketimi sağlıyor.
Son olarak neler eklemek istersiniz?
DYO’nun “değer katma, koruma ve güzelleştirme” önermesi ile birlikte, topluma ve çevreye karşı sorumluluklarımızı biliyor, iş hedeflerimizi sürdürülebilir kalkınma hedefi doğrultusunda belirliyoruz. Tüm iş süreçlerinde olduğu gibi AR-GE çalışmalarımızı da sürdürülebilirlik odağında yürütüyor, yönetmeliklere uygun, insan ve çevre sağlığını ön planda tutan ürünler tasarlamayı önceliklendiriyoruz. Ekolojik sistemlerin fonksiyonlarını gelecek nesillere aktarabilmek için “Çevre Odaklı ve Sürdürülebilir Yeşil Ürünler” geliştirmeye odaklanarak, DYO Yeşil Mutabakat Eylem Planı çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu kapsamda, ECO LABEL sertifikalı ürünlerimiz ve VOC oranı düşük ürünlerimiz ile çevreye etkileri en aza indirgemeyi amaçlıyoruz. Döngüsel ekonomi için, atık azaltımı ve kaynak verimliliği projeleri geliştiriyor, Karbon Ayak İzi ve Su Ayak İzi çalışmalarının AR-GE projeleri ile desteklenmesi hedefliyoruz.

Etiketler:

#dyo #yalıtım

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter