Yapı Magazin
''Sektöre Sadece Ürün Değil Çevre ve İnsan Sağlığını Gözeten Çözümler Sunuyoruz''

''Sektöre Sadece Ürün Değil Çevre ve İnsan Sağlığını Gözeten Çözümler Sunuyoruz''

Yapı sektörüne üstün nitelikli ürün ve sistem çözümleri sunan Ravago Bina Çözümleri ihtiyaca çözüm üretirken çevre ve insan sağlığını gözeten ürünler üretmeye dikkat ediyor. Sağlıklı yalıtım ürünlerinin üretiminde ve uygulamasında aranan koşulları, sürdürülebilir yalıtım için EUCEB Belgesinin önemini ve “Profesyonel seri” adı altında sektöre sundukları ürünleri konuştuğumuz RBS Ravago Türkiye Bina Çözümleri Ticari Direktörü Alper Doğruer, “Sektörde gerek su, gerek ısı yalıtımı adına atılması gereken birçok adım var. Hedefimiz, ülkemizin bu konularda bilinçlendirilmesini hızlandırmak ve hak ettiği yeri dünya sıralamasında almasını sağlamak.” dedi.
Su yalıtımı söz konusu olduğunda her iklimde, her talebe inovatif çözümlerle yanıt veren Ravago Bina Çözümleri, su yalıtımda profesyonel seri adı altında çözümler sunuyor. Profesyonel seride sektöre sunduğunuz ürünlerin teknik özelliklerinden, maksimum yalıtım performansı, uygulama, işçilik ve maliyet noktalarında avantajlarından bahseder misiniz?
“Profesyonel Seri”de sektöre, Maxstoper, Bondstoper ve ProofStoper sunuyoruz.  Bunların dilatasyon bandı gibi detay ürünleri de mevcut. “Profesyonel Seri” ürünlerimizin tamamını kendi laboratuvarımızda, iki senelik bir çalışma sonucunda geliştirdik.
Temelde korozyona karşı uyguladığımız su yalıtımı işlemiyle, yani bohçalama işlemiyle binanın temelindeki demirin su ile teması önleniyor, böylece korozyon oluşumunu engelleyerek bütün binayı koruma altına alıyoruz. Bohçalama uygulamalarında etkili yalıtım için çift kat uygulama mantığı hakim. Bu mantık, birinci katın kapatamadığını ikinci katın kapatması disiplinine dayanıyor. 
Eskiden maliyetten tasarruf sağlamak amacıyla inşaatlardaki iki kat uygulamalarda 2mm + 3mm membran kullanılırdı. Ancak bu uygulama çok yanlıştı.  Daha sonraki yıllarda membran kalınlıkları 3 mm + 3 mm, 3 mm + 4 mm’ye kadar ulaştı. Günümüzde ise 5 mm’lik tek kat membranlar var. Bu membranlar, eski membranlara göre çok daha özellikli. 
“Proof” dediğimiz malzemeleri bu bağlamda ele alalım. Bu malzemeler, iki bina arasına yeni bir bina inşa ediliyorsa ve derin temeller, bodrum katlar, otoparklar varsa, bu binada su yalıtımı yapmak çok zor oluyor. Bu zorluğun üstesinden ProofStoper ile geliyoruz. ProofStoper, direkt kalıbın içine koyuluyor. Ardından kalıbın üzerine beton döküldüğünde, meydana gelen hidratasyon ısısı, membranın betona yapışmasını sağlıyor.  
MaxStoper de tek kat yalıtım yapan bir malzeme. MaxStoper, çekildiğinde yüzde 1000’e kadar esneyebilen çok özel bir hamura sahip. Bu özelliği sayesinde gerilmelere ve oturmalara karşı oldukça dayanıklı 5 mm. kalınlığında bir ürün. 
BondStoper’in fark yaratan özelliği ise, Ravago’nun uluslararası yapılanmasından destek alarak geliştirdiğimiz TPU’ya sahip olması. TPU, plastiğin de ham maddesini oluşturan termoplastik katkısını içinde barındırıyor. TPU membranın içine katıldığında, çok daha iyi yapışma ve çok güçlü bir tutunma elde ediliyor. BondStoper betona yapıştığında onu betondan sökmek mümkün olmuyor. 
“Tam yapışma sağlayan BondStoper ile suyun kaynağı noktasal olarak tespit edilir ve sızıntı sorunu çözülür”
Su yalıtım malzemesinde en istenmeyen durum delinme, su geçirme gibi durumlardır. Sızıntı durumunda önce suyun kaynağı bulunmalı ve orada tamirat yapılmalı. Ancak bunun için bütün tavanın delinmesi gerekir çünkü su yürür. Beton içinde dolaşım sağladığı için kaynağı bulmak zordur. Ancak BondStoper gibi tam yapışma sağlayan ürünlerde delinen yerden su gelse de yürüme önlenir. Bu sayede suyun kaynağı noktasal olarak tespit edilebilir ve sızıntı sorunu çözülür. 
Profesyonel Seri ile ilgili şantiyelerde eğitimler de veriyoruz. Uygulamaları yerinde denetliyoruz. Teknik danışmanlık yapıyoruz. Şantiyelerde tutanaklar tutuyoruz. Yapılan imalatı onaylıyoruz. 
Bu ürünleri geliştirmek için çok emek verdik. Ürünü çıkarır çıkarmaz hemen pazara sürmedik. Biraz bekledik. Çünkü ürünlerin laboratuvardaki ideal ortam koşullarındaki davranışıyla sahadaki davranışı aynı olmuyor. Ürünleri sahada denenmesi için önce yakın bildiğimiz birkaç bayimize verdik. Bir sene boyunca sahadan gelen geri bildirimlerle ürünümüzü geliştirmeye devam ettik. Bütün uluslararası testlerini yaptırdık. Hatta birkaç testi Türkiye’de yapılması mümkün olmadığı için yurt dışına gönderdik. Ürünümüzden emin olduk, öyle pazara çıktık.
Ürünümüz tamamen Türk mühendislerle, Türkiye’deki tesislerde üretildi. Tamamen Türk malı. Pazara gururla sunduk. Birçok yerde anlattık, anlatmaya devam ediyoruz. Gururla ihraç ettiğimiz ve uluslararası pazarda da ilgi gören bir seri. 
Türkiye’nin deprem gerçeğini ve su kaynaklı doğal afetleri göz önünde bulundurursak, yeni nesil su yalıtımı konusunda bilincin geliştirilmesi ve ürünlerin kullanılması noktasında üstlendiğiniz misyondan bahseder misiniz?
Birçok ilde, kamu kurum ve kuruluşlarında teknik elemanlara, sonrasında ustalara, uygulamalı seminerler ve tanıtım toplantılarıyla yenilikleri anlatıyoruz. Anlatmaya da devam edeceğiz. 
BİTÜDER’de (Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği) yine kamu kurum ve kuruluşları ile ortak eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütüyoruz. Şartnameleri hazırlayan yetkililerin de bilinçlendirilmesi çok önemli.  Bu bilinçlendirme için devlet kurumlarıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 
Ravago Bina Çözümleri olarak, sürdürülebilir gelecek ve sağlık çerçevesinde sahip olduğunuz farkındalıkla sektörde örnek üreticilerden birisiniz. EUCEB (Avrupa Mineral Yün Ürünleri) Belgesine sahip Ravatherm Taşyünü ürününüzle, bu farkındalığı vurguluyorsunuz. Sağlıklı yalıtım ürünlerinin üretiminde ve uygulamasında aranan koşullar nelerdir? Sağlıklı ve sürdürülebilir yalıtım için EUCEB Belgesinin önemi nedir?
Yalıtım, insanoğlunun var olduğu ilk çağlardan beri süregelen bir uygulama. Soğuktan ve sıcaktan korunmak her zaman ihtiyaç. Biz de bu ihtiyaca çözüm üretirken hem sağlıklı ürünler üretmeye hem de çalışanlarımızın sağlığını korumaya dikkat ettik. Üretirken meydana gelen atıkların kontrollü bir şekilde bertaraf edilmesi de hep hassasiyet gösterdiğimiz bir konu oldu. Yani, sektöre sadece ürün değil, çevre ve insan sağlığını gözeten çözümler sunuyoruz. Gebze’de XPS üretimi, İzmit’te bitümlü membran üretimi, Kayseri’de taş yünü ve seramik yünü üretimi olmak üzere üç farklı lokasyonda gerçekleştirdiğimiz üretim süreçlerinde de ilk önceliğimiz her zaman insan sağlığı oldu. 
Son dönemdeki en önemli gündemlerimizden biri EUCEB Belgesi’ydi, insan sağlığına zararlı kansorejen madde içermeyen mineral yünlerimiz için EUCEB Belgesi almaya hak kazandık. 
Mineral yün ürünlere verilen EUCEB, kullanılan yalıtım malzemesinin hangi koşullar altında üretildiğini ve hangi maddeleri içerdiğini, kansorejen ürünler içermediğini bildiren bir sertifikadır. Ürünlerin kanserojen olmadığına, insan sağlığına zarar verecek bir madde içermediğine dair bir güvencedir. Bu sertifika, ürün uyguladıktan sonra geçen uzun yıllar sonra bile o yalıtım malzemesinde kanserojen etkiler meydana gelmeyeceğini garanti ediyor. 
“Konutlarda enerji tasarrufu” deyince en önemli uygulamalardan biri ısı yalıtımı. Isı yalıtımından da bahsederken genelde malzemenin sahip olması gereken özellikleri konuşuruz. Peki ortamdaki bağıl nemin ve sıcaklığının taş yünü performansı ve enerji verimliliği üzerinde etkilerinden bahseder misiniz?
Konutlardaki bağıl nem oranı, taş yününün performansını etkileyecek düzeyde değil. Ancak, bir tekstil fabrikası gibi çok buhar üreten bir sanayi kuruluşu söz konusuysa, buhar akışının taş yünü performansı üzerindeki etkisine çalışılabilir. Bunun için de yüzeylerinde kaplama uygulanmış taş yünü ürünlerimiz veya kesit detaylarını güvenli hale getirmek için nefes alan su yalıtım ürünlerimiz mevcut. 
Konutlarda enerji verimliliği için kullanılan taş yününde klasik uygulama, dıştan yalıtım, halk arasındaki adı ile mantolamadır. Bu uygulamayı yaptığımızda bağıl nemin ürün üzerinde etkili olduğunu söylemek pek mümkün değil. Ancak binaya içten yalıtım uygulandığında yoğuşma kontrolü yapmanız gerekir. Dolayısıyla burada yalıtımın detayı da çok önemli.
İhtiyaca göre buhar ve nem etkilerine karşı siyah cam tülü, alüminyum folyo gibi kaplamalar mevcut. Bununla beraber, nem ve buhar etkisinin malzemeyi etkileyebileceğini düşündüğümüz uygulamalarda kesit detayına inip buhar dengeleyici ürünler de kullanabiliyoruz. Bu noktada Dupont’un Tyvek ürünün pazara sunumunu yapıyoruz. 
“Kayseri’de 4 bin 120 panelden oluşan solar sistemimizle ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi güneşten üretebiliyoruz”
Yalıtım, enerji verimliliğinin hayata geçirilmesi ve karbon ayak izinin azaltılması için atılacak adımların başında geliyor. Malzemenin üretiminden son kullanıcıya ulaşmasına kadar her aşamada enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Ravago Bina Çözümleri olarak daha çevreci bir üretim için kullandığınız teknolojiler nelerdir?
Avrupa Birliği’nde alınan ve 2050’de karbon salımını net 0’a düşürmeyi hedefleyen bu karar, küresel ısınma ve iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya kaldığımız bu süreçte geleceğimiz için çok önemli. Türkiye yapı sektörü de bu konuda adım atacağına eminim. 
Ravago da kendi içinde bu konuda adım atmaya karar verdi. Ravago Türkiye olarak, özellikle fabrikalarımızda, üretim süreçlerimizde mümkün olduğunca yenilenebilir enerjiye geçmek istiyoruz. Bu doğrultuda Kayseri’de 4 bin 120 panelden oluşan solar sistemimizle ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi güneşten üretebilir haldeyiz. Diğer fabrikalarımızda da mevcut durumun incelenip geliştirmelerin yapılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Karbon ayak izimizin azaltılması için yapabileceklerimiz üzerinde daima düşünüyor ve fikirleri hayata geçirmek için çalışıyoruz. 
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Ravago Bina Çözümleri olarak, tüm zorluklara rağmen başarılı bir yıl geçiriyoruz ve öngörülerimize göre o şekilde de kapatmayı hedefliyoruz. Ancak sektörde gerek su, gerek ısı yalıtımı adına atılması gereken birçok adım var. Hedefimiz ülkemizin bu konularda bilinçlendirilmesini hızlandırmak ve hak ettiği yeri dünya sıralamasında almasını sağlamak. 







Etiketler:

#ravago #ravagobinacozunleri #yalıtım

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter