Sağlıklı, dayanıklı ve konforlu bir yapı için yalıtım yapılmakta ve bu yalıtımda birçok malzeme kullanılmaktadır. Binaların rahat nefes alması, küf, mantar, rutubet gibi sorunların ortadan kaldırılması yapılan su yalıtımında ise likit membran ürünü öne çıkmaktadır.
Peki; likit membran nedir? Yarı akışkan bir yalıtım malzemesi olan likit membran, kauçuk ve reçine esaslı özelliğiyle bilinmektedir. Elastik ve nefes alabilen bir malzeme olan likit membran; su, nem ve rutubete karşı önleyici bir malzemedir.
Son derece hızlı kurumasıyla yapım sürecinde de kolaylık sağlayan likit membran, uzun yıllar boyunca formunu bozulmadan korur ve bu özelliğiyle bütçe dostudur. Farklı renk seçeneği ve farklı ambalajlara sahip olan likit membran, havuzlardan bacalara kadar pek çok farklı alanda kullanılabilir.
Likit membran özellikleri
Seçiçi geçirgen bir yapıya sahip olan likit membran, su itici içeriği nedeniyle dikkat çeker. Sıvıları geçirmemesine rağmen nefes alabilmesi onu tercih edilen bir malzeme yapmaktadır. Su başta olmak üzere sıvılara karşı muhteşem bir yalıtım sağlayan likit membran, yapısı sayesinde küf oluşumunu da engellemektedir.
Güneşin zararlı ışınları arasında yer alan UV ışınlarına karşı da dayanıklı olduğu için, sararma ve solma olmadan uzun yıllar boyunca formunu korumaya devam edebilir. 10 yıla varan kullanım ömrü vardır, ürünün içeriğinde göre kullanım ömrü daha uzun olabilir veya kısalabilir.
Likit membranlar genellikle şeffaf üretilir, farklı renkleri bulunabilir ancak bu durum ürün kalitesini etkilemez. Genellikle beyaz renkli olanları tercih edilir, bunun sebebi ise boyanması gereken alanlarda düzenli bir görüntü sağlanır.
Su ile reaksiyona girmeyen ve suda çözünmeyen likit membranlar, su depolarında da rahatlıkla kullanılabilir.
Likit membran çeşitleri
Formülasyonuna göre bitüm, bitüm kauçuk, polimer esaslı likit membran çeşitleri bulunabilir. Bu ürünler farklı etkilere sahip olabilir, kullanım alanlarına göre tercih edilmelidir. Bitümlü likit membran, klasik ürüne göre daha fazla kauçuk ve solvent içerir.
Poliüretan likit membran ürünleri ise daha çok çatı uygulamalarında tercih edilmektedir. UV dayanıklılığı yüksek bir malzemedir.
Solvent esaslı sürme izolasyon likit membran ise elyaf içermesiyle bilinir. Teras veya balkon gibi alanlarda kullanılabilir.