Yapı Magazin
''Depreme Dirençli Kentler İçin Su Yalıtımında Standartlara Uygun Doğru Malzeme Seçimi Çok Önemli''

''Depreme Dirençli Kentler İçin Su Yalıtımında Standartlara Uygun Doğru Malzeme Seçimi Çok Önemli''

Yapı ve inşaat sektöründe 50 yılı aşkın tecrübesi, uzman kadrosu ve geniş ürün yelpazesi ile ihtiyaca yönelik çözümler sunan UKS Yapı, yüksek kalite standartlarını da her daim korumaya devam ediyor. Depreme dirençli yapılar için su yalıtımının önemini, UKS Yapı’nın bitümlü su yalıtım ürünlerini ve Shingle çatıların uygulama esaslarını konuştuğumuz İzotüm Yalıtım Maddeleri Satış Müdürü Nevzat Goloğlu, “2024 yılında ürün geliştirme ve sektörü mukavemeti yüksek yeni ürünlerle buluşturmak için AR-GE çalışmalarına devam ediyoruz.” dedi
Elastomerik (SBS), Plastomerik (APP) gibi katkı maddeleri ile cam tülü ve polyester keçe gibi donatıların bitümlü su yalıtım ürünlerine etkisi nedir? Su yalıtım membranı seçilirken nelere dikkat edilmeli? Bu katkı maddeleri ve donatıların ürünün elastikiyet, çevresel etkilere karşı dayanım gibi konularda kendinden beklenen performansı gösterme noktasında etkisi nedir?
Bitümlü membranlarla yapılan su yalıtımı, yapı elemanlarının suya maruz kalan ve suyun geldiği taraftaki yüzeylerine uygulanan “Yüzeysel Su Yalıtımı” yöntemine göre yapılmaktadır. Bu nedenle su yalıtımının uygulanacağı yüzey tespit edilip elastomerik ya da plastomerik seçeneklerinden biri seçilmelidir. Yapıların temellerinden çatılarına birçok detayında uygulanabilen bitümlü membranlarla yapılan su yalıtımı, gerek gelişmiş ülkelerde, gerekse ülkemizde su yalıtımında en fazla tercih edilen malzemelerdir. Polimer bitümlü membranlar “Elastomerik” ve “Plastomerik” olmak üzere ikiye ayrılırlar. APP polimerler bitümün birbirine bağlanmasını ve daha rijit bir hal almasını sağlayarak membranın sıcak dayanımını artırırken; SBS polimerler membranlara esneklik, dayanım, zorlu iklim koşullarına karşı mukavemet gibi elastikiyet özellikleri katabilmektedir. Her iki tür membran da şaloma alevi ile ısıtılarak uygulanır. Her iki tip membran da yapıların hemen hemen tüm su yalıtım detaylarında güvenle kullanılabilmektedir. Plastomer esaslı su yalıtımı yapılacaksa tercih edilmesi gereken membran tarzı olan APP katkılı membranlar, teraslar ve çatılar, bahçe terasları, beton kanaletler, yağmur derelerinde 1. kat yalıtım membranı üzerinde son kat kaplama malzemesi olarak kullanılır. Elastomer esaslı su yalıtımı olarak da geçen SBS katkılı membranlar ise, polyester keçe taşıyıcılı, SBS katkılı, soğuk ve kırılmaya karşı ekstra dayanıklı esnek su yalıtım malzemesidir. UKS Yapı olarak sektörle buluşturduğumuz SBS katkılı membranlar, güneş ışınlarına karşı zarar görmemesi, farklı yüzey tiplerine uygulanma kolaylığı, kopma ve çekmelere karşı olan dayanıklılığı ile tercih etmekten asla pişman olmayacağınız yalıtım malzemeleridir. Cam tülü ve polyester keçe gibi donatılar her iki katkıda da taşıyıcı olarak kullanılabilir ve polyester keçeli membranların çekme dayanımı ve kopma uzaması cam tülü membranlara göre daha yüksektir. Cam tülü ve polyester keçe gibi donatılar kullanılarak membranın darbe dayanımı da artırılır. Aynı zamanda cam tülü sıcak uygulamalarda membranın doğrusal kararlılığını artırırken polyester keçe, membranın darbe dayanımını artırır. UKS Yapı olarak her türlü ihtiyaca yönelik farklı seçeneklerde ürünleri sektörle buluşturuyoruz.
UKS olarak Bitüder standartlarına uygun malzemeyi üretip şantiyelerde kullanılması için bilinci artırmayı çalışıyoruz Su yalıtımında yüzde 99 performansın kabul edilemeyeceğini, yüzde 100 performansın zorunluğunu olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Türkiye’nin deprem gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda sektöre yeni nesil su yalıtım ürünleri sunan UKS Yapı olarak, deprem konusunda yeterli bilincin oluştuğunu düşünüyor musunuz?
Deprem bölgesinde yer alan bir ülke olduğumuz için depreme dirençli kentler oluşturma noktasında su yalıtımı çok önemli. Yapıya çeşitli yollarla giren su binaların taşıyıcılarında korozyona neden olur. Korozyon etkisiyle binaların taşıyıcı elemanları büyük oranda zarar görür. Yağmur ve kar gibi yağışlar nedeniyle toprak tarafından emilen su, kullanma suları, yer altı suları, banyo ve tuvaletlerdeki ıslak hacimlerde binalar suya maruz kalır. Yapıya giren bu sular korozyona uğrayan taşıyıcılarda yük taşıma kapasitesini düşürür, çatlaklara ve kırılmalara yol açar. Ardından ise deprem zamanı istenmeyen sonuçların doğmasına neden olur. Bunun yanı sıra doğru su yalıtımı yapılmadığında binanın su alması küf, mantar, kararma ve diğer organik maddelerin oluşmasına sebep olur. Meydana gelen küf ve mantar gibi oluşumlar birçok sağlık problemini de beraberinde getirir. Tüm bu nedenlerden dolayı su yalıtımını doğru malzemeleri tercih ederek, su yalıtımı konusunda deneyimli firmalara yaptırmak zorundayız. UKS olarak Bitüder Standartlarına uygun malzeme üretimi ile şantiyelerin doğru malzeme kullanımı noktasında gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz.
Kahramanmaraş merkezli olan ve 11 ili etkileyen depremle birlikte Türkiye, tarihteki en büyük felaketlerden birini yaşadı. Meydana gelen depremler sonucu yeni ve eski fark etmeksizin binlerce yapının hasar aldığı tespit edildi. Deprem bölgesi ile ilgili nasıl çalışmalar gerçekleştirdiniz?
6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’yi derinden sarsan deprem gerçeğiyle bir kere daha karşı karşıya kaldık. Maalesef birçok can kaybı ve yaralanma meydana geldi. Bölgedeki iş ortaklarımızla irtibata geçerek çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu durum karşısında bizler de bölgedeki bayilerimizin yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve Emlak Konut gibi önemli kurumlara kaliteli malzemeyi operasyonel mükemmellikle ulaştırdık.
UKS Yapı yeni ürünü shingle desenli membranlar ile kullanım kolaylığı ve estetiği bir arada sunuyor.
Çatılar, binayı üstten örten ve dış etkenlerden koruyan bir yapı elemanıdır. Binayı iç ve dış ortam etkilerinden koruyamayan bir çatı, binanın dış etkenlerden zarar görmesine neden olabilir. Çatı pazarı ile alakalı görüşleriniz nelerdir ve UKS Yapı olarak çatı pazarına yönelik nasıl çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?
Ülkemizin deprem bölgesinde olması ve yaşanan pandemi süreci nedeniyle dikey mimari projeler yerini yatay mimarilere bırakmaya başladı. UKS Yapı olarak bizler de inovatif ve mukavemeti yüksek ürünlerle çatı pazarına da ağırlık vermeyi planlıyoruz. Çatı pazarında payımızı arttırmak adına birtakım çalışmalar içindeyiz. Bu çalışmalarda önceliğimiz ise Shingle üretim kapasitemizi artırmaktır. 2023 yılında ürün gamımıza Shingle desenli membranları ekledik. Şantiyelere ve ustalara kolay çözümler sunan bu membranlar ile pazarda daha etkin rol oynayan şirket olmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra yapacağımız iş birliktelikleri ile firmaların çözüm ortağı olmak üzerine çalışmalarımız devam ediyor.
Bahçeli yapılara olan talepteki yükseliş yatay mimari ile yapılan bahçeli ev konseptini arttırdı. Artan talebin villa şeklindeki yapılarda estetik görünümü de ön plana çıkarması eğimli çatıların tekrar gündeme gelmesini sağladı. Dikey mimari de yükseklik nedeniyle fark edilemeyen Shingle, tekrar ön plana çıkmaya başladı.
Çatıların önemli malzemelerinden biri olan Shingle çatı kaplaması, uzun senelerdir yaygın bir biçimde kullanılan ve çatılar için dayanıklı, aynı zamanda da estetik bir kaplama türüdür. Yapı ve malzeme sektörünün öncü markalarından UKS Yapı, sahip olduğu farklı renk seçeneklerine sahip Shingle modeli ile tüm yalıtım ihtiyaçlarına en üst malzeme kalitesi ile çözüm sunuyor. Shingle çatıların su yalıtımı noktasında avantajları nelerdir?
Pandemi dönemi unuttuğumuz ya da geri plana attığımız birçok detayı hayatımız geri getirdi. Sıkıştırılmış apartman dairelerinden bahçeli evlere hatta yazlıklarımıza geri döndük. Hafta sonu yasaklarında yürüyüş yapabileceğimiz kendimize özel alanlar bulmaya çalıştık ve yatay mimariye geçiş hızlandı. Bahçeli yapılara olan talepteki yükseliş yatay mimari ile yapılan bahçeli ev konseptini arttırdı. Artan talebin villa şeklindeki yapılarda estetik görünümü de ön plana çıkarması eğimli çatıların tekrar gündeme gelmesini sağladı. Dikey mimari de yükseklik nedeniyle fark edilemeyen Shingle, tekrar ön plana çıkmaya başladı. Kullanıcılar ve yapılarında Shingle kullanmayı isteyen kişiler “Shingle nedir ve doğru uygulama nasıl yapılır?” sorusuna yanıt arıyor. Aslında Shingle çok hassas bir malzemedir. Yanlış uygulandığında kalkma, uçma, kalkan yerlerden ve mahya detayından su alma gibi çok ciddi sorunlara neden olur. Genellikle de gezilemeyen eğimli çatılarda uygulandığı için olumsuz geri dönüşlerde çözüm oldukça zor olur. Kontraplak, beton plaka, ahşap, osb üzerine membran yapılır. Çatı eğiminin %5’in altında olmaması koşulu ile su yalıtım membranına şaloma alevi ile ısıtıp alt kısmı bir önceki levhanın üzerine gelecek şekilde binili olarak yapıştırma sureti ile uygulanır. Shingle levhanın membran dışındaki yüzeylere tespiti her Shingle levhası için 4 adet geniş başlı galvenizli çivi ile yapılır. Eğim 60 C° üstüne çıktığı anda ise çivi sayısı 8 olmalıdır. Mahya kullanımı için standart Shingle levhası enine dik modüllere ayrılarak ve kesilip rüzgar yönünde çevrilerek uygulanır. Çatı dereleri için ise uygulama membran üzerine şaloma alevi ile ısıtılarak yapılır. Çatı deresini oluşturan düzlemlerden birine uygulanan Shingle levha diğer düzleme en az 25 cm uzatılmalıdır. Çatı deresi ekseninin 40 cm sağına ve soluna çivileme yapılmalıdır. Eğimli çatıda Shingle uygulamasında en önemli sorun mahya birleşimlerinde yaşanır. Bu konu ile ilgili uygulama detaylarına aşağıdaki görselde ulaşabilirsiniz.
Üstün mühendis kadronuz, sektördeki yenilikleri takip etmeniz ve uzun AR-GE çalışmaları sonucu en güncel teknolojik altyapıya sahip fabrikanızda üretilen ısı yalıtım ürünlerini sektörle buluşuyorsunuz. Sektörün ihtiyaçlarına uygun inovatif ürün sunma noktasında gerçekleştirdiğiniz güncel AR-GE çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
2022 yılı çalışmaları ile beraber UKS PROOF olarak ürünümüzü piyasaya sunduk. Ürünümüz ile alakalı test raporlarımızı ve onaylarımızı aldık. Şu anda aktif olarak kurum, kuruluş ve uygulamacılarımızın tercih noktası olduk. Proof 3,5Y, Proof 4,5Y, Proof 4,5Y Plus olarak yatayda kullanılan 3 çeşidin yanında, Proof 3,5 D olarak üretim ve satışını gerçekleştiriyoruz.
2024 yılı ile beraber temel altı ve perde yalıtımları için taşıyıcılı/ taşıyıcısız SBS modifiyeli 5mm %1000 uzama kapasitesine sahip ürün konusunda AR- GE çalışmalarımız devam ediyor.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
2023 yılı meydana gelen deprem nedeniyle Türkiye için zor bir yıl oldu. UKS Yapı olarak bu felaketlerin tekrar yaşanmamasını temenni ederken deprem bölgesinde olduğumuz gerçeğinden uzaklaşmamız gerektiğini ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Son yaşanan deprem bize su yalıtımında doğru malzeme seçimi ve doğru uygulama tekniklerinin önemini bir kez daha gösterdi. UKS Yapı olarak standartlara uygun ürünlerimiz ile doğru malzeme seçimi ve doğru uygulama noktasında bilincin artırılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca gerçekleştirdiğimiz AR-GE çalışmalarımızla 2024 yılında sektöre yeni ürünler sunmayı hedefliyoruz.
Etiketler:

#uks #yalıtım

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter