Yapı Magazin
“Yeni Kombilerimiz ademiX ve vintomiX Sektörün Yıldızı Haline Geldi”

“Yeni Kombilerimiz ademiX ve vintomiX Sektörün Yıldızı Haline Geldi”

Her koşulda iş ortaklarının yanında olmaya, onları destekleyici planlar sunmaya ve bu yönde aksiyonlar almaya gayret gösteren DemirDöküm, bu yılın ilk çeyreğinde satışa sunduğu ademiX ve vintomiX yoğuşmalı kombileriyle sektörün yıldızı haline geldi. Başarının temelinde uzun vadeli strateji ve hedeflerin olduğunu söyleyen Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erol Kayaoğlu, “Ürünlerimizi günün koşullarına göre geliştirmek, teknolojik özelliklerle donatmak, yeni nesil tasarımları tüketicimizle buluşturmak ve tüm bunları da çevreye duyarlı bir şekilde gerçekleştirmek, aksiyonlarımız arasında” diyor.

Vaillant Group Türkiye’deki yeni yapılanmayla birlikte hem Vaillant hem de DemirDöküm’ün Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaya başladınız. Yeni görevinizin kapsamı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Köklü bir geçmişe sahip olan markalarımızın sektördeki başarısı müşteri memnuniyetine dayanıyor. Bu doğrultuda müşteri ve piyasa odaklılığını geliştirerek, daha çevik bir yapıya ulaşma hedefiyle “Müşteri Odaklı Organizasyon Projesi”ni hayata geçirdik. Bu proje, grup olarak markalarımızın sorumluluklarını ayrıştırmak ve bu doğrultuda çalışmalarımıza daha fazla katkı sağlamak hedefiyle hayata geçirilmiş bir organizasyon projesidir. Yapılan çalışmaların sonucunda müşteri ihtiyaçlarını hızlı ve etkin bir şekilde karşılamayı ve müşteri deneyimini daha da yukarıya taşımayı hedefledik.

Geçen yıl devreye alınan yeni yapılanma kapsamında 2014 yılından bu yana yürüttüğüm Vaillant Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörlüğü’nden, Satış Departmanı bünyesinde Vaillant, DemirDöküm ve Protherm markalarından sorumlu Vaillant Group Türkiye Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevine atandım. Yeni görevimle birlikte sahadaki 3 markamızdan sorumlu 96 kişilik satış ekibimizin lideri olarak bu sorumluluğu aldım. 
Bu görevle birlikte en büyük motivasyonumun grubun hedeflerini gerçekleştirmek için sürdürülebilir iş planları oluşturmak olduğunu söyleyebilirim. Büyümeyi kendimize ana hedef olarak belirledik. Her bir marka özelinde hayata geçirdiğimiz uygulamalarla markalarımızın pazar paylarını büyütmeyi hedefliyoruz. Markalarımızın son derece köklü ve kendine özel genetikleri var, amacımız bu genetik yapıları koruyarak her bir markamızı ayrı ayrı hedeflerine ulaştırmak. 

Kısa süre önce iş ortaklarınızla bir araya geldiniz. Gündeminizdeki konulardan bahseder misiniz?

Her koşulda iş ortaklarımızın yanlarında olmaya, onları destekleyici planlar sunmaya ve bu yönde aksiyonlar almaya gayret gösteriyoruz. Sektördeki öncülüğümüzü devam ettirebilmek için günümüz ve gelecek koşullarını en iyi şekilde analiz etmemiz gerekiyor. Önceliğimiz her ne kadar geleneksel iş kolumuzdaki pazar payını artırmak olsa da yeni pazarlara girmek ve buralardaki varlığımızı güçlendirmek de bizim için önemli. Bu nedenle özellikle tedarikten, üretime, kaliteden satış pazarlama uygulamalarına kadar tüm zincirde bir adım sonrasını öngörerek hareket etmeye özen gösteriyoruz. Bu analizlerimizi de yıl genelinde düzenlediğimiz toplantılarla paylaşıyoruz. Bu sayede 81 ilin 63’ünde kayda değer bir büyüme oranı elde ettik. 330’a yakın iş ortağımızla Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir’de bölgesel toplantılar gerçekleştirdik. DemirDöküm olarak güçlü bir aileyiz. İş ortaklarımızla gerçekleştirdiğimiz buluşmalarda ilk 6 ayı değerlendirirken bölgesel büyüme oranlarına, yeniliklere, günümüzün değişen koşullarına ve beklentilere değindik. Ürünler özelindeki büyüme oranlarını il bazında ve Türkiye genelinde inceledik. Mevcut konumumuz ve gelecek dönem çalışmalarımız özelinde takvimlerimizi güncelledik. Isı pompası, kaskad, VRF ve kontrol cihazları alanındaki gelişimimizi paylaştık. Gelecek hedeflerimizin yanı sıra iş ortaklarımızın bizden beklentilerini tek tek dinledik. Önümüzdeki süreçte de bu alandaki aksiyonlarımızı hayata geçireceğiz.

“Karşılıklı etkileşim, güven ve çözüm odaklı yaklaşım başarımızın kaynağını oluşturuyor”

Paydaşlarınıza sağladığınız katma değerler hakkında bilgi paylaşır mısınız?

Türkiye’nin dört bir yanında markamızı, ürünlerimizi en iyi şekilde temsil eden iş ortaklarımız sayesinde her şehirde aynı hizmet kalitesine sahibiz. Çözüm ortaklarımız ve paydaşlarımız ile birlikte çıktığımız bu yolu daha sağlam ve emin adımlarla yürümek için çabalıyoruz. Her zaman birlikte öğreniyor, öğrendiklerimizle sektöre yön vermeyi amaçlıyoruz. Beraber attığımız adımların kalıcı ve etkili olması için aksiyonlarımızı zamanında ve en doğru şekilde alıyoruz. Karşılıklı güven bizler için büyük bir öneme sahip. Değişen pazar koşullarına bu güvenle kolayca ayak uydurabiliyoruz. Çift yönlü bir iletişim modeliyle hareket ediyor ve paydaşlarımızı dinliyoruz. Karşılıklı etkileşim, güven ve çözüm odaklı yaklaşım başarımızın kaynağını oluşturuyor. Günümüz ve gelecek trendlerine yönelik verdiğimiz eğitimlerle tüm paydaşlarımızı destekliyoruz. Çalışanlarımız ve tüm paydaşlarımızın emeği ile sahip olduğumuz değerleri daha da yukarı taşımak için yanlarında olmayı her zaman önceliklendiriyoruz. Sadece geçen yıl online ve fiziki ortamda 13 bin ziyaret/toplantı gerçekleştirdik. Yaptığımız her işte iz bırakmak istiyoruz. Yeni ürünlerimizle birlikte sunduğumuz ayrıcalıklar ve eğitimlerle desteklerimizi artırarak sürdürüyoruz.
“Uzun vadeli strateji ve hedeflerimiz 68 yıldır sürdürdüğümüz başarılı tablonun yapı taşlarından biri”

Günümüzdeki teknolojik gelişmeler de iklimlendirme sektöründe yaşanan dönüşümün önemli bir ayağını oluşturuyor. Sizin gündeminizde hem ürün ve sistem özelliklerinin geliştirilmesi hem de satış süreçlerini destekleyecek hangi teknolojiler var? Bu teknolojilere yapılan yatırımların hem iç pazarda hem de küresel pazardaki rekabet gücünüze katkısını nasıl değerlendirirsiniz?

DemirDöküm olarak geleceğimize yatırım yapmayı önemsiyor ve gündemimizde her zaman yeni dönemi destekleyecek çalışmalara yer veriyoruz. Sektörün en köklü şirketlerinden biri olmamızın önemli nedenlerinden biri de geleceğimize yaptığımız başarılı yatırımlar. Bu doğrultuda her yıl ciromuzun yüzde 2’sini AR-GE çalışmalarına ayırıyoruz. Ayırdığımız bütçe ile değişen yaşam alanlarına, tüketici istek ve ihtiyaçlarına hızlıca cevap verebiliyoruz. Örneğin geçtiğimiz yıllarda doğal gaz sistemi ile ısınan apartman, site, plaza gibi mekânlar için kaskad cihazların önemi giderek artmaya başlamış ve bu konuda DemirDöküm olarak önemli bir hamlede bulunmuştuk. Önemli bir kaskad yatırımı ile Türkiye’yi grubumuzun kaskad cihazlarının üretim üssü yapmıştık. Buradaki üretimle başta Türkiye olmak üzere tüm ihracat pazarları ve grubumuzun faaliyet gösterdiği diğer tüm pazarlarda yerimizi aldık. Bu yılın ilk çeyreğinde satışa sunduğumuz ademiX ve vintomiX yoğuşmalı kombilerimiz sektörde şimdiden 2022’nin yıldızları oldu. Oda termostatlarında da sektörün en iddialı ürünlerini tüketicilerimizle buluşturmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda kolay kullanım, maksimum tasarruf ve konfor sağlayan ExaControl Select’i kısa süre önce satışa sunduk. Üretim ve satış faaliyetlerimizi destekleyecek, geleceğimize ışık tutacak ve sektörün bizlere verdiği işaretlere cevap olacak yeni yatırımlarımız devam edecek. Uzun vadeli strateji ve hedeflerimiz 68 yıldır sürdürdüğümüz başarılı tablonun yapıtaşlarından biri. Bu sayede hem bugünü hem de yarını doğru bir şekilde planlayarak ilerleyebiliyoruz. Ürünlerimizi günün koşullarına göre geliştirmek, teknolojik özelliklerle donatmak, yeni nesil tasarımları tüketicimizle buluşturmak ve tüm bunları da çevreye duyarlı bir şekilde gerçekleştirmek kısa vadedeki ilk aksiyonlarımız arasında yer alıyor.

DemirDöküm, sektöre inovatif ürünler sunmak kadar müşteri deneyimi ve memnuniyeti alanında çalışmalar yapmayı da önemseyen bir marka. Bu konuda güncel adımlar atılıyor mu? Müşteri deneyimi ve memnuniyetinin sağlanmasında yetkili satıcı yapılanmasının önemi nedir? Bu noktada yetkili satıcılarınızın ihtiyaç duyduğu bilgi ve teknik desteği nasıl sağlıyorsunuz? 

Paydaşlarımızın yetkinliklerini artırmak için projelerimizi geliştiriyor; bilgi birikimini yükselten, sektöre yön verecek projeleri destekliyoruz. Bu doğrultuda yetkili satıcılarımızı ve satış noktalarımıza özel 10 yıl önce hayata geçirdiğimiz DemirClub sistemimizi, 2016 yılında çağın gereklilerini göz önüne alarak sosyal ağ platformuna dönüştürerek yeni bir kanal olarak hayata geçirdik. 

Platform üzerinden yetkili satıcı ve satış noktalarımız doğru bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabiliyor; mesleki bilgi ve içeriklerin yanı sıra gündeme ilişkin önemli gelişmeleri takip edebiliyor. Ayrıca iş ortaklarımıza sunduğumuz eğitim ve etkinlikler de yine bu platformda yer alıyor. Ürünler, hizmetler, broşürler, sirkülerler, pazarlama araçları, güncel sertifikalar gibi işleri için gerekli tüm bilgilere bir tıkla ulaştıkları gibi iş montaj süreçlerindeki takibi de buradan gerçekleştirebiliyor, montajını gerçekleştirdikleri cihaz için ilk çalıştırma bildiriminde bulunup, önceki bildirimleri de takip edebiliyorlar. 

İş ve hizmet kalitesini geliştirmek, her zaman üst seviyede tutmak ve bunu her şehirde ulaşılabilir kılmak için paydaşlarımızı DemirDöküm Akademi ile tanıştırdık. DemirDöküm Akademi çalışmaları kapsamında 3 yıl önce hayata geçirdiğimiz Müşterinin Yıldızları programımızla iş ortaklarımızın motivasyonunu artırdık. Sektörümüzde ilk olan birçok uygulamayı hayata geçirdik. 

Satış Sonrası Hizmetler tarafında da tüketicimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Bu alandaki en güncel yeniliğimiz Whatsapp Chat ve Facebook Messenger kanallarımızdaki dil sınırlamasını ortadan kaldırmamız oldu. Tüketicilerimizin sorularını hızlı ve doğru bir şekilde cevaplayarak onlara kusursuz bir deneyim sunmak adına bu kanallarda her dilde çağrıları yanıtlamaya başladık. Buna ek olarak halihazırda devrede olan Görüntülü Ücretsiz Keşif uygulamamız özellikle pandemi döneminde sağlığı önceliklendirerek işimizi yürütmemizde ve sürdürülebilir bir hizmet verebilmemizde bize çok katkı sağladı. Müşterilerimiz 7/24 hizmet veren WhatsApp Hattı uygulamamızla günün her saatinde bize ulaşabiliyor. Teknolojinin beraberinde getirdiği sayısız avantajı bünyemizde farklı alanlarda değerlendirerek örnek gösterilecek çalışmalarımızla güven ortamımızı destekliyor, kalıcı çözümlerle sonuca en hızlı şekilde ulaşıyoruz. Bu avantajları da hem paydaşlarımıza hem de müşterilerimize hızlıca ulaşmak için kullanıyor, mesafeleri sadece rakamlardan ibaret kılmayı bu sayede başarıyoruz.

Üyesi olduğunuz İSKİD, İSİB ve Ticaret Bakanlığı’nın desteğini alarak yürüttüğü URGE (Uluslararası Rekabeti Geliştirme) projesi ile iklimlendirme sektörünün ihracatını artırmak için yeni kanalların açılmasını hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda DemirDöküm olarak bir misyon üstleniyor musunuz?

Türkiye iklimlendirme sektörü, geçen yıl 5 milyar dolarlık ihracat hedefini 1,2 milyar dolar aşarak 6 milyar 196 milyon dolarlık ihracat büyüklüğüne ulaştı. TİM verilerine göre yılın ilk 5 ayında 2.743.542 dolarlık ihracat gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12’nin üzerinde bir artış mevcut. Bu rakamlar da bize sektördeki büyümeyi şeffaf bir şekilde sunuyor. Dış ticaret fazlası veren bir sektör olarak sürekliliği sağlamayı hedefleyen sektörümüz, bu yıl ihracatta hedef pazarlar olarak Avrupa’nın yanı sıra Orta Asya ülkeleri, Afrika ve Güney Amerika ülkelerini belirledi. İSİB verilerine göre yılın ilk 5 ayında ısıtmada en çok ihracat yapılan 10 ülke Birleşik Krallık, Almanya, İtalya, Romanya, Polonya, İspanya, Macaristan, Rusya, Fransa ve Belçika oldu.
 
DemirDöküm olarak hem iç pazarda hem de ihracatta sektörümüzün önünde hareket etmeye devam ediyoruz. 2021’de sektörün iki katı performans göstererek Euro bazında yüzde 60’lık büyümeye ulaştık. 40’ya yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Güney Amerika pazarında Şili'deki liderliğimiz devam ediyor. 3 yıl önce girdiğimiz Arjantin’de pazar payımız yüzde 5’e ulaştı. Hedefimiz kısa sürede bu rakamı yüzde 15’e çıkarmak. Avrupa’da ise yoğuşmalı kombilerimizin yeni modelleri ile radyatörlerimiz oldukça büyük bir beğeni kazanıyor. Avrupa'daki pazar payımızı artırmaya devam ediyoruz. Türkmenistan, Gürcistan, Özbekistan, Azerbaycan'da marka bilinirliğimiz artıyor, satışlarımız beklentilerin üzerinde gerçekleşiyor. Küresel ölçekte başarılı olduğumuz bir diğer ülke ise Çin. Radyatörlerimiz ile Çin pazarındaki yükselişimiz devam ediyor. DemirDöküm olarak 2021 yılında en çok büyümeyi Moldova, Şili, Ukrayna, Hollanda, Gürcistan ve Macaristan’da elde ettik. Geçen yıl ihracat yaptığımız ülkeler arasına ise Çek Cumhuriyeti, Letonya ve Malta eklendi. 

2022 DemirDöküm için nasıl geçiyor? İhracat, büyüme oranları, sektörde değişen beklentiler ile ilgili nasıl bir değerlendirme yaparsınız?

DemirDöküm olarak kuruluşumuzdan günümüze, sektörümüze yön verecek adımlar atıyor ve tüketicilerimizin yanında olacak uygulamaları hayata geçiriyoruz. 2021 yılını başarılı bir şekilde tamamlamıştık. Bu yıl ise DemirDöküm için yenilikler yılı diyebiliriz. Yılın ilk çeyreğinde yeni kombilerimizi tüketicilerimizin beğenisine sunduk. 2022’de ülkemize daha fazla katma değer sağlamak için ihracatta kendimize agresif hedefler belirledik. Yıl sonuna kadar DemirDöküm’ü sektörde farklılaştıracak yeni ürünlerimizle tüketicilerimizi buluşturacağız. Sektörde öncü olduğumuz dijital projelere yenilerini ekleyeceğiz. Satış sonrası hizmetlerde de sektörün referans noktası olmaya devam edeceğiz. Odağımızdaki öncelikli konular arasında hem ülkemizde hem de ihracata yönelik belirlediğimiz hedefler, yeni ürünlerimiz, dijitalleşme, müşteri memnuniyetine yönelik çalışmalarımız ve yatırım var. Sadece pandemi sürecinde pek çok farklı başlık altında toplam 150 milyon TL’lik yatırım yaptık. Lider olduğumuz alanlara yenilerini eklemek, ülkemize daha fazla katma değer sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Etiketler:

DemirDöküm, DemirDöküm Erol Kayaoğlu

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter