Yapı Magazin
KarKim Satış ve Pazarlama Müdürü Ata Şamil Namlı, “2023, Yeni Ürün ve Modernize Edilmiş Tesislerimizle Ses Getirdiğimiz Bir Yıl Olacak”

KarKim Satış ve Pazarlama Müdürü Ata Şamil Namlı, “2023, Yeni Ürün ve Modernize Edilmiş Tesislerimizle Ses Getirdiğimiz Bir Yıl Olacak”

Doğru su yalıtım malzemesinin, doğru teknikle uygulanması, konforlu, dayanıklı ve uzun ömürlü yaşam alanları yaratılmasında hayati öneme sahip. Bu önemin farkındalığıyla sektöre çimento esaslı, bitüm esaslı, silon siloksan esaslı ve poliüretan esaslı inovatif su yalıtım ürünleri kazandıran KarKim de bu yaşam alanlarının inşa edilmesine önemli katkılar sağlıyor. KarKim Satış ve Pazarlama Müdürü Ata Şamil Namlı ile su yalıtımındaki yeni ürün ve uygulamaları, teknolojiyi, AR-GE’yi ve 2023 hedeflerini konuştuk. 
Bir su yalıtım malzemesinin farklı esaslarda olması yapılar için ne ifade ediyor? Farklı esaslı su yalıtım ürünleri, uygulama şekli ve uygulama alanı, çözüm sunduğu ihtiyaçlar açısından nasıl farklılıklar gösteriyor?
Bu sorunun yanıtı birçok kişi tarafından tam olarak bilinmemektedir. Bir yapı projesinin en önemli unsurlarından olan su yalıtım malzemeleri, inşaattaki pek çok farklı yüzeyin dayanıklılığını artırır. Su yalıtım malzemelerinin neler olduğunu açıklamaya geçmeden önce, su yalıtımı kavramını açıklamak daha doğru olacaktır. Su yalıtımı, bir nesneyi veya yapıyı su geçirmez ya da suya dayanıklı hale getirme işlemidir. Bu işlem sayesinde yalıtımın uygulandığı yüzey ya da yapı, su temasına karşı direnç gösterir. Binalarda su yalıtımı, temel, çatı, duvar gibi yüksek temasa sahip olan yüzeylerde su geçişini engellemek için bir bariyer oluşturur. Su yalıtımı sayesinde bina yüzeyleri suya dayanıklı olarak güçlendirilir ve su geçirmez hale gelir. Kısacası su yalıtımı, bir yüzeyi suya dayanıklı yapan ve hidrostatik basınç, kılcallık gibi dış kuvvetler altında sıvıların istenmeyen yüzeylere nüfuz etmelerini önleyen koruyucu bir önlemdir. 
KarKim Yapı Kimyasalları olarak izolasyon çözümleri noktasında su yalıtım malzemeleri ürün grubumuzda bulunan birçok farklı ürünle cevap vermek mümkün. Bu ürünlerin her biri farklı kullanım alanlarına sahiptir. Uygulama noktasında seçilecek doğru su yalıtım malzemesi kullanılmadığı takdirde karşılaşılacak olan problemler, yaşam alanlarının konforunu düşürmekle kalmaz aynı zamanda yapının dayanıklılığını da azaltır. Bu yüzden suyla teması yüksek olan yüzeylere doğru yalıtım malzemesinin, doğru uygulama tekniği ile uygulanması çok ama çok önemlidir. 
Su yalıtım ürünlerinin farklı esaslarda olması, kullanım alanlarına göre beklenen performanslarıyla ilgili…
KarKim olarak su yalıtım malzemeleri nelerdir sorusuna yanıt verirken, ürünlerimizin hangi alanlarda kullanılmaları gerektiğini belirtmek isterim. Su yalıtım ürünlerinin farklı esaslarda olması, kullanım alanlarına göre beklenen performanslarıyla ilgili aslında... Kısaca değinmek gerekirse, çimento esaslı su yalıtım ürünlerimiz arasında yer alan Kar Wisoflex 2K Yarı Elastik ve Tam Elastik ürünlerimiz, yapı projelerinde sıklıkla kullanılan ve uygulaması en kolay su yalıtımı ürünleridir. 
Pratik kullanıma sahip olan çimento esaslı su yalıtım malzemelerimiz, iki bileşen karıştırılarak yüzeye uygulanır. Ürünlerimizi genellikle havuz, su deposu gibi yüksek basınca maruz kalan alanlarda ve teras, banyo, bodrum gibi suyla teması yüksek, rutubet oluşumuna meyilli mekanlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
KarKim Yapı Kimyasalları olarak ürün grubumuzda yer alan bir diğer su yalıtım malzemesi likit su yalıtım ürünlerimizdir. Ürün gamımızda bulunan Kar ACR 1K, Kar Elastik LM likit su yalıtım ürünlerimiz, bir astar kat üzerine rulo veya mala ile iki kattan oluşan ince bir kaplama olarak uygulanır. Çimento esaslı su yalıtım ürünlerimize göre daha fazla esneklik sunar. Su yalıtım ürünlerinin dayanıklılığı, üreticinin ne tür bir polimer kullandığına bağlıdır. Bu noktada da güçlü AR-GE’miz ve kalite odaklı yaklaşımımız ile ürünlerimizin piyasadaki en kaliteli ürünler olduğunu söyleyebilirim. Likit ürün grubumuzdaki Kar Elastrobitüm 1K / 2K , Kar BMP 10 1K / 2K , Kar Bitüm Astar gibi bitümlü yalıtım ürünlerimiz, formülasyon ve polimerizasyon derecesine uygun olarak su yalıtımı ve esnek koruyucu kaplama için tercih edilmektedir . Esnekliği ve suya karşı sağladığı koruma, üretildiği elyafın yanı sıra polimer sınıfının kalitesi ile doğru orantılı olan ürünlerimiz genellikle temel, mahzen ve bodrum gibi alanların dış yalıtımında, yüzeylerde mükemmel bir koruyucu kaplama ve su yalıtım performansı sunar. Likit bitümlü su yalıtım ürünlerimiz ayrıca bütün yatay ve düşey yüzeylerin izolasyonunda tercih edilir. 
Poliüretan esaslı ve modifiyeli su yalıtım ürünlerimiz Karpol PU 1K / 2K , Karpol BMP 10 1K / 2K düz çatı alanı için kullanılır ve dış etkenlere karşı çatının yalıtımını sağlar. 
Yapı sektöründe en sık kullanılan malzemelerden biri olan poliüretan, su yalıtımında son dönemlerde en çok tercih edilen malzemelerin üretiminde kullanılan önemli ham maddelerden biridir. Poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleri, kaplama, koruma, yapıştırıcı ve dolgu malzemeleri gibi geniş kullanım alanlarına sahiptir. 
Dolayısıyla bir binanın temelinden çatısına kadar hemen her bölgesinde poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleri kullanılabilir. Teraslarda, balkonlarda, çatılarda su yalıtımı amacına yönelik kullanılan poliüretan su yalıtım malzemelerinin kullanım detaylarına inecek olursak su yalıtım sistemlerini koruyucu özelliklerinin yanında toz oluşumunu önlemesi, estetik bir görüntü oluşturması gibi avantajlar sunmaktadır. Su depolarının sahip olması gereken korozyona karşı direnç ve dayanıklılık ile insan sağlığına duyarlı olması nedeniyle poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleri tercih ediliyor. Poliüretan içerikli malzemeler, ıslak zeminlerde kullanıma uygun olduklarından binaları suya ve rutubete karşı içten ve dıştan koruma noktasında son derece işlevseldir. Bu anlamda derz dolgu mastiği ve macunu olarak da bu malzemelerin kullanıldığı görülebilir. 
Yüksek esnekliğe sahip poliüretan esaslı ürünleri kullanılırken dikkat edilmesi gereken temel kriter, nem… 
Bunlara ek olarak tünel, köprü, perde beton gibi yapıların duvar veya zemin betonunda oluşmuş boşluk ve çatlakları doldurmak amacıyla yine poliüretan içerikli su yalıtım malzemeleri kullanılır. Ayrıca bu yapılarda oluşan çatlaklardaki su ile reaksiyona girerek meydana gelen su sızıntılarının durdurulması için de kullanılabilen poliüretan esaslı malzemeler, bir enjeksiyon sistemi işlevi görür. Poliüretan içerikli malzemeler ayrıca iç ve dış mekanlarda zemin kaplama malzemesi olarak beton ve çimento esaslı yüzey üzerine de uygulanabilir. Yüksek esnekliğe sahip poliüretan esaslı ürünlerimiz dış faktörlerden etkilenmemek üzere tasarlanmıştır. Bu ürünlerimizi kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta neme karşı hassasiyetlerini göz ardı etmemektir. Bu nedenle uygulamadan önce betonun nem oranının değerlendirilmesi ve membranların soyulması veya bağlarının çözülmesinin önüne geçilmesi gerekir. Her bina, uygun önlem alınmadığında dayanıklılık sorunları ile karşı karşıya kalır. Bu şekilde hava, su, iklim, rüzgâr ve nem gibi doğal faktörler binanın dayanıklılığını etkiler. Eğer bir yapı suya karşı korunmuyorsa, temelden dış cepheye kadar birçok farklı yüzeyinin bozulması ya da zarar görmesi gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Su yalıtımı, suyun bir yapıya girmesini engellemek için tasarlanmış işlemlerdir. Genellikle inşaat sırasında binaya nem kontrolü sağlamak için kapsamlı su yalıtım önlemleri eklenir ve yapı inşa edildikten sonra, karşılaşılabilecek sorunların giderilmesi için su yalıtımı malzemeleri uygulanır. 
Su yalıtımı, aynı zamanda iç nemi azaltır, yapıyı daha konforlu hale getirir ve bina içindeki nesnelerin nem ve su buharı nedeniyle zarar görmesini önler.
Çimento esaslı su yalıtım ürünlerinizi çatlama direnci, elastikiyet, buhar geçirgenliği gibi kriterleri göz önünde bulundurarak global pazarda geçerli olan standartlara, ülkemizdeki yönetmeliklere uygunluk gibi açılardan nasıl değerlendirirsiniz?
Ürünlerimizin AR-GE çalışmasından müşterilerimize teslimine kadar olan her süreçte kaliteye gösterdiğimiz özen, firma olarak vazgeçilmez ilkemizdir. Bu bilinçle yaptığımız her çalışmanın gerek ulusal gerek uluslararası norm ve standartlara uygunluğu ve kontrolü bizim için çok önemli. 
Sadece Çimento esaslı ürünlerde değil, ürettiğimiz tüm ürünlerde aynı bilinçle hareket ediyor ve hatta kendi üretimimiz olmayan hiçbir ürünü satmıyoruz. Çimento esaslı su yalıtım ürünlerimiz özelinde de benzer bilinçle hareket ettiğimiz için ürünlerimizin gerek ulusal gerek uluslararası standartlara uygunluğu bizim için çok önemli ve biz bunu kalitemizle piyasaya kabul ettirmiş durumdayız. Dolayısıyla geriye sadece doğru ürünün, doğru yerde, doğru bir uygulama tekniğiyle uygulaması noktası kalıyor ki, bu noktada da değerli, uzman uygulamacı bayilerimizin desteklerini alıyoruz. Bu sebeple özellikle tamamen yerli markamızı, su yalıtımı gibi zor bir pazarda daha yukarılara taşımak için doğru yolda ilerlediğimizi söyleyebilirim. Diğer ürünlerimizdeki kalite algımızı sahanın her yerine yaymak bir diğer hedefimiz. 
“Önce insan sağlığı" bilinciyle hareket ediyor, bu bilinci global değişimlere ve yeniliklere uyarlıyor, güçlü AR-Ge'mizle inovasyonu her daim canlı tutuyoruz”
İnşaat sektörü aslında inovasyoun hiç durmadığı bir sektör. Artık ürünlerin sadece kendinden beklenen performansı göstermesi yeterli değil. Özellikle yalıtım söz konusu olduğunda hem çevre hem de insan sağlığıma duyarlı ürünler ön plana çıkmaya başladı. KarKim’in bu konuda üstlenmiş olduğu misyon ve vizyon nedir? Bu çerçevede atılan güncel adımlar var mı?
Tüm üreticiler, "Önce insan sağlığı" bilincini mutlaka benimsemeli ve ürettikleri ürün ne olursa olsun, üretimin her aşamasında insan sağlığını ön planda tutmalıdır. Karkim olarak en öncelikli hedefimiz, ürünlerimizin insan sağlığına zararlı maddeler içermemesi ve beklenen performansı fazlasıyla vermesi. Bu doğrultuda sadece Karkim olarak değil, grubumuz bünyesindeki diğer şirketlerde de bu bilinçle hareket etmeye çalışıyoruz. Bu bilinci de global değişimlere ve yeniliklere uyarlayarak güçlü AR-GE’mizle inovasyonu her daim canlı tutuyoruz. Zaten yalıtımın amacı kullanılan ürünlerden beklenen maksimum faydayı alarak insan sağlığını koruyan yaşam alanları oluşturmak. KarKim olarak biz de aynı doğrultuda çalışmalarımıza devam ediyoruz.
AR-GE ve teknoloji sektörde liderliğin olmazsa olmaz koşulları ve 54 yıldır yapı sektörünün lider markası olan Kar Group’un bu koşullara verdiği önem aşikar. Üretim süreçlerinde kullandığınız güncel teknolojiler ve şu sıralar gündeminizde olan AR-GE çalışmaları nelerdir?
Tesislerimiz geneline baktığımızda toz grubu üretim hatlarımız son teknolojilere uyumlu bir şekilde dönemsel olarak revize edilmektedir. Likit ürün grubumuzda ise geçtiğimiz yıl yaptığımız revizyonlarla pazarın en modern likit üretim tesisine sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Aynı anda 4 farklı ürünü, mümkün olan en kısa zamanda üretme kapasitesi olan yeni tesisimizde, AR-GE çalışmalarımız doğrultusunda sürekli yenilemeler yapılmaktadır. Bu yıl için hedefimiz, likit ürün gruplarımızla da pazarda önemli bir oyuncu haline gelmek, Özellikle zemin kaplama ve sürme esaslı su yalıtımı pazarında etkinliğimizi artırmak olacak. Epoksi ürün gruplarında yeni ürün çalışmalarımızın yanı sıra su yalıtımı ve astarlar ürün gruplarında AR-GE çalışmaları halihazırda devam etmektedir. 
Bu yıl içinde yeni ürünlerimizin lansmanlarını yapmaya başlayacağız. Bir diğer çalışmamız özellikle seramik yapıştırıcı ve derz dolgular ürün grubunda devam ediyor. Bu grupta daha inovatif ve son kullanıcıyı hedefleyen ürünlerimizi yakın zamanda piyasaya sürmeyi hedefliyoruz. Bu yıl bizim için gerek yeni ürünlerimizle gerekse günden güne tesislerimizdeki modernizasyonlarla sektörde ses getireceğimiz bir yıl olacaktır.
"Araştırmalar, beton içerisindeki demir donatıların 10 yıl boyunca sürekli su ile teması halinde, beton içerisindeki demir donatının çapında yüzde 67 oranında azalma meydana geldiğini ortaya koyuyor"
Su yalıtımında sektöre sunmuş olduğunuz Kar Wiso Kristalize Su Yalıtım Ürünlerini de konuşmak isteriz. Kristalize su yalıtım ürünleriniz inşaat sektörüne nasıl bir inovasyon kazandırıyor? Bu ürünlerinizin özellikleri incelendiğinde bazı ürünlerin tek bileşenli bazılarının ise çift bileşenli olması dikkat çekiyor. Kristalize su yalıtım ürünlerinin tek bileşenli veya çift bileşenli olması ürünün özelliklerinde, performansında nasıl bir etkide bulunuyor? Ürünlerin bileşen yapısı çözüm sunduğu ihtiyaçlar ve uygulama alanlarında da bir fark sağlıyor mu?
Kristalize su yalıtım ürünleri hem pozitif hem negatif yönden su yalıtma özelliği olmasına rağmen genel olarak negatif yönden su yalıtımlarında yaygın olarak kullanılır. Öncelikle tanımlama yapmamız gerekirse binalarda yapılan su yalıtım uygulamaları pozitif yönden su yalıtım uygulamaları ve negatif yönden su yalıtım uygulamaları diye ikiye ayrılmaktadır. Binalara dışardan, yani toprakla temas eden noktalardan yapılacak olan su yalıtımlarına “Pozitif yönden yapılan su yalıtımları”, yaşam alanı olan bölgeden, yani bina içinden yapılan su yalıtımlarına da “Negatif su yalıtımları” diyebiliriz. Negatif su yalıtımı, bodrum kat duvarlarının ve temellerin içten yalıtımında, toprağa gömülü olmayan su depolarının dıştan yalıtımında, istinat duvarlarında, tünel ve metrolarda, zeminlerde ve yatay derzlerde, asansör çukurlarında uygulanır. Pozitif su yalıtımı ise, temel altı ve perde betonlarda, su depolarında, yüzme havuzlarında, sulama kanallarında, beton borularda, tünel ve menfezlerde, barajlarda, sarnıçlarda uygulanır. Nem, rutubet ve su yalıtım problemleri insan sağlığı ile bina sağlığı için son derece önemli ve hemen çözüm üretilmesi gereken bir problemdir. Perde ve temel betonu sürekli olarak su ile maruz kalması halinde yapı ömrünü ciddi oranda kısaltmaktadır.
Yapılan araştırmalarda beton içerisindeki demir donatıların 10 yıl boyunca sürekli su ile teması halinde, beton içerisindeki demir donatı çapında yüzde 67 oranında azalma meydana gelmektedir. Bu da bina kullanım ömründe çok ciddi bir azalma meydana getirmektedir. Bu tarz problem yaşanan binalarda bir an önce su yalıtım problemlerinin çözülmesi gerekmektedir. Su yalıtım problemine çözüm için ise ilk aşamada düşünülmesi gereken su yalıtım uygulaması, bina etrafında temel kotuna kadar kazı yapılarak toprakla temas eden perde yüzeylerin dıştan, yani pozitif yönden yalıtılmasıdır.
Bina etrafını kazarak perde yüzeyine dıştan ulaşılamayan durumlarda ise bina içinden yani negatif yönden su yalıtım uygulaması yapılaması gerekmektedir. Piyasada izolasyon sıvası olarak da adlandırılan çimento esaslı kristalize ürünler, genelde bodrum katlardaki izolasyon problemlerinde, asansör kuyularının izolasyon işlemlerinde, içme suyu uygunluk raporu olması halinde betonarme içme suyu depoları gibi yerlerde kullanılır. 
“Kar Wiso kristalize ürünlerimiz, uygulamadan sonra beton içerisine nüfus ederek, betondaki kılcal boşlukları kristal parçacıklarla kapatarak suyun bina içerisine girişi engelleyecektir”
Ürünlerimizden Kar Wiso kristalize ürünlerimiz tek bileşenli ve iki bileşenli olarak bu mahallerde yapılacak izolasyon uygulamaları için geliştirilmiştir.
Kar Wiso kristalize ürünlerimiz, uygulamadan sonra beton içerisine nüfus ederek, betondaki kılcal boşlukları kristal parçacıklarla kapatarak suyun bina içerisine girişi engelleyecektir. Negatif su yalıtım uygulamaları bazı durumlarda tek başına çözüm olmamaktadır. Eğer uygulama yapılan beton yüzeyinde soğuk derz bölgesi, yapısal çatlaklar veya segregasyonlar varsa, bu bölgeden gelecek basınçlı suları tek başına kristalize sürme yalıtımlar durduramazlar. Bu durumlarda ilk önce basınçlı gelen suyun enjeksiyon su yalıtım uygulaması ile kesilmesi ve sonrasında kristalize su yalıtım yapılması gerekmektedir. 
İç duvar su yalıtımı uygulamalarının başarılı olması, uygulama yapılacak olan yüzeyin düzgünlüğüne, uygulama yapılacak betonun sağlamlığına bağlıdır. Ne kadar sağlam bir beton yüzeye uygulama yapılırsa, su yalıtım uygulama kalitesi o kadar başarılı olacaktır. Su yalıtım uygulaması yapılacak olan yüzeyde çok iyi bir temizlik yapılması ve sonrasında su yalıtım uygulamasına geçilmesi gerekmektedir.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
 2023 yılında yurt içi pazarda ulaşabildiğimiz her noktaya ulaşmak, ekibimizle çok yoğun bir tempoda yoğun ziyaret programlarıyla pazarın her noktasına nüfuz etmek hedeflerindeyiz. Ürün gamımızın geniş olması aslında bize farklı alt sektörlerin de yolunu açıyor ve bu açıdan güçlü bir yapıya sahibiz. Bu yıl için bu güçlü yapımızı yurt dışı fuar katılımlarıyla uluslararası platformda da hissettirmek istiyoruz. Yapımız büyüdükçe, gücümüzü yeni yatırımlarla daha etkin kullanmak hedefindeyiz

Etiketler:

KarKim, KarKim yalıtım, KarKim inovatif ürünler, çimento esaslı ürünler, bitüm esaslı ürünler, silon siloksan esaslı ürünler, poliüretan esaslı inovatif su yalıtım ürünleri, KarKim Satış ve Pazarlama Müdürü Ata Şamil Namlı,

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter