Yapı Magazin
“KarKim Olarak Tüm Fabrikalarimizda Dünyanın En Teknolojik Üretim Tesislerini Kullanarak Standardı ve Kalitesi Yüksek Ürünler Üretiyoruz”

“KarKim Olarak Tüm Fabrikalarimizda Dünyanın En Teknolojik Üretim Tesislerini Kullanarak Standardı ve Kalitesi Yüksek Ürünler Üretiyoruz”


Yarım asrı aşkın Kar Group bilgi, deneyim ve proje gücünü profesyonel kadrosu ile birleştiren KARKİM Yapı Kimyasalları, yeni yatırımları, inovatif ürünleri ve geniş ürün gamı ile sektöre bütüncül çözümler sunuyor. Kar Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Üçüncü ve KarKim Satış ve Pazarlama Müdürü Ata Şamil Namlı ile KarKim’in yeni yatırımlarını, yapı kimyasallarında teknolojik gelişmeleri ve sektöre sundukları yapı kimyasalları ürünlerini konuştuk.

Kar Group olarak Agrega, Kireç, Hazır Beton, Asfalt, Prefabrik Beton Elemanları ve Yapı Kimyasalları alanında sektöre bütüncül çözümler sunuyorsunuz. Farklı alanlarda hizmet sunan bir şirket olarak yapı kimyasalları sektörünün pazar durumunu nasıl değerlendirirsiniz?


Erol Üçüncü (Kar Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı): Pandemi ve dünyadaki ekonomik kriz inşaat sektörünü olumsuz etkiledi ve üretim hacimlerinde düşüşler yaşandı. Kar Group olarak Agrega, Kireç, Hazır Beton, Asfalt, Yapı Kimyasalları gibi inşaatın farklı alanlarında hizmet sunan bir şirket olduğumuz için yaşanan ekonomik kriz bizleri çok fazla etkilemedi. Aksine 2022 yılında gerçekleştirdiğimiz kapasite artışları, özel projeler ve yeni yatırımlarımız sayesinde sektördeki pazar payımızı artırmaya devam ediyoruz. Yeni yatırımlarımız arasında 2022 yılı içinde yatırımı devam eden Agrega Ocağı ve Sancaktepe bölgesinde yer alan asfalt tesisimiz de yer alıyor. Gerçekleştirdiğimiz yatırımlar sayesinde bir yandan üretim kapasitemizi artırırken diğer yandan da yapı kimyasalları sektöründe tercih edilen bir firma olarak yerimizi güçlendiriyoruz. Bu gelişmeler sayesinde her sene bütçe ve satış rakamlarımız ülkenin verilerinin üzerinde büyümeye devam ediyor. 

“Elazığ KarKim Yapı Kimyasalları fabrikamız bölgenin en yüksek kapasiteli üretim tesisi”


Son yatırımlarınızdan olan Elazığ KarKim Yapı Kimyasalları fabrikasının son durumdan bahseder misiniz? Farklı bölgelerde yer alan fabrikalarınızla Türkiye’nin her yerine ürün gönderebiliyorsunuz. Bu durum pazar payınızı nasıl etkiliyor?
Erol Üçüncü: Elazığ ve Gebze’de bulunan fabrikalarımız sezonda 24 saat çalışıp sektöre inovatif ürünler sunuyor. Bunun yanı sıra Elazığ’daki yoğun talep nedeniyle beklediğimizden daha erken bir şekilde yeni bir hat yatırımına daha girmeyi planlıyoruz. Elazığ fabrikamızın hat ve otomasyonlu üretim kapasitesi olarak o bölgenin en yüksek kapasiteli üretim tesisi olduğunu düşünüyorum ve yıllık 60-70 bin ton civarında kapasitelerle üretim yaparken yeni hat ile bu sayıları 120- 130 bin tonlara çıkarmayı planlıyoruz. Gebze’deki üretim tesisimizde de yıllık 120 bin tona kadar üretim yapabiliyoruz. Gebze Orhangazi fabrikamızın faaliyete başlamasıyla birlikte Marmara Bölgesi’ndeki pazar payımızı da ciddi oranda artıracağız. 

Elazığ fabrikamızdaki en büyük avantajlarımızdan biri de o bölgeye dışardan gelen ve yatırıma başlayan ilk firma olmamız. O bölgede, yapının farklı alanlarında sektöre bütüncül çözümler sunan bir firma olarak Know-How bilgimiz ile ihtiyaç duyulan alanlarda hizmet sunmaya başladık. KarKim olarak kaliteli ürünü uygun fiyata kullanıcılara sunarak önemli bir ihtiyacı da karşılamış olduk. Sektörde bizi diğer firmalardan ayıran en önemli özelliklerden biri de bütün ürün gamlarıyla sektöre hitap edebiliyor olmamızdır. KarKim olarak bir ürün grubuyla üst segmente çözüm sunabilirken başka bir ürün grubuyla alt segmentlere ulaşabiliyoruz. Bu noktada ürün gamımızın geniş olması bizim için büyük avantajlar sunuyor.  

“KarKim olarak yatırımlarımızın doğa dostu, teknolojik gelişmelere uygun, yenilenebilir ve inovatif olmasına dikkat ediyoruz” 

Yapı kimyasalları dışında diğer alanlara baktığımızda da sektörün lider firmalarından biriyiz. Agregada, betonda, kireçte ve asfaltta da Marmara Bölgesi’nin en büyük üretim kapasiteli tesisleri olduğumuzu söyleyebilirim. Asfaltta bir diğer önemli nokta da İstanbul ve İzmit pazarına hitap eden en büyük üretici olmamız. Soğuk asfalt kullanan tesisler var fakat sıcak asfaltta özel sektörde Türkiye’de ilk yatırım firmayız. Yeni yatırımlarımızla birlikte üretim kapasitemizi artırarak pazar payımızı bölgelere dağıtmayı hedefliyoruz.  

KarKim, ısı yalıtımı ve su yalıtımda sektöre inovatif çözümler sunuyor. Yalıtımda malzeme seçiminin, uygulama esaslarının ve teknik uygulamaların enerji verimliliği ve maliyet noktasında önemi nedir? Su yalıtım ürünlerinde sizi diğer firmalardan ayıran özellikler nelerdir?
Ata Şamil Namlı (KarKim Satış ve Pazarlama Müdürü): Her alanda olduğumuz gibi ısı ve su yalıtımında da sektöre inovatif ürünler sunuyoruz. Yalıtımda maksimum performans sağlanması için doğru malzemenin, doğru yerde, doğru uygulama tekniği ve doğru reçete ile uygulanması gerekiyor. Bu noktalara dikkat edilmesi enerji maliyetlerinin azalmasına da katkı sunuyor. Isı ve su yalıtımı yapmak başta çok maliyetli gibi görünse de aslında doğru yapılan bir yalıtım uygulaması ile sonraki yıllarda kaybedilecek enerjiden ve maliyetten tasarruf edilebiliyor. Ayrıca yalıtımı bir bütün olarak görmek çok önemli, yani tesisat yalıtımı, ısı yalıtımı, ses yalıtımı ve su yalıtımını bir bütün olarak ele alıp, doğru uygulamalarla desteklemek, enerji verimliliği noktasında daha efektif sonuçlar almamızı sağlayacaktır. Örneğin merkezi sistem ısıtma kullanılan bir binada, sıcak suyun kalorifer peteklerine ulaşırken ısı kaybı yaşamaması için tesisat yalıtımı yapılmalı, daha az enerji ile maksimum fayda almak adına da tesisat yalıtımının ısı yalıtımı ile desteklenmesi gerekmektedir. Keza su yalıtımının da doğru uygulamalar ile desteklenmesi, binanın ömrünü uzatan önemli etkendir.

KarKim olarak biz de sektöre sunduğumuz farklı özellikteki çimento esaslı, bitüm esaslı, poliüretan esaslı ürün gamlarımız ile sektörde fark yaratıyoruz. Böylece yabancı firmaların ağırlıkta olduğu teknik ürünler grubunda yerimizi sağlamlaştırıyoruz ve yerli üretim olarak pazar payımızı ciddi anlamda artırmaya devam ediyoruz.

“Yeni nesil su yalıtımı olan Hibrit ürünler için çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

Yapılarda korozyonu önlemenin yolu doğru malzemelerle ve doğru uygulamalarla yapılmış su yalıtımından geçiyor. KarKim olarak sektöre özel likit ürünler de sunuyorsunuz. Özel likit ürünlerin su yalıtımında maksimum mukavemet, performans, maliyet ve işçilik noktasında avantajları nelerdir? Likit ürünler uygulama yerlerine göre nasıl farklılıklar gösteriyor? Zemin ve su yalıtımındaki likit ürün gruplarınız nelerdir?
Ata Şamil Namlı:
KarKim olarak yaptığımız yatırımlarda bilgiyi, know-how’ı, araştırmayı ve teknolojiyi bir arada kullanarak ürettiğimiz ürünler ile hizmet sunmaya devam ediyoruz. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve yeni teknolojik gelişmeler doğrultusunda üretim yapıyoruz. 

Yalıtımda ürünün seçimi, kullanılacak zemine ve amaca göre değişiklik gösteriyor. KarKim olarak su yalıtım ürünlerimizi, çimento esaslı, bitüm esaslı, poliüretan esaslı olarak kategorize edebiliriz. Dünyada kimya sektöründeki gelişmeler doğrultusunda geliştirilen yeni ürünler, öncelikle uygulama kolaylığı, maliyet ve fayda ekseninde tüketicilere daha fazla avantaj sunmaya başladı. Karkim olarak geliştirdiğimiz  yeni ürünlerimiz klasik su yalıtımı uygulamalarına göre maliyet ve işçilik noktasında benzer avantajlar sağlıyor. Özel Likit ürünlerimiz içinde yer alan yeni nesil su yalıtım ürünü olarak adlandırdığımız farklı tarzdaki Hibrit ürünlerimiz ile pazarda daha aktif ve çözüm odaklı çalışmalar yapmak hedefindeyiz. Bu ürün grubunda çalışmalarımıza hassasiyetle devam ediyoruz.


Markamıza olan güveni artırmak ve daha da önemlisi kalitemizde yakaladığımız standardı korumak adına kendi üretmediğimiz hiçbir ürünü satmıyoruz.

Bu noktada hem yatırım hem ürün çeşitliliği hem de AR-GE anlamında büyük avantajlara sahibiz. Kendi üretmediğimiz hiçbir ürünü satmıyoruz. Marka güvenirliği ve kalite standardı, bizim için olmazsa olmazımız. Sektör özeline baktığımızda yalıtım ürünlerinde sektörün önde gelen dünyada isim yapmış çoğu yabancı firmanın yurt içinde fason üretim yaptırdıklarını görüyoruz. İşte bu noktada bizi ayıran en önemli husus %100 yerli bir firma olarak bu ülkenin ekonomisine sağlamaya çalıştığımız katma değer olarak göze çarpıyor. Bizim hem yatırım anlamında, hem ürün çeşitliliği anlamında, hem AR-GE anlamında diğer üreticilere göre çok ciddi anlamda avantajlarımız mevcut. Sadece likit ürün grubunda değil diğer ürün gruplarında da sektöre inovatif ürünler sunuyoruz. 

“Yeni likit yatırımımızla, çok farklı özelliklerdeki çeşitli ürünleri aynı anda üretebilecek kapasiteye sahibiz”

Likit ürünlerde KarKim Yapı Kimyasalları, ihtiyaç duyulan tüm alanlarda ürün gamına sahip mi, ihtiyaçlara cevap verebiliyor mu? Üretim teknolojisi ve AR-GE’sini de düşünecek olursak ürünler hakkında neler söylersiniz? Sertifikalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Ata Şamil Namlı: Betona katılan su geçirimsizlik katkısından poliüretan esaslı su yalıtım malzemesine, seramik yapıştırıcılardan, epoksi zemin sistemlerine kadar, tüketicilerimize her türlü çözümü sunabiliyoruz. Maliyet noktasında değerlendirmek gerekirse her bütçeye uygun çok çeşitli sistemler önerebiliyoruz. Örnek vermem gerekirse likit üretimin içinde yer alan Epoksi Esaslı zemin kaplamalarında yaptığımız yeni yatırımlarla desteklediğimiz yeni kapasitemizle şu anda Türkiye’deki en ciddi kapasiteye sahip epoksi üreticilerinden bir tanesi olduğumuzu söyleyebilirim. Yeni likit yatırımımızı da göz önüne aldığımızda çok farklı özelliklerdeki çeşitli ürünleri aynı anda üretebilecek kapasiteye sahibiz. AR- GE çalışmalarımız sayesinde yurt dışındaki kullanılan su yalıtım ürünlerinin Türkiye’de ilk üreticilerinden biriyiz.  


Güvenilir ve sağlam yapıların inşa edilmesi için betonun durabilitesi, dayanım ve hidratasyon önemlidir. Beton dizaynında dayanım ve durabiliteye etki eden ana faktörler nelerdir? Sektöre sunduğunuz beton katkılarında hangi özelliklerin olmasına dikkat ediyorsunuz? Sektöre sunduğunuz beton katkılarının durabilite ve korozyonu önleme noktasında kullanıcıya sağladığı avantajlar nelerdir?
Erol Üçüncü: Betonun uzun ömürlü olabilmesi için yapılarda su ile havayla temasının kesilmesi gerekiyor. Bu nedenle betonun döküm aşamasından kalıplara yerleştirilmesine ve taşınmasına kadarki tüm süreçlerde belirli bir akıcılıkta ve kıvamda olması gerekiyor. 


Beton katkılarıyla gerekli olan akıcılığın sağlanması, yapıların korozyona uğramasını önlüyor. Karkim Yapı Kimyasalları olarak 12 yıldır bütün yapılar için beton katkıları üretiyoruz. Kurulduğumuz günden itibaren kullandığımız en gelişmiş teknolojilerle üretilen likit ve toz grubu ürünlerimiz ile yapıların güvenli bir şekilde korunmasını sağlıyoruz. Ayrıca Kar Group olarak güvenilir agregalarımız, güvenilir know- how’ımız ve üretim teknolojilerimiz ile bunu bir bütün halinde gerçekleştiriyoruz. Sahalardan ve yapılardan gelen birikimimizi katkı teknolojileri ile birleştirerek müşterilerimize sunuyoruz. 


Tarihi yapılardaki restorasyon çalışmalarında kullanılacak malzemenin doğru seçimi ve özellikleri önem taşıyor. KarKim de hem Onarım Güçlendirme hem de Restorasyon Horasan Harçları ile sektörde hizmet sunuyor. Tarihi dokularla uyumun sağlanması ve maksimum penetrasyon için Horasan Harçlarının önemi nedir?
Erol Üçüncü: Horasan Harcı, aslında yapılarda kullanılan ilk çimento olarak tarif edilebilir. Yenilenebilir olması en önemli özelliklerinden biridir. 1989 yılından beri kireç üreten bir firma olarak oradaki bilgi birikimimizi yapı kimyasalları ile birleştiriyoruz. Horasan Harçları dışında kireçle ve hidrolik harçlarla üretilen enjeksiyon ürünlerimiz de bulunuyor. Horasan harçları ise onları birleştiren bir çatı görevi görüyor. Horasan Harcı üretiminde KarKireç’in ciddi bir etkisi bulunuyor. Bu noktada en önemli kullanıcıları ise belediyeler ve tarihi eser gruplarındaki bayilerimiz oluşturuyor. Restorasyon noktasında yapının tarihi dokusuna uygun harç kullanımı da önem taşıyor. Biz de yapıya uygun sunduğumuz özel çözümler ile sektörde fark yaratıyoruz. 


Büyük ebatlı seramikler, uygulama detayları ve yüzeye tutunmasını sağlayacak yapıştırıcı seçimleriyle özel çözümler gerektiriyor. Büyük ebatlı seramikleri yapıştırırken ürün seçimi ve uygulamada dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? KarKim olarak büyük ebatlı seramik yapıştırıcılarıyla ilgili sunduğunuz çözümler nelerdir?
Ata Şamil Namlı: Her şeyden önce büyük ebatlı seramiklerin yapıştırılacağı alanlar, seramiklerin ağırlığı, kullanım amaçları ve boyutları önem taşıyor. KarKim olarak seramik yapıştırıcılarımız arasında; çimento esaslı, dispersiyon esaslı ve reçine esaslı olmak üzere üç farklı ürün grubumuz bulunuyor. Büyük ebatlı seramikler için normal standarttaki uygulamalarda C2TES1- C2TES2 sınıflarında elastikiyeti artırılmış seramik yapıştırıcıların kullanılması gerekiyor. Eğer seramiğin üzerinden yoğun bir yaya trafiği geçecekse dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yapıştırıcının elastikiyet özelliğinin olması ve alanın büyüklüğüne göre derz aralıklarının doğru şekilde doldurulmasıdır. Fakat bir evin içinde kullanılacaksa veya alan dar ise C2TE sınıfı ürünler, yerden ısıtma sistemi var ise C2TES1 sınıfı ürünler kullanılmalıdır. 

Maksimum performans için en önemli nokta doğru yere, doğru ürünün, doğru uygulama tekniğiyle, doğru uygulamacı tarafından yapılmasıdır.

Sürdürülebilir bir dünya için yasal düzenlemelerin yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı “Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye” isimli bir bildiri yayımladı. Sürdürülebilir çevre adına gerçekleştirilen bu çalışmalar sektörü nasıl etkiler? Kar Group olarak sürdürülebilirlik ve çevre noktasında nasıl adımlar atıyorsunuz? 
Avrupa Birliği, 2050 yılına ilişkin karbonsuz ekonomi yol haritasını kapsayan Yeşil Mutabakatı yayınladı ve bu mutabakat iklim kriziyle mücadele noktasında önemli bir adım olarak hayata geçirildi. İklim krizi ile ilgili mücadele konusunda evrensel olarak örgütlenmeyi olanaklı kılan ve 2030 yılında karbon emisyonunu yarı yarıya, 2050 yılındaysa sıfıra indirmesini hedefleyen Paris İklim Anlaşması bugüne kadar imzalanan en bağlayıcı iklim anlaşması olarak görülüyor ve Paris İklim Anlaşması’na göre de ülkeler, küresel ortalama sıcaklık artışını 1,5°C’nin altında tutma çabalarının bir parçası olarak sera gazı emisyonlarını düşürmeye ilişkin taahhütlerini rakamsal olarak belirten Ulusal Katkı Beyanları’nı (UKB’ler) sunmaları gerekiyor. Sera gazı azaltımı noktasında hem ülkelere, hem firmalara hem de derneklere büyük görevler düşüyor. Kar Group olarak sorumluluğumuzun bilincinde olarak üretimden üretimin finalize edilmesine kadar çevresel sürdürülebilirlik noktasına dikkat ediyoruz. Çevresel sürdürülebilirlik ve karbon emisyonunu en aza indirme noktasında hayata geçirilen bu yasalara ek olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı da “Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye” isimli 11 maddeden oluşan bir bildiri yayınladı. Bu bildiride ise en çok dikkat çeken maddelerden biri atık yönetimi oldu. Hem uluslararası pazardaki varlığımız açısından hem de gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya miras bırakabilmek için Türkiye’de bu adımların en kısa sürede atılacağını düşünüyorum. Kar Group olarak bizim de bu konuyla ilgili çalışmalarımız mevcut. Biz çevreye atık üreten değil aksine atıkları geri dönüştürebilen bir sektörüz. Çünkü inşaat atıkları bile kırılarak yenilenebilir betonların içine eklenebiliyor. Kullanılan ürünleri kendi içinde dönüştürüp yeniden kullanabiliyoruz.


Röportajımızın sonuna gelirken güncel AR-GE çalışmalarınızdan ve yeni ürünlerinizden bahseder misiniz?
Erol Üçüncü: KarKim Yapı Kimyasalları olarak güncel AR-GE çalışmalarımız ile birlikte yeni, inovatif ve teknolojik ürünler üretmeye devam ediyoruz. Ayrıca taleplere yönelik olarak pazardaki ürünleri geliştirip sektörün ihtiyacına uygun olarak pazara tekrar sunabiliyoruz. Pazarda iyi bir AR-GE ekibimiz var ve gerektiğinde danışmanlık da verebiliyor. Bizim AR-GE çalışmaları ve yenilikçi ürün noktasında en büyük avantajlarımızdan biri de satış ve AR-GE ekibimizin arasında ciddi bir iletişim ağının olmasıdır. Böylece pazarda görülen en ufak bir yenilik ve farklılık fark edilip AR-GE ekibimiz tarafından geliştirilerek sektöre sunuluyor. 
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
Erol Üçüncü: Yerli bir firma olarak yatırımlarımıza ve hizmetlerimize ilk günkü heyecanla tüm hızımızla devam ediyoruz. Kar Group gibi yerli firmaların sektörde tüm gücüyle var olması ülke ekonomisine de büyük katkılar sunuyor. Bunun yanı sıra üretmediğimiz hiçbir ürünü satmama politikamız bizi diğer firmalardan ürün, kalite ve hizmetler noktasında ayrıştırıyor. Bu noktada AR-GE çalışmalarımız da önem kazanıyor ve dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip etmemiz en teknolojik ürünleri, inovatif olarak sektöre sunmamızı sağlıyor. Biz de gerçekleştirdiğimiz yeni yatırımlarımız, inovatif ürünlerimiz, geniş ürün gamımız ve yapının her alanında sunduğumuz bütüncül çözümlerimiz ile sektörde büyümeye devam ediyoruz. 

Etiketler:

KarKim, KarKim Yapı Kimyasalları, KarGorup, Erol Üçüncü, Ata Şamil Namlı

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter