Yapı Magazin
''Isı Pompası Ürün Grubunda da Her Zaman Daha İyisini Geliştirmeye Odaklanıyoruz''

''Isı Pompası Ürün Grubunda da Her Zaman Daha İyisini Geliştirmeye Odaklanıyoruz''

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ısı pompası kullanımının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını öngören GREE, üretim ve fabrika yatırımları ile yılda 400.000 adet olan üretim kapasitesini 3 yıl içinde iki katına çıkarmayı hedefliyor. Türkiye’de ve dünyada ısı pompaları pazarını, ısı pompalarında enerji verimliliğini ve GREE’nin ısı pompaları pazarında sunduğu entegre çözümlerini konuştuğumuz GREE İş Geliştirme ve Isı Pompası Satış Müdürü Cahit Pektaş, “GREE’nin, tüm ürün gruplarında olduğu gibi ısı pompası ürün grubunda da her zaman daha iyisini geliştirme arayışı sürecek. Daha yeşil ve sürdürülebilir bir dünya için bu yaklaşımın üretim-satış-servis tüm taraflara hakim olması gerektiğine inanıyorum.” dedi.
Dünyada hızla yayılan ve talep gören ısı pompası sistemleri arasında GREE’nin ürettiği ürün ve çözümler, teknoloji ve kullanım kolaylığı ile öne çıkıyor.  GREE’nin ısı pompalarında yeni nesil R32 soğutucu akışkanın kullanılması da enerji tasarrufu, sağlık ve güvenilirlik açısından fayda sunuyor. Kullanılan R32 soğutucu akışkanın özellikleri ve sürdürülebilir çevresel avantajları nelerdir? Isı pompalarında enerji verimliliği ve çevre dostu soğutucu akışkanların kullanımı ve yaygınlığı konusundaki gelişmelerden bahseder misiniz?
Mekanik ısıtma ve soğutma sistemlerinde flor, klor ,hidrojen ve karbon içeren soğutucu akışkanlar 1930’lu yılların başından itibaren kullanılıyor.1950’li yıllardan sonra dünyada küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda bir farkındalık oluşmaya başladıktan sonra, bu tarz soğutucu akışkanların maalesef ozon tabakası üzerinde tahrip edici özelliklerinin olduğu ortaya çıktı. Uzun yıllar boyunca kullanılan ve içeriğinde flor, klor, hidrojen ve karbon bulunan R22 gazına alternatifler aranmaya başlandı. R22 yerine küresel ısınma potansiyeli daha düşük bir gaz olan R410 gazı geliştirildi. Bu gazın içeriğinde klor olmadığı için ozon tabakasını tahrip potansiyeli sıfır olmasına rağmen küresel ısınmaya etkisi hâlâ çok yüksekti. Dolayısıyla küresel ısınma potansiyeli yüksek olan R410 gazının da kullanımının sınırlandırılması küresel ölçekte gündeme alındı. Bu süreçten sonra geliştirilen bir gaz olan R32 gazı sağlık, güvenlik, enerji verimliliği, maliyet ve küresel ısınma potansiyeli açısından en ideal noktada yer alıyor diyebilirim. Kıyaslayacak olursak; R32’nin küresel ısınma potansiyeli R410’nun üçte biri seviyesinde. Isı pompasında su çıkış sıcaklığını R410 da 55-58 C°’lere kadar çıkıyorken, R32 ile 65-68 C°’leri rahatlıkla görebiliyoruz ve -25 C°  dış hava sıcaklığına kadar ısıtma yapabiliyoruz.
“GREE, AR-GE yatırımları ve geliştirdiği patentlerle iklimlendirme sektöründe öne çıkıyor”
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) “Isı Pompalarının Geleceği” başlıklı raporunda, 2030 yılına kadar AB’deki toplam ısı pompası satışının 7 milyon adete ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünya çapında ünlü markalar arasında yer alan GREE’nin bu bağlamda gerçekleştireceği yeni yatırımları neler olacaktır? GREE’nin üretim teknolojilerinden ve geliştirme kapasitesinden  bahseder misiniz?
GREE Electric Appliances iklimlendirme ekipmanları üretiminde 32 yıllık geçmişiyle, ev tipi klimada dünyanın en büyük üreticisi ünvanına sahip bir şirkettir. Ayrıca split klima dışında, fancoil’den tutun büyük soğutma gruplarına, klima santrallerine, hassas klimalara, evoparatif soğutuculara, VRF klima sistemlerine, Rooftoplara ve hava temizleme cihazlarına varan geniş bir ürün gamında üretim yapmaktadır. GREE aynı zamanda AR-GE yatırımları ve geliştirdiği patentlerle de iklimlendirme sektöründe öne çıkıyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliği karşısında alınan aksiyonlar gereği, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ısı pompası kullanımının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını öngörüyoruz.
Bu beklentiye paralel olarak, GREE üretim ve ilave fabrika yatırımları ile ilgili de çeşitli planlamalar yapıyor. 400.000 adet/yıl üretim kapasitesini 3 yıl içinde iki katına çıkarmayı hedefliyor.
Ağır iklim şartlarına dayanıklı GREE ısı pompaları, bağlanabilir özellikleriyle dikkat çekiyor
Küresel Hava Kaynaklı Isı Pompaları Pazar Araştırması Raporu’na göre, Küresel Isı Pompaları pazar büyüklüğünün 2023’te 6,8 milyar dolar olduğu ve 2023’ten 2030’a kadar %7,7’lik bir YBBO ile büyüyerek 2030’da 12,4 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmekte. Dünya’nın en büyük Isı Pompası üreticileri arasında yer alan GREE’nin pazar değerlendirmesini alabilir miyiz ve piyasaya sunduğu Versati IV monoblok tip ısı pompalarının özelliklerinden ve avantajlarından bahseder misiniz? 
Isı pompası alırken, enerji maliyetlerinin çok yükseldiği günümüz şartlarında, verimlilik tüketiciler için birinci derecede öneme sahip bir kriter.  
Enerji verimliliği anlamında Avrupa standartları ile uyumlu ve sertifikalı ürünler olan GREE ısı pompaları, tüketici beklentilerinin üzerinde bir verimlilik sunuyor.
Tüketiciler için bir diğer kriter ilk kurulum maliyetidir. Bu anlamda da GREE’nin kitlesel üretim gücünün avantajlarını tüketicilerimize yaşatıyoruz.
Satış hacmi açısından baktığımızda, Versati –IV modeli satışlarımızın %80’ini oluşturuyor. %20’lik bir dilim de Versati-III split tip ve Versati-III Allinone modellerinden oluşuyor. Allinone modelimizin içerisinde 185 LT’lik bir sıcak su tankı da yer alıyor, böylece banyo ve mutfak sıcak su ihtiyacı için harici bir su deposuna gerek kalmıyor.
GREE ısı pompalarında kullanılan plakalı eşanjör, pompa gibi kritik komponentler, alanlarında dünyanın en iyisi konumundaki firmalardan tedarik ediliyor.
GREE aynı zamanda çok büyük bir kompresör üreticisi ve ısı pompalarında GREE üretimi kompresörler kullanılıyor. -25 C° dış hava sıcaklığına kadar ısıtma yapabilen bu kompresörler, ağır iklim şartlarındaki performans çıktıları ile tüketicilerimizi mutlu ediyor.
Ayrıca, son dönemlerde bir ihtiyaç haline gelen WI-FI özelliği, tüm ısı pompalarımızda standart olarak sunuluyor. Böylece, kullanıcılarımız evlerine ulaştıklarında konforlu bir ortamla buluşuyorlar.
Kullanıcılara sunduğu tüm bu avantajlar ile Türkiye pazarı açısından bir değerlendirme yapacak olursak; Gree ürünü, en fazla satış adetine sahip ısı pompası diyebilirim. 
“GREE'nin pazarda fark yaratan ürün gruplarından birisi olan GMV5 ısı pompası iklimlendirme anlamında entegre bir çözüm sunuyor”
5 farklı çalışma moduyla klasik yöntemle yapılan sulu sistem ısıtma ve su ısıtma uygulamalarını kompakt bir yapıda birleştiren GREE’nin ürün gamında bulunan GMV5 Home ısı pompasından bahsetmek isteriz. GMV5'in özelliklerinden, sağladığı avantajlarından ve GMV5’e entegre edilmiş DC Inverter Teknolojisi’nden bahsedebilir misiniz? Inventer teknolojisi nasıl çalışır? Inventer teknolojili ısı pompası sistemlerinin faydaları nelerdir?
GREE’nin pazarda fark yaratan ürün gruplarından birisi olan GMV5 ısı pompası iklimlendirme anlamında entegre bir çözüm sunuyor. Isıtma sistemini besleyen bir sıcak su çıkışı ile birlikte tesis edilebilen klima iç üniteleri sayesinde, kullanıcıların yaz mevsimindeki soğutma ihtiyacına da tek cihaz ile cevap veriyor. İç üniteler yaz mevsiminde soğutma modunda çalışırken, ortamdan çekilen ısı bir hidrolik devre vasıtasıyla kullanım suyuna aktarılıyor. Bu sayede, nerdeyse sıfır enerji tüketimi ile sıcak su gereksiniminizi karşılamış oluyorsunuz.
Sizin de belirttiğiniz üzere GMV5 Home ısı pompasında da inverter kompresör kullanılıyor. Inverter kompresör sabit bir devir ve tüketimden ziyade, ihtiyaca göre kendisini ayarladığı için elektrik tüketiminde on-off kompresöre göre %30-35 daha az enerji tüketiyor. Inverter teknoloji sayesinde ısıtma veya soğutma ihtiyacı çok hassas şekilde kontrol edildiği için kullanıcılarına üst seviyede konfor sağlanabiliyor.
GREE olarak ısı pompalarının kullanımının yaygınlaştırılması konusunda yürüttüğünüz çalışmalarınız nelerdir? Isı pompalarının özellikle yapı sektöründe kullanım alanlarından ve öneminden bahseder misiniz?
Koronavirüs pandemisi ile birlikte tetiklenen Türkiye ısı pompası pazarında, tüketicilerin farkındalığının da artmasıyla birlikte pandemi öncesi 3500-4000 adetlerde olan ısı pompası pazarı geçtiğimiz yıl yaklaşık 13.000 adetlere ulaştı.  TLC olarak ısı pompası tarafında farkındalık yaratmak için yoğun tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri organize ediyoruz. Bu amaçla Türkiye geneli hizmet veren 200 adet klima bayimize detaylı ısı pompası ürün ve montaj eğitimi organize ettik. Bu eğitim ile birlikte tüm bayilerimizi ısı pompası alanında yetkin hale getirdik.
Son yıllarda, özellikle sahil kesimlerinde müstakil yaşama artan ilgiden kaynaklı birçok villa ve konut projesi hayata geçti. Isı pompası aynı zamanda soğutma amacıyla da kullanılabildiği için bu tarz projelerde hem ısıtma hem de soğutma için çok verimli bir alternatif olarak öne çıkıyor. Son tüketiciler için de, fosil yakıt tüketmeyen çevreci bir ısıtma-soğutma ekipmanı olması nedeniyle, bu tarz yaşam alanlarının değerini de artırıyor diyebilirim.
“Isı pompasına karar verirken satış sonrası konularında yeterli desteği verebilecek, kurumsal firmalar tercih edilmelidir”
Son yıllarda kullanımı büyük oranda artan ısı pompaları, tasarruf ve konforun yanı sıra çevreci özellikleriyle de tüketicinin ilgisini çekiyor. ''Geleceğin teknolojisi'' olarak adlandırılan ısı pompalarından, maksimum verimi sağlamak adına montaj ve kurulum aşamalarında hangi detaylara dikkat edilmelidir?
Öncelikle, ısı pompası seçimi yapılırken detaylı analizler yapmak gerekiyor.Isı pompasından maksimum verim alabilmek ve kullanıcı konforunu garanti edebilmek için, binanın bulunduğu bölge, dış cephe yalıtımı, seçilen ısıtma sistemi ve ısı pompasının dış hava sıcaklıklarına göre kapasite düşüşü gibi parametreler hayati öneme sahiptir. Örneğin, dış hava sıcaklığının -10 C°’ye düştüğü bölgelerde ısı pompaları takriben %20 civarı kapasite kaybı yaşar. Eğer cihazımızı bu düşüşleri dikkate alıp seçmez isek mahal ısıl konforunu sağlamamız mümkün olmaz. 
Kazan veya soba ile ısınan evlerden dönüşüm yapılacaksa mevcut ısıtma sisteminin ısı pompasına yeterli olup olmayacağı etüt edilmelidir.
İhtiyaca ve çevresel şartlara uygun doğru cihaz seçildikten sonra cihazların kurulumu yapılmalıdır. Kurulum ve montaj mutlaka konusunda uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Ülkemizde, özellikle hızlı büyüyen pazarlarda yetkin personel sıkıntısı yaşanabilmektedir. Bu yüzden ısı pompası markasına karar verirken satış sonrası konularında yeterli desteği verebilecek, kurumsal firmalar tercih edilmelidir.
Monoblok ısı pompalarında, su bağlantıları ve su boruları dışarda olduğu için, dış hava sıcaklığının 0 C°’nin altına indiği bölgelerde çok düzgün bir şekilde ısı yalıtımı yapılmalıdır. Ayrıca, suyun içine uygun miktarda donma önleyici kimyasallar eklenmelidir. Yine, suyun çok sert olduğu bölgelerde kireçlenmeyi önlemek için suyun yumuşatılması sağlanmalıdır. Aksi halde, oluşan kireç zamanla hareketli parçaları tutunup kitlenmelerine neden olabilir.
“Türkiye ısı pompası pazarında Avrupa’daki gibi bir patlama yaşanabilir”
Isı pompaları, teknolojisi ve doğa dostu çözümleriyle son dönemde yenilenebilir enerji ile çalışan iklimlendirme ürünleri arasında dikkatleri üzerine çekiyor. GREE olarak Türkiye'de ve dünyada ısı pompaları pazarını değerlendirmenizi istesek neler söylersiniz, pazarın bundan sonra izleyeceği yol haritası ve ısı pompaları teknolojisinin gelişimi ve kullanımı noktasında öngörüleriniz nelerdir?
Bildiğiniz üzere kömür, doğalgaz ve petrol gibi fosil yakıtların küresel ısınma üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmanın yolu bu ürünlerin kullanımlarını olabildiğince azaltmaktır.
Isıl konforu sağlamak için doğada var olan enerjiyi dış ortamdan iç ortama aktaran ısı pompalarının kullanımlarının artması fosil yakıt tüketimini ciddi ölçüde azaltmaktadır.
Bu nedenle, tüm dünyada ısı pompalarına yoğun bir talep oluşuyor. Avrupa’da ısı pompası kullanımı yeni binalar için zorunlu hale gelmeye başladı, ayrıca eski binaların dönüşümü için de karşılıksız destekler veriliyor. Bu talep ve dönüşümün sonucu olarak önümüzdeki 30 yılda ısı pompası pazarı tüm dünyada hızlı bir şekilde artacaktır.
Türkiye’de de rüzgâr, güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi arttıkça ısı pompası kullanımı da artacaktır. Son yıllarda otel, fabrika okul gibi işletmelerde çatı tipi solar paneller ile elektrik üretiliyor ve ısıtma ihtiyacı için de büyük ısı pompaları tercih ediliyor. Evlerde de güneş enerjisi ile elektrik üretimi maliyet açısından cazip hale gelirse Türkiye ısı pompası pazarında Avrupa’daki gibi bir patlama yaşanabilir.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
GREE’nin, tüm ürün gruplarında olduğu gibi, ısı pompası ürün grubunda da her zaman daha iyisini geliştirme arayışı sürecek. Daha yeşil ve sürdürülebilir bir dünya için bu yaklaşımın üretim-satış-servis tüm taraflara hâkim olması gerektiğine inanıyorum. 




Etiketler:

#gree #tlcklima #ısıpompası

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter