Yapı Magazin
Hem Şeffaf Hem de Kişiselleştirilmiş Özel Alanı Birlikte Sunan Teknoloji: PDLC

Hem Şeffaf Hem de Kişiselleştirilmiş Özel Alanı Birlikte Sunan Teknoloji: PDLC

PDLC teknolojisi kullanıcılarına bir yandan çevresiyle kolayca iletişim kurabileceği bir ortam sunarken bir yandan da tek tuşla kişisel rahatlığı ön plana çıkarıyor. TETA Cam Teknolojileri de PCLC teknolojisini yerlileştiren ilk ve halihazırda yerli PDLC film imalatı yapan nadir firmalardan biri olarak adından sıkça söz ettiriyor. PCLC teknolojisini ve akıllı cam sistemlerini konuştuğumuz TETA CAM Genel Müdürü Dr. Ahmet Umut Söyler, PDLC teknolojisinin çevresel sürdürülebilirlik noktasında avantajlarına da değinerek “Direkt ve dolaylı yollarla sürdürülebilir yeşil kalkınmaya ve enerji verimliliğine destek sağlıyor” dedi.
TETA Cam olarak sizlerle gerçekleştirdiğimiz ilk röportajımız. Sizler Yüzde 100 yerli sermaye ile geliştirdiğiniz PDLC teknolojisine sahip ürünleri sektöre kazandırarak hem Türkiye’de hem global pazarda lider markalardan biri haline geldiniz. Bu başarının arkasındaki hikâyeyi dinleyerek röportajımıza başlamak isteriz.
TETA Cam Teknolojileri, 2014 yılında Sanayi Bakanlığı desteği ile PDLC teknolojisinin yerlileştirilmesi ve PDLC esaslı akıllı cam filmlerinin üretimi amacıyla kurulan bir firmadır. Alanında uzman girişimciler tarafından kurulan firmamız çalışma hayatına İstanbul Teknik Üniversitesi KOSGEB-TEKMER bünyesinde başlamıştır. Bir yıla kadar devam eden AR-GE süreçleri sonucunda PDLC esaslı akıllı cam filmlerinde özgün formüllerin geliştirilmesi, imalat altyapısı tasarım ve kurulumu ile ilgili çalışmaları tamamlamıştır. 
Proje bitiminde Sanayi Bakanlığından başarı onayı alarak ticari faaliyetlerine başlayan firmamız, AR-GE dışında imalat, satış ve pazarlama, montaj, kalite-güvence ve satış sonrası hizmetler gibi departmanlarda görev alan ekiplerini oluşturmuştur. 2015 yılında kalite yönetim sistemini ISO9001 standartlarına uygun hale getirdiğini sertifikalandırarak tescil ettiren firmamız, imalatın her aşamasında ve satış sonrasında ürün takibi yapabilecek kabiliyetlere kendi geliştirdiği mekanizmalar ile ulaşmıştır. TETA, bugüne kadar PDLC film üretiminin yanı sıra inşaat, mimari camlar ve diğer sektörlerdeki yurtiçi ve yurtdışında 200’den fazla ticari projeyi tamamlayarak ürünlerinin teslimatını gerçekleştirmiştir. 2019 yılında imalat kabiliyetlerine cam laminasyon hattını da ekleyen firmamız bu tarihten beri PDLC filmlerin camlar arasında lamine edilerek akıllı camlara dönüştürülmesi proseslerini toplam 1000 m² kapalı alanı bulunan Tuzla Organize Sanayi Bölgesindeki tesislerinde gerçekleştirmiştir.
Bir AR-GE firması olarak kurulan TETA, hem akıllı camlar hem de farklı alanlarda TÜBİTAK, KOSGEB ve Sanayi Bakanlığı destekli beş AR-GE projesini tamamlamıştır. Bu projelerin bir kısmını büyük ölçekli otomotiv üreticileri ile ortak yürütülmüş ve AR-GE kültürüne farklı ölçekteki firmalar ile iş birliği yapma deneyim ve kabiliyetleri eklenmiştir. 
AR-GE projesi ile start-up olarak hayatına başlayan TETA, teknolojik bir ürün olan PDLC akıllı camları yerlileştirmiş, yüzlerde farklı projede, binlerce m² akıllı cam ürününü müşterilerinin kullanımına sunmuş ve her geçen yıl daha fazla proje gerçekleştirerek sektördeki yerini sağlamlaştırmak adına emin adımlarla yoluna devam etmiştir.
TETA’nın, mevcut PDLC teknolojisinin sürekli iyileştirme amacıyla yürüttüğü AR-GE faaliyetlerinin yanı sıra malzeme bilimleri alanında kendi orta uzun AR-GE programları ve farklı firmalardan aldığı AR-GE siparişleri zamanla daha geniş altyapı ihtiyaçlarını ortaya çıkartmıştır. TETA, 2020 yılı içinde genel kimya, optik, prototip imalatı ve test-karakterizasyon laboratuvarlarını içeren AR-GE merkezini Marmara Teknokent bünyesinde kurmuş, doktora ve yüksek lisans seviyelerinde yeni araştırmacıları bünyesine katarak uzman kadrosunu genişletmiştir. 

“PDLC teknolojisiyle donatılmış camlar modern yaşamı şekillendiren teknolojilere daha fazla entegre olarak daha akıllı oluyorlar”
Ürün gamınızda PDLC teknolojisi ile geliştirdiğiniz akıllı filmler, lamine akıllı camlar önemli bir yer kaplıyor. Peki nedir bu PDLC teknolojisi? Ürünlerinize “akıllı” özelliği kazandıran bir teknoloji olduğunu söyleyebilir miyiz?
Teknik literatürde “Polimerde dağılmış sıvı kristal” terimini betimlemek için kullanılan PDLC kısaltması akıllı cam teknolojileri içinde en olgun ve en yaygın kullanıma sahip sınıfı tanımlamaktadır. Sıvı kristal muhteviyatları sayesinde optik özellikleri elektrik akımı ile kontrol edilebilen PDLC filmler cam yüzeylere yapıştırılarak veya camlar arasında lamine edilerek kullanılmaktadır. PDLC filmlerle kaplanmış veya lamine edilmiş camlar tek tuşa basılarak buzlu cama dönüştürülebilmektedir. 
Sıvı kristal teknolojisi, içinde bulunduğumuz ve yaşamımızı sürdürdüğümüz her ortamda vazgeçilmez bir yapı elemanı olarak yer alan camı, insanlar ve makinelerle etkileşeme sokabilen yeni imkânları ortaya koyuyor. Bu teknolojik yenilik, sıradan bir malzeme olan camın da etrafımızı saran akıllı cihazlar ve ağların oluşturduğu faunaya katılmasına yol açıyor. 
Öne çıkan üretim teknikleriniz; rulodan ruloya (R2R) proses ve organik malzemelerin UV kürlenmesi… Bu üretim teknikleri hangi prensiplere dayanıyor?
PDLC filmlerin elektrik akımına tepki veren aktif malzemesi, film imalatına başlamadan önce TETA laboratuvarlarında sıvı kristal ve sıvı haldeki pre-polimerlerin karıştırılması ile hazırlanır. Bu karışımların reçeteleri, imal edilecek PDLC filmlerin optimum elektro-optik özelliklerini sağlamak üzere gerçekleştirilen uzun AR-GE süreçlerinin eseridir. İmalat aşamasında sıvı haldeki PDLC aktif maddesi transparan bir iletken olan ITO (indiyum kalay oksit) kaplanmış PET folyolar arasında ıslak lamiasyona tabi tutulur ve UV ışık altında katılaştırılarak PDLC film halini alır. UV kürleme veya katılaştırma yöntemleri, TETA tarafından imal edilen PDLC filmlerin hizmet ömrü ve çevresel şartlara dayanım gibi kriterler göz önüne alındığında eski nesillere göre çok daha yüksek performans göstermesinde kritik bir role sahiptir.
Rulo halinde imal edilen PDLC filmler esnek yapıdadır ve kesilerek şekillendirilebilir. PDLC filmler, film hazırlama atölyemizde uzman teknik personelimiz tarafından özelleştirilmiş prosesler kullanılarak istenilen cam boyutlarında kesilir, elektrik kontakları film üzerine işlenerek camlara yapıştırmaya veya camlar arasında lamine edilmeye hazır hale gelir. İmalat ve film hazırlama işlemlerinin her kademesi çok düşük toleranslarla ve yüksek hassasiyetle gerçekleştirilmektedir. 

“TETA, yürüttüğü imalat ve kalite faaliyetlerinde uçtan uca takip edilebilirlik ilkesini benimsiyor”
TETA, PDLC film üretiminde kendi geliştirdiği malzeme ve imalat teknolojilerini kullanıyor. Bu ciddi bir AR-GE gücü anlamına da geliyor. Genel AR-GE süreçlerinizle ilgili neler söylersiniz? Malzeme bilimleri söz konusu olduğunda AR-GE’deki temel odak noktanız nedir? Malzemenin kalite standartlarına uygunluğunun test edilmesi gibi süreçler nasıl işliyor?
TETA, akıllı camlar alanındaki AR-GE çalışmalarını en temel fiziki mekanizmaların araştırılmasından imalat prototiplerinin üretilmesine ve test edilmesine kadar olan tüm aşamalarını etkin bir şekilde yürütebilecek yetkinlik ve altyapılara sahiptir. AR-GE odağımız dünya genelinde yenilikçi cam teknolojilerinin geliştirilmesi ve teknolojik camlar alanında ticari ürünlerin ortaya çıkartılmasıdır. Bu hedeflere giden yolda temel bilimler ve malzeme bilimlerinde yapılan araştırmalar kritiktir. Bu araştırmalar teknolojik altyapılar, yüksek nitelikli araştırmacılar ve uzun araştırma zamanı gerektirmektedir. Ancak bu araştırmaların sonucunda çok yüksek katma değerli ürünler geliştirilebilmektedir. 
TETA’nın akıllı camlar sektöründeki AR-GE programları üç ana alan üzerinde yoğunlaşmıştır. Bunlar; firmamızın mevcut PDLC teknolojisinin sürekli olarak iyileştirilmesi ve imal edilen PDLC filmlerin performans ve enerji verimliliklerinin geliştirilmesi, geleceğe yönelik yeni sıvı kristal tabanlı film ve camların geliştirilmesi ve sıvı kristal dışındaki akıllı cam teknolojilerinin kazanılması ve PDLC ürünlerinde olduğu gibi ticarileşme potansiyeli olan yenilikçi ürünlerin geliştirilmesidir.
AR-GE alanında sahip olduğumuz yetkinliğinin yanı sıra imalatta standartlaşmanın sağlanabilmesi ve kalite yönetiminin etkin bir şekilde yürütülmesi TETA’nın güçlü olduğu yönlerinden biridir. 
TETA, yürüttüğü imalat ve kalite faaliyetlerinde uçtan uca takip edilebilirlik ilkesini benimsemiştir. Hammadde girişinden, PDLC film imalatı ve imal edilen filmlerin camlar arasında laminasyonuna kadar tüm aşamalarda kontrol, test ve analizler yapılmaktadır.  Üretilen her film rulosundan numuneler alınarak elektro-optik davranışlarının limitlerinde denendiği performans testleri gerçekleştirilir. Üretilen her lamine akıllı cam ise optik geçirgenlik ve pusluk gibi standart testlere tabi tutularak sevk edilmezden önce doğrulanır. 

“Akıllı cam sektöründe, en son trendleri takip edip yenilikçi ürünler tasarlamak ve geliştirmek inovasyon kültürümüzün özünü oluşturuyor”
Gerçekleştirmeyi amaçladığınız, sektöre kazandırmayı hedeflediğiniz yeni, güncel inovasyonlar var mı?
Cam, otomotiv ve savunma sanayiinde mühendislik çözümleri üreten ve fonksiyonel cam alanında iç AR-GE faaliyetleri ile PDLC akıllı cam imalat süreçlerini yürüten TETA’nın kurum kimliğini malzeme bilimi perspektifinden ülkemizdeki başat endüstriyel kuruluşlar yanı sıra son kullanıcı ihtiyaçlarına çözümler üretmeyi hedefleyen bir araştırma firması olarak da tanımlamamız mümkündür. Sürdürülebilir bir büyümenin ön koşulunun inovasyon ve mevcut ürün/hizmet kabiliyetlerinin farklı endüstri kollarında ihtiyaçlara çözümler sunulması olarak değerlendiriyoruz. 
Müşterilerimizin yaygın taleplerinden biri olarak karşımıza çıkan enerji tüketimi olmaksızın şeffaf görünümde kalan ve elektrik akımı uygulandığında buzlucam görünümüne kavuşan PDLC filmlerin, yani mevcut PDLC teknolojimizin tam tersi çalışma prensibine sahip akıllı cam ve filmlerin, ürün gamımıza eklenmesi öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Akıllı cam sektöründeki özellikle sıvı kristal tabanlı sistemlerde dünya genelindeki en yeni trend ve teknolojilerin gerisinde kalmamak, hatta bir sonraki adımı atmak üzere yenilikçi ürünler tasarlamak ve geliştirmek firmamızın inovasyon kültürünün özünü teşkil ediyor.
Günümüzde ve yakın gelecekte cam ve cama ait teknolojiler iç cephe ve dış cephelerde artan cam kullanımı ile fonksiyon kazandırma yönünde çalışmalar olacağını ön görüyoruz. Bu kapsamda, otomotiv ve inşaat sektörlerinde camın diğer yapısal elemanlara karşı en büyük handikaplarından olan iklimlendirmeye dayalı enerji tüketimini düşüren ısı yansıtan/soğuran yüzeylerin geliştirilmesi kritik bir önem taşıyor. Bunlar haricinde ise esnek güneş panelleri ve esnek elektronik yüzeyler alanında da çalışmalar şirketimizin yeni ürünler geliştirme planları içinde yer alıyor.
AR-GE’deki güç, üretime ve pazara nasıl yansıyor? Üretim kapasitenizden, global pazardaki konumunuzdan bahseder misiniz? Global pazarda “Made in Türkiye” algısına sağladığınız katkı ile ilgili neler söylersiniz?
TETA, PCLC teknolojisini yerlileştiren ilk ve halihazırda yerli PDLC film imalatı yapan tek firma konumunda. Avrupa geneline baktığımızda ise üç imalatçı firmadan biri olduğumuzu söyleyebiliriz. Akıllı cam pazarları dünya genelinde hızla gelişiyor. Avrupa, Kuzey Amerika ve körfez bölgesi ülkeleri ise en önemli pazarlar arasında yer alıyor. Ülkemizin Ortadoğu ve Avrupa arasındaki merkezi konumu lojistik maliyetlerinin enerji krizleri gibi faktörlerden ötürü yüksek seyrettiği günümüzde yerli PDLC ürünümüze maliyet ve tedarik süreçlerinde Asya-Pasifik bölgesindeki üreticilere göre rekabet avantajı sağlamaktadır. TETA, aralarında Almanya, Kanada, Fransa, İtalya gibi batılı ülkelerin de bulunduğu 11 ülkeye ihracat yapma başarısı yakalamıştır. Firmamız, akıllı camlar sektöründe dünya pazarlarından %2 pay elde etme vizyonuna sahip olmasıyla beraber kısa vadede mevcut teknolojiyi farklı sektörlere uyarlamayı, ürün çeşitliliğini artırmayı ve orta vade de yeni nesil akıllı cam teknolojilerine yatırım yaparak piyasadaki yerini sağlamlaştırmayı hedeflemektedir.
İhraç ettiğimiz PDLC filmin yanı sıra montaja hazır lamine akıllı cam olarak sevk ettiğimiz ürünlerimizde ortaya koymuş olduğumuz kalite anlayışımız ve satış sonrası destek süreçlerindeki etkinliğimiz yurtdışındaki kullanıcılarımızın “Türk Malı” bir ürüne sadece ekonomik bir çözüm olarak değil yüksek nitelikli, bir ürün deneyimi yaşama fırsatı olarak bakmalarını sağlamıştır. Bu durumda, orta-üst düzey gelir seviyesine sahip son kullanıcılara hitap eden PDLC ürünlerimizin bu kesimde yer alan yabancı müşterilerimizin “Made in Türkiye” ibaresine bakışı üzerinde olumlu bir etki bıraktığını söyleyebiliriz. 
“Akıllı camlar, modern ofis alanlarında ve mimari uygulamalarda klasik cam yüzeylere oranla daha fazla işlevsellik sunar”
TETA Akıllı Cam® sistemleri, yapıların dış cephelerinde kullanıldığı gibi, ofis ve otellerde, endüstriyel tesislerde, terminal ve hava alanlarında hatta sauna ve yüzme havuzlarında dahi yaygınlıkla kullanıyor. Peki bu sistemler kullanıldığında, mimari tasarıma nasıl katkılar sağlıyor?
Akıllı camların modern ofis alanlarında veya diğer mimari uygulamalarda klasik cam yüzeylere yaptığı en büyük katkı işlevselliktir. Çalışma ortamları ve ofislerde tüm dünya genelinde 2010 yıllarından itibaren görülmeye başlanan devrimsel değişim cam ofis bölmelerinin yaygınlaşmasını, toplantı salonlarında, yönetici odalarında, ortak alanlarda cam kullanımlarının artmasını beraberinde getirmiştir. 
Cam yüzeyler, ofis tasarımcıları ve iç mimarlara hem aydınlık ve açık bir ortam, şeffaflığın getirdiği iş birliğini teşvik eden davetkar bir atmosfer hem de kişileştirilmiş ve soyutlanmış bir alanı bir arada sağlayabilme gibi başka bir yapı unsuru tarafından yeri doldurulamayacak imkânlar sunmuştur. Akıllı camlar tam bu noktada benzeri olmayan bir etki ile çalışma alanlarında kullanılan camların fonksiyonunu değiştirmiştir. Akıllı camlar, mimari tasarıma herhangi bir ek getirmeden, kompleks mekanik ekipmanlara ihtiyaç duymadan genelin izlemesine açık bir alanı tek tuşa basarak mahremiyetin korunduğu, kişisel rahatlığı ön plana çıkartan bir alana çevirebilmektedir. 
Akıllı camların kullanıcılarına sunduğu bu deneyim yoğun olarak ofis ve çalışma alanlarındaki kullanımlarının yanı sıra mimarların ve iç tasarımcıların otel ve hastaneler, spor tesisleri ve daha birçok toplu kullanıma açık alanları projelendirilmesinde başvurdukları bir enstrüman olarak kendini göstermeye başlamıştır. Her geçen gün villa ve lüks konut projelerinde akıllı camlara daha çok yer verilmektedir. 
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa bağlı olarak tüm kıta ülkelerini ve uluslararası enerji piyasalarını ilgilendiren sorunların yaşanması, öte yandan küresel ısınma ve iklim değişikliğinin artan etkileri enerji verimliliği konusunu gündemden düşürmüyor. TETA Akıllı Cam® sistemleri enerji verimliliği konusunda avantajlar sağlıyor mu? 
Yeşil Kalkınma Stratejisi’nde de belirtilmiş olan küresel ısınma ve iklim değişikliğine duyarlı kalkınma planı göz önünde bulundurulduğunda, mevcut akıllı cam sistemlerimiz ve geliştirilmesi hedeflenen ters çalışır akıllı cam ürünümüzün yaygın avantajları anlaşılacaktır. 
PDLC filmler, güneşten yayılan kızıl ötesi (IR) ve mor ötesi (UV) ışınların soğurulması yoluyla otomotiv, mesken ve çalışma alanlarında iklimlendirme için harcanan enerjide büyük ölçüde tasarruf yaratıyor. Ayrıca bu filmlerin mor ötesi ışınların insan sağlığı ve diğer yapısal, elektrik ve elektronik ürünlere verdiği onulmaz zararları minimize ettiği de biliniyor. Bu da direkt ve dolaylı yollarla sürdürülebilir yeşil kalkınmaya ve enerji verimliliğine destek sağlıyor. 
Son olarak, elektrik tüketimi olmaksızın geçirgen halde olan yeni nesil PDLC akıllı camların enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen bir geliştirme sürecinde olması, TETA’nın bu konudaki hassasiyetlerini öne çıkarmaktadır.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
Akıllı camlar her geçen gün hayatımızda daha fazla yer alıyor, daha fazla insan bu teknoloji ile tanışıyor ve bu alan olan ilgi artıyor. Tabi bu durum yeni girişimler için de fırsatlar ortaya çıkartıyor. Ancak PDLC filmler ve akıllı camlar yüksek teknolojileri barındıran bir ürün grubu ve her teknolojik ürün gibi imalattan montaja ve kullanıma kadar bilgi birikimi ve hassasiyet gerektiriyor. TETA, sıvı kristal akıllı camların alanındaki bilimsel birikimi, akıllı camları test edebilecek Türkiye’deki tek altyapıya sahip olması, teknik profesyonelliği ve satış sonrası destek hizmetleri sayesinde müşterilerinin akıllı cam ihtiyaçlarını etraflıca ve doğru analiz edebilen ve en uyumlu çözümü sorunsuz teslim edebilen bir firma olarak kendini göstermektedir. Tüm bu nitelikleri sayesinde TETA, müşterilerine sadece firma olarak güven vermenin yanı sıra akıllı cam ürün ve teknolojisine duyulan güvenin de artmasına, yurtiçindeki akıllı cam pazarının gelişmesine hizmet etmektedir.

Etiketler:

teta, teta cam, teta cam teknolojileri, PDLC, Ahmet Umut Söyler, PDLC teknolojileri,

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter