İnşaat sektörü, inşaat yönetimini ve saha operasyonlarını daha verimli ve sürdürülebilir hale getirmek için teknolojiden yararlanıyor. Başlıca inşaat trendleri arasında Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), inşaat robotları ve gelişmiş inşaat malzemelerinin kullanımı yer alıyor. COVID-19 salgınıyla beraber, işçi güvenliğine ve düzenlemelere uygun daha yeni inşaat yöntemlerine de ihtiyaç yaratıyor. Bu nedenle, start-up’lar ve ölçek büyütme şirketleri prefabrikasyon, işçi güvenliği ve inşaat robotiği konularında giderek daha fazla yenilik geliştiriyor. Buna paralel olarak 3D baskı ve yeşil bina çözümleri, inşaatın çevre üzerindeki olumsuz etkilerini de önemli ölçüde azaltıyor.
Yeni girişimler, teknolojiler ve trendler hakkında veri paylaşan keşif platformu StartUs Insights, 2024’ü şekillendirecek en önemli inşaat sektörü trendlerinden bazılarını açıkladı.
Yapı Bilgi Modellemesi (BIM)
Bina planlama ve tasarlama, mühendisler, mimarlar, inşaatçılar ve müşteriler de dahil olmak üzere birden fazla paydaşın işbirliğine dayalı bir süreçtir. BIM uygulama yönetimi ve proje yönetimi açısından inşaat sürecine uygun bir araçtır. Gelişmiş BIM araçları, merkezi bir veritabanı sağlayarak ve herkesin tek bir paylaşılan model üzerinde çalışmasına olanak tanıyarak bu sorunu çözüyor.
5D BIM maliyet ve zaman katmanlarına izin verirken, 6D BIM aynı zamanda enerji bütçelemesini de hesaba katıyor. Bu çözümler, ilk aşamalardaki çakışmaları tespit ediyor ve genel iş akışı verimliliğini artırıyor. AR ve VR ile birlikte Yapı Bilgi Modellemesi, simüle edilmiş ortamlarda hızlı test yapılmasına olanak sağlıyor.
İnşaat Robotiği
İnşaat en zorlu sektörlerden biri olmaya devam ediyor. İnşaat robotları ise insan kaynaklı hataları ve kayıpları azaltmasıyla avantaj sağlıyor. Örneğin, işbirlikçi robotlar duvar örmeyi, kaynak yapmayı, inşaat demiri bağlamayı, boyamayı ve buna benzer pek çok tekrarlanan görevi büyük bir hassasiyetle otomatikleştiriyor.
Robotik çözümler aynı zamanda kazı, nakliye, yük kaldırma, beton işleri ve yıkıma yönelik ağır ekipmanları ve filoları da otomatikleştiriyor. Bu, inşaat işçisinin güvenliğini artırırken, çalışma süresini de önemli ölçüde azaltıyor. Robotların kullanıldığı inşaat otomasyonu, projenin genel verimliliğini artırıyor, iş gücü ihtiyacını azaltıyor ve tehlikeli görevler için güvenlik sağlıyor.
İnşaat Proje Yönetimi
İnşaat sektörünün yaklaşan trendlerinden biri olan dijital proje yönetimi, kalite, zaman ve maliyet hedeflerine ulaşmak için bulut tabanlı yazılımlar kullanıyor. İlk aşamada proje yöneticisi, projenin fizibilitesini anlamak için yapay zeka tabanlı tahmin algoritmalarını kullanır. Onaylandıktan sonra yönetici herkes için kilometre taşlarını belirler ve kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımını kullanarak kaynakları dağıtır.
ERP yazılımına ek olarak bulut tabanlı araçlar şeffaflığı sağlar ve büyük hacimli veri depolamaya olanak tanır. Yöneticiler ayrıca bu tür yazılımları her görevin beklenen ve fiili sonuçlarını takip etmek ve darboğazlarla ilgili öngörü toplamak için kullanır. Projenin sonuna doğru yöneticiler, yasal yükümlülükleri doğrulamak ve mali dolandırıcılığı önlemek için blockchain tabanlı akıllı sözleşmeler çizer. Bu sayede dijital inşaat proje yönetimi israfı azaltır, iş gücü verimliliğini artırır ve projenin son teslim tarihine kadar tamamlanmasını sağlar.
İleri Yapı Malzemeleri
İnşaat sektörü modüler ve yeşil yaklaşımlara geçtikçe, gelişmiş yapı malzemeleri yeni inşaat yöntemlerini tamamlıyor. Birçok yenilikçi ve sürdürülebilir malzeme, 3D baskılı beton ve bazalt gibi eski malzemelerin yerini alıyor. Canlı organizmalardan yapılan malzemeler, bakteri kullanan, kendi kendini onaran betonla popülerlik kazanıyor. Üstelik miselyum kompozitler, biyoplastikler ve biyoköpük gibi sürdürülebilir malzemeler de bu inşaat sektörü trendinin bir parçasını oluşturuyor.
Bir sonraki yenilikçi malzeme kategorisi aerojel, grafen, örümcek ipeği, karbon kompozitleri, hidroseramikler ve nanomalzemeleri içeriyor. Çünkü bu malzemeler daha hafiftir ve su tutma kapasitesi daha yüksektir. Bambu, çapraz lamine ahşap, şeffaf ahşap ve alüminyum köpük gibi gelişmiş ahşap ve alüminyum malzemeler daha yüksek mukavemete ve biyolojik olarak parçalanabilirliğe sahiptir.
Saha Dışı İnşaat
Yükselen inşaat sektörü trendlerinden biri olan şantiye dışı inşaat, yapı elemanlarının bir fabrikada tasarlanmasına ve üretilmesine olanak tanır. Geleneksel inşaatlarda hava koşulları ve ekstra çalışma saatleri gerektirerek maliyetleri artırır. Saha inşaatı aynı zamanda çok fazla malzeme israfına da neden olur. Öte yandan şantiye dışı inşaat, inşaatın yaşam döngüsünü sürdürülebilirlik, işçi güvenliği ve kalite açısından dönüştürüyor. Bir dizi yenilikçi malzemeyi, 3 boyutlu baskı teknolojisini ve yeni montaj tekniklerini içeriyor.
Saha dışı inşaatın ilk kısmı, modüler ve kapsül yapısını içeren hacimsel inşaatı içerir. Bu teknik, odalar ve evler gibi ağır 3 boyutlu yapıların prefabrikasyonuna olanak sağlar. İkinci husus, fabrikanın duvarlarda, zeminlerde veya çatı panellerinde kullanılmak üzere düz paneller geliştirdiği panelli inşaatı içermektedir. Modern ticari binalar bu tekniği bölmeleri ve destek elemanlarını kurmak için kullanır. Bu nedenle startuplar geleneksel inşaat yöntemlerinin yerine modüler inşaat çözümleri sunuyor
İnşaat İşçisi Güvenliği
Şirketler işgücü maliyetlerini en aza indirmeye çalıştıkları için işçi güvenliği inşaat sektöründe hala en çok gözden kaçırılan alanlardan biri olmaya devam ediyor. Günümüz inşaatı, işçi güvenliği kurallarına giderek daha sıkı bir şekilde uymaktadır. Teknolojik gelişmeler sahadaki olası kazaları önlerken, Kişisel Koruyucu Donanımlar (KKD) hayat kurtarıcı görevi görüyor. İnşaat şirketleri, tehlikeleri tahmin etmek ve buna göre güvenlik önlemleri almak için yapay zeka algoritmalarını kullanıyor.
VR teknolojileri, kaza olasılığını azaltmak için kapsamlı eğitim yoluyla saha çalışanlarını tehlikeli görevler için eğitirken AR, imalatçıların nesneleri taramasına olanak tanıyor. Şirketler, işçi güvenliğini sağlamak için IoT sensörlerine yerleştirilmiş KKD kullanıyor. Sensörler titreşim, sıcaklık, kalp atış hızı, adım ve daha fazlası şeklindeki sinyalleri algılar ve bilgileri daha ileri analiz için gönderir. Bu, denetçilerin işçilerin sağlık koşullarını ve üretkenliğini uzaktan izlemesine olanak tanır. Gelişmiş güvenlik ürünleri, fiziksel ve mali kayıpları en aza indirerek hem çalışanlara hem de şirketlere fayda sağlar.
İnşaat Takibi
İnşaat projeleri coğrafi olarak yayılmış olduğundan, birçok varlığı ve insan kaynağını içerdiğinden, projelerin manuel olarak izlenmesi zordur. İnşaat sahalarındaki çeşitli alanlar insanların ulaşamayacağı yerlerdedir ancak yine de düzenli denetim gerektirmektedir. Bu nedenle inşaat şirketleri inşaat takibini kolaylaştırmak için teknolojiyi benimsiyor. İzlemeden elde edilen değer, basit bir denetim fonksiyonundan (CM1) kalite güvencesine (QA) kadar uzanan izleme sürecinin düzeyine bağlıdır.
Gelişmiş izleme ve denetim teknikleri, LIDAR veya termal sensörlerle birlikte drone tabanlı izlemeyi kullanır. İnşaat işçisi izleme, üretkenliği artırmak için yüksek çözünürlüklü (HD) kameralar ve yapay zeka tabanlı yüz tanıma tekniklerini kullanır. Robotlar ayrıca gömülü sensör teknolojilerini kullanarak yapılardaki arızaları ve manuel incelemeden daha doğru bir şekilde tespit eder. Bu nedenle yeni kurulan şirketler, inşaat takibinin genel verimliliğini artırmak için hizmetler veya ürünler sunuyor.
Yeşil Binalar
Sürdürülebilirlik, gelişmekte olan birçok inşaat sektörü trendinin ana odak noktasıdır. Şu anda inşaat projeleri için sürdürülebilir malzeme veya süreçlerin belirlenmesi zaman alıcı ve pahalıdır. Yeşil bina, inşaat öncesi planlamadan projenin kapatılması ve hizmetten çıkarılmasına kadar çevre dostu önlemleri benimseyen popüler bir kavramdır. Yeşil binalar enerji ve kaynak kullanımını optimize eder, inşaat sırasında atıkları azaltır ve binaların net sıfır karbon emisyonuna ulaşmasını sağlar.
Çeşitli sertifikalar, binaları yeşil veya sürdürülebilir olarak nitelendirmektedir. Popüler sertifikalardan biri, ABD Yeşil Bina Konseyi'nin Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik olarak da bilinen LEED'idir. İnşaat amaçlı gelişmiş malzemeler de giderek artan bir şekilde LEED sertifikasına sahip oluyor. Yeşil binalar inşaat sektörünün geleceğidir ve start-up'lar yeşil inşaatı destekleyecek çözümler geliştirmektedir.
3D Baskı
Eklemeli inşaat olarak da bilinen inşaatta 3D baskı, sürdürülebilir ve verimli bir inşaat yöntemidir. İnşaat yazıcıları ya binaların tamamını ya da yalnızca prefabrik bina bileşenlerini yazdırır. 3D baskı, BIM ile işbirliği içinde gelişmiş inşaat malzemeleriyle tasarımı katman katman basan robotik bir yaklaşımdır. Kalıp gerektirmeden yüksek tasarım esnekliğine sahiptir.
Baskı için kullanılan çeşitli yöntemler ekstrüzyon, güç bağlama ve katkı kaynağıdır. Karşılaştırmalı olarak, 3D inşaat baskısı, geleneksel tuğla inşaat yöntemlerine göre daha az atık üretir ve daha az iş gücü kaynağı gerektirir. Aynı zamanda insan hatasını ortadan kaldıran ve üretkenliği artıran, tamamen otomatik ve programlanmış bir süreçtir. Birçok startup, küçük ve büyük ölçekli projeler için 3D yazıcı üretiyor veya baskı hizmetleri sunuyor.
Bağlantılı İnşaat Sahaları
İnşaat projelerinin birçok dinamik parçası vardır ve tüm unsurların kontrol edilmesi projenin başarısı için çok önemlidir. Sorunsuz çalışmayı sağlamanın bir yolu şantiyeleri birbirine bağlamaktır. Yapılandırılmış iş akışları oluşturmak ve inşaat işinin her adımında verileri entegre etmek, her paydaş için doğru bilgilerin kullanılabilirliğini sağlar. Bağlantılı inşaat sahaları AR, VR, yapay zeka, robotik ve giyilebilir teknolojileri kullanarak insanları, süreçleri ve bilgileri bir araya getirir.
IoT teknolojileri, yapay zeka ile birlikte, tahmine dayalı lojistiğin inşaat sırasında işçi güvenliğini iyileştirmesine olanak tanır ve aynı zamanda israfı ve ilgili maliyetleri azaltmak için envanteri optimize eder. Bilgisayarlı görüntü, şantiyeleri ana ofise bağlayarak anında destek ve rehberlik sağlar. Bu tür çözümler, yöneticilerin gerçek zamanlı verilere dayanarak daha hızlı ve daha bilinçli kararlar almasına olanak tanır.