Yapı Magazin
İzocam Genel Direktörü Murat Savcı: Küresel Sürdürülebilir Kalkınma İçin Üretiyoruz

İzocam Genel Direktörü Murat Savcı: Küresel Sürdürülebilir Kalkınma İçin Üretiyoruz

BM tarafından küresel iklim değişikliği ile mücadele kapsamında geliştirilen ve 2030 yılına kadar tamamlanması beklenen Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Amaçlara ulaşılması yolunda, İzocam camyününün sağladığı katkılar nelerdir? Ürününüzün teknik özelliklerinden, üretim şekillerinden de bahseder misiniz?

İzocam camyünü ürünün doğal içeriği, toz yapmayan yapısı ve kolay kesimi, rahat ve sağlıklı çalışma ortamları yaratırken, hızlı uygulama ile zamandan tasarruf sağlıyor. Temel olarak şilte, levha ve boru olmak üzere üç farklı formda üretilebiliyor. Farklı kalınlıklarda üretilebilen ürün çatı, duvar, tesisatta ya da endüstriyel malzemelerde kullanılabiliyor. Yüksek ısıl konfor sunuyor ve A sınıfı ses yalıtımı sağlıyor. Düşük ısı iletim katsayısı ile farklı sıcaklık ve zamanlarda iklimlendirilen hacimler arasında da enerji verimli yapıların ve iklimlendirme sistemlerinin teşkil edilmesini sağlıyor, yangın güvenliği sağlıyor ve enerji tasarrufu ile konforu artırıyor.

İzocam ürünleri, sahip olduğu özellikler sayesinde şimdiye kadar BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma için belirlediği 17 küresel amaca ulaşılmasına katkı sağlıyor. 17 amaç arasında yer alan Sağlıklı Bireyler, Erişilebilir ve Temiz Enerji, İnsana Yakışır İş ve Büyüme, Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı,  Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları, Sorumlu Tüketim ve Üretim, İklim Eylemi ve Hedefler için Ortaklıklar gibi sekiz önemli amaca ulaşılmasında İzocam olarak üzerimize düşeni yapıyoruz.

Camyünü ürünümüzü 131.725 m²’lik alanda bulunan ve yıllık 55 bin ton kapasitesi olan Tarsus tesisimizde üretiyoruz. Çevresel performansımızı artırmak ve çevre bilincini yaygınlaştırmak için tüm tesislerimizde olduğu gibi Tarsus tesisimizde de ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi’ni uyguluyoruz. Yine bu tesisimizde yaptığımız çalışmalarla enerji kullanımında iyileştirme ve birim üretim başına tüketilen enerji miktarının azaltılmasını amaçlıyoruz. Bu sebeple ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi’nin sahip olduğu bir tesiste Camyünü üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Camyünü ürünümüzü üretirken, aynı zamanda sera gazı salımlarının azaltılması hedefimizi de koruyoruz. Camyünü ürünlerimiz, tüm mineral yün grubu ürünlerimizde olduğu gibi, sadece bio ürün kategorisine verilen EUCEB sertifikasına da sahip. Ürünümüzün, yarı şeffaf beyaz olan yeni ambalajlarında daha az boya kullanıldı ve ambalaj üretimindeki karbon ayak izi de azaltıldı. Bio-çözünürlük özelliği de ambalajda ön plana çıkıyor.  Tasarımında, marka görünürlüğünü daha fazla öne çıkaran yeni ambalaj, oldukça sade ve kolay okunabiliyor. Bu sayede operasyonel verimliliği de artıran çevre dostu bir ambalaj olarak karşımıza çıkıyor. İzocam, Isı Yalıtım Malzemeleri üreticileri içinde EUCEB belgesini alan ilk kuruluş.

İzocam Camyünü Şilteleri, AB ulusal emisyon limitlerine uygunluk belgesi olan Eurofins Gold belgesine sahip. 2015’den beri Camyünü ve Taşyünü ürünlerimiz için EPD (Çevresel Ürün Beyanı) Belgemiz bulunuyor. LEED, BREAM vb. yeşil bina sertifikasyon değerlendirmesinde projenin ek puan almasını sağlayan EPD Belgesi’ne, Türkiye’de ısı yalıtım malzemeleri üreticileri içinde sahip olan ilk kuruluşuz ve sektöre bu anlamda da öncülük ettiğimizi ifade etmek isterim. EPD Belgesi, ürün veya hizmete ait doğrulanmış nicel çevresel bilgilerin şeffaf olarak toplumla paylaşımını ve böylece çevreye olumsuz etkileri daha az olan ürün ve hizmetlerin teşvik edilmesini amaçlıyor.

İzocam deyince ilk akla gelen, ısı yalıtımı. Ancak İzocam camyünü ile ses yalıtımı, akustik düzenleme, yangın güvenliği de sağlıyorsunuz. Camyünün akustik düzenlemedeki işlevini, ses yalıtımıyla arasındaki farka da değinerek anlatır mısınız?

Evlerde komşu ve sokak gürültüsünden uzak ortamlar sağlayabilmek; işçi sağlığı açısından fabrikalarda, ofislerde sessiz çalışma ortamları yaratabilmek, bunlara ek olarak tiyatro, sinema, konser ve benzeri kültürel etkinliklerin sergilendiği yerlerde de doğru akustik uygulamalar ve ses geçirgenliğinin önlenmesi için, özel alanların korunmasına ihtiyaç var. Bu alanlarda istenen sessizliğe ulaşmada ise dış cephe yalıtımıyla birlikte yapıların iç duvar yüzeylerinde, ara bölmelerinde ve katlar arasında doğru ürünlerle doğru yalıtım uygulanması önem taşıyor. İzocam’ın akustik konfor ve gürültü kontrolü için, camyünü ürünleri yüksek ses yutucu özellikleriyle ses yalıtımı için iddialı çözümler sunuyor.

2005 yılında yürürlüğe giren ve 2010 yılında revize edilen “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği”nde AB uyumlaştırma süreci devam ediyor. Özellikle gürültünün fazla olduğu sanayi bölgelerinde, yoğun trafik alanlarında ve eğlence mekânlarında ses yalıtımının yapılması gerekiyor. 2017 Mayıs ayında yürürlüğe giren “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik, sanayi dışındaki binaların her türlü duvar ve döşeme kesitinin sağlaması gereken minimum ses azaltım değerini (Rw) içeriyor. Yeni yapılacak binalarda istenen ses yalıtım değerlerini sağlamada İzocam olarak camyünü ürünlerimizle katkı sağlıyoruz.  Bu yanmaz ürünler ısı yalıtımına ek olarak ses ve titreşim yalıtımı da yapıyor. Bu sayede gürültünün sönümlenmesini sağlıyor, iletilmesini önlüyor ve hacim akustiğini sağlamada da önemli katkı sunuyor. Binanın genelinde ve dairelerde uygulanan yalıtım ile elde edilen sessizlik istenilen konfor ortamını sağlıyor. Akustik açıdan da konforlu, anlaşılabilirlik değeri yüksek iç mekânlar elde ediliyor. 

 

Mekanların kolay bir şekilde iklimlendirilmesi, istenen sıcaklık ve konfor şartlarının hızlı bir şekilde sağlanması, sağlanan sıcaklığın da uzun bir süre korunarak enerji verimliliğinin sağlanmasında iç mekandaki yalıtım uygulamaları kadar, tesisat yalıtımı da önem arz ediyor. Güneş kolektörlerinden iklimlendirme tesisatlarına kadar pek çok alanda ısı yalıtımı sağlayan Optiflex ürününüzden ve bu ürününüzle sektöre kazandırdığınız “Termoekonomi” kavramından bahseder misiniz?

Değişen piyasa koşullarında doğru ihtiyaca doğru çözüm geliştirme hedefiyle 2019’da Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde daha ekonomik yüksek ısı yalıtımı sunan “İzocam Optiflex” ürününü geliştirdik. Isıtma, soğutma, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinde kullanılmak üzere üretilen, elastomerik kauçuk esaslı kapalı gözenekli boru ve levha şeklindeki İzocam Optiflex, uygulandığı yerde dış yüzeyde ısı yalıtımı ve yoğuşma kontrolü amacıyla kullanılıyor. Çevre dostu bir ürün olan İzocam Optiflex’in sürdürülebilir yaşam alanları yaratarak, kullanıcıları daha az enerji tüketmeye yönlendirmeyi hedefliyor. Isı yalıtım ekonomisi açısından bakıldığında İzocam Optiflex ilk yatırımda da tasarruf sağlayarak ısı kazancı ve kaybını azaltmayı sağlıyor ve tesisatta “Optimum Isı Yalıtımı, Optimum Yatırım Fiyatı” dengesini sunuyor. 

İzocam Optiflex, -20’C’den 80’C’ye kadar alanlarda güvenle uygulanabiliyor, güneş kolektörlerinden klima kanallarına kadar pek çok alanda kullanılabiliyor. Ürün, CFC içermiyor ve uygulama esnasında ise oldukça esnektir.

Türkiye’de ve dünyada önemli projelerde yalıtım danışmanlığı ve güvenilir ürün hizmeti veriyorsunuz. TÜPRAŞ ve STAR rafineleri, Galataport gibi Türkiye'nin önemli projelerine ürün tedarik hizmeti verdiğiniz gibi, uluslararası pek çok projede de tercih ediliyorsunuz. Bu projelerde kullanılan ürünleriniz, danışmanlık hizmeti noktasında aldığınız talepler nelerdir?

İzocam olarak pek çok büyük projeye ürün sağladık. Ama büyük projelerde doğru yerde doğru malzeme kullanmak çok daha önemli. Bu nedenle, projelere teknik hizmet vermeyi de çok önemsiyoruz. Gelişmiş kaliteli ürünlerimizin yanı sıra müşterilerimize yalıtım danışmanlığı hizmeti, ısı yalıtımı, akustik konfor, tesisat yalıtımı ve yangın güvenliği açısından yönetmeliklere ve projelere uygun şekilde doğru ürünü öneriyoruz. 

İstanbul Havalimanı’nda İzocam Foamboard, İzocam Camyünü ve İzocamflex kullanıldı. Projenin havalandırma sisteminde de yine İzocam Camyünü ve Taşyünü yalıtım ürünleri tercih edildi. Çatı yalıtımı için 400.000 m² camyünü levha ve camyünü çatı şiltesi sağladık. Galataport Projesi’nde, İzocam Manto Taşyünü, özel ebatta İzocam Taşyünü Tavan Levhası, İzocam Dış Cephe Levhası ve Foamboard ürünleri tercih edildi.  Tüpraş Rafinerisi’ne kalınlık hesabı, belgelendirme gibi yalıtım danışmanlığı hizmetlerimiz ile birlikte, pek çok ürün sunduk. SOCAR’ın İzmir Aliağa’da gerçekleştirdiği Star Rafinerisi projesine de ürünlerimiz tercih edildi. Aynı zamanda projede yalıtım danışmanlığı çerçevesinde ürün kalite raporları, kalınlık hesabı gibi hizmetler de sunduk.

Enerji SA yatırımı olan Tufanbeyli Linyit Santrali’ne ise 250 bin metrekarelik bir alanda kullanılan ürünleri temin ettik ve yine proje çerçevesinde kalınlık hesabı, metraj hesabı, uygulama detayı gibi alanlarda hizmet verdik. Dev enerji projelerinin yalıtım danışmanı İzocam olarak, ENKA’nın Irak’ta gerçekleştirdiği iki projenin yalıtım işlerinde de tercih edilen marka olduk ve Irak’ın Basra bölgesindeki Samawa ve Nasiriyah şehirlerinde yapılmakta olan iki ayrı kombine çevrim santraline ürün temin ettik.

Çin’in Wuhan Kenti’nde başlayan Covid- 19 salgını kısa sürede Türkiye’yi ve dünyayı etkileyen bir pandemi haline geldi. Acı kayıplara sebep oldu ve olmaya devam ediyor. İZOCAM olarak Covid – 19’a karşı iş sağlığı ve güvenliği ile ekonomi açısından almış olduğunuz tedbirler nelerdir?

İzocam olarak COVID-19 salgını kapsamındaki önlemlerimizi, salgının yaygınlaşmaya başladığı konusunda Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımız tarafından yapılan uyarılar ve bilgilendirmeler çerçevesinde kademeli olarak artırdık. İlk uygulamamız Şubat ayı başında yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerimizi özel izin ile gerçekleştirmeye başlamak oldu.  Şubat ayında çalışanlarımız, bayilerimiz, tedarikçilerimizle  çeşitli platformlarda bir araya gelerek bilgileri  düzenli olarak paylaşmaya devam ettik. İSG vizyonumuzun en önemli iletişim araçlarından biri olan Güvenlik Molalarında Mart ayı başından itibaren COVİD-19 farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalar yürüttük.

Yurt dışından gelen çalışanlarımız için 14 gün karantina kuralını hemen devreye aldık. Tesis ve merkez ofislerimizde günde iki defa ateş ölçümü almaya başladık. Merkez ofisimize ve tesislerimize, bölge satış müdürlük ofislerimize dezenfektanlar temin ettik ve uygulama ile ilgili çalışanlarımızı bilgilendirdik. Ofis ve alan temizlikleri esnasında kullanılan malzemeleri de bu kapsamda değiştirdik. Ofis ve tesislerimizdeki ortak alan ve ıslak zemin alanlarında temizlik sıklığını artırdık. Koordinasyon ve iletişim gücünü artırmak için Kriz İletişim Masası oluşturduk ve işbirliği gücümüzü de bu sayede artırmış olduk.

Türkiye’de vakaların görülmeye başlamasıyla birlikte, Sağlık Bakanlığımızın yönergeleri ve salgın hastalıkla ilgili İzocam Acil Durum Eylem Planı çerçevesinde tedbirlerimizi artırarak sürdürdük. Ofis ve işyerleri ağırlıklı olmak üzere evden çalışma düzenine geçildi ve seyahatler tümüyle durduruldu. Yüz yüze toplantılar bir süreliğine yerini dijital platform üzerinden yapılan toplantılara bıraktı. İşyerine ulaşım amacıyla kullanılan servislerin doluluk oranlarını sosyal mesafe koşullarına uygun hale getirdik ve özel dezenfektanlar ile hijyen koşullarını artırdık. İzocam çalışanlarının yanında bayilerine de virüsle mücadele hakkında dikkat etmeleri gereken noktaları ve korunma yöntemlerini kendileri ile düzenli olarak paylaştık.

Acil bir durum gelişirse rahat haberleşmek ve çalışanlarımızı hızlı bilgilendirmek aynı zamanda panik yaratmadan önleyici tedbirleri alabilmek için whatsapp grupları kurduk ve işyeri hekimleri tarafından şüpheli ve tanımlı vaka durumunda hareket tarzı eğitimi verildi. Tüm çalışanlarımızla bağışıklığı artırıcı beslenme tavsiye dokümanı paylaşıldı. Hijyen kurallarını tam olarak uygulayamayacak fiziki engelleri bulunan engelli çalışanlara idari izin verildi.

İzocam olarak başta çalışanlarının ve ailelerinin sağlığı olmak üzere tüm toplumun sağlığına önem veriyoruz. Bu amaçla çalışanlarımızın evlerine dezenfektan gönderdik. Sadece iş yerinde değil, özel hayatlarında da sağlıklı kalmaları için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. Şirketimizin birçok konuda olduğu gibi bu konuda da  öncü olduğunu ve  tüm tedbirleri çok önceden aldığını belirtmek isterim. Çalışan Sağlığı ve İş Güvenliği İzocam’ın en önemli ilkesidir ve bu konuyu her zaman normların üzerinde bir hassasiyetle ele alıyoruz.  Covid-19 virüsü ile ilgili yürütülen tüm tedbirleri her gün geliştirerek, çalışanlarımız başta olmak üzere tüm paydaşlarımızın sağlığını korumak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Diğer taraftan, ülkemizin geleceği açısından iş yaşamının devam etmesi, ürün ve hizmetlerin devamlılığının güvenli bir şekilde sağlanması büyük bir önem arz ediyor. İzocam bayilerinin de bu bilinçle hareket ettiğinizi biliyor, salgın sırasında bayilerimizin aldıkları önlemleri de yakından takip ediyoruz. Bu süreçte hepimize büyük sorumlulukların düştüğünün farkındayız. Sektör öncüsü bir marka olarak, ülkemizin geleceği için bu sorumlulukla hareket ediyor ve sağlık açısından gereken önlemleri en üst düzeyde alarak bayi ve müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerimizi kesintisiz şekilde devam ettiriyoruz. Öngörülemeyen şartlar bizi mecbur bırakmadıkça ve devlet kanalıyla durdurulmadığı sürece de üretim, sevkiyat ve hizmetlerimizi devam ettireceğiz.

2020’nin bundan sonraki sürecinde pazara ilişkin öngörüleriniz ve bu öngörüleriniz doğrultusunda pazarda almayı planladığınız aktivasyonları bizlerle paylaşır mısınız?

Ülkemizdeki duruma baktığımızda 2019 yılında gerçekleşen 41,2 milyar dolarlık enerji ithalatımızın 202,7 milyar dolarlık toplam ithalatın %20,3’ünü teşkil ettiğini görüyoruz. Son 10 yılda toplam enerji ithalatımızın ülke ekonomisine maliyeti 450 milyar doların üzerinde. Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için enerji verimliliği ve iyi yalıtım uygulamaları şart. Bu da gelecekte sektörün çok fazla büyüyeceği anlamına geliyor.

Mevcut binalar için  "binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde EKB (Enerji Kimlik Belgesi) düzenlenmiş olması şartının aranmasına" ilişkin uygulama zorunluluğunun bu yılın başına (1 Ocak 2020) ertelenmesi, enerji verimliliği uygulamalarının sahada gelişimini geciktirdi. Ama kentsel dönüşüm çalışmalarının ve karbon salımını azaltmaya yönelik sıfıra yakın enerjili binlara artan ihtiyacın inşaat sektörü üzerindeki olumlu etkilerini göreceğiz. Önümüzdeki dönemde öncelikli hedefimiz, üretim kapasitemizi ve ürün çeşitliğimizi piyasanın ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda artırarak, sektör içerisindeki mevcut konumumuzu ilerletmek.

Bu yıl başta Ar-Ge çalışmaları olmak üzere pek çok proje gündemimizde. Hem tesislerimizde hem de yönetim ofislerimizde pek çok konuda yeni teknolojilerin uygulamasını hayata geçiriyoruz. Bu çalışmaları yaparken, müşterilerimizin iç görüsü ile hareket ediyoruz. Bu sene de inovasyona, Ar-Ge’ye ve müşteri odaklı bir yaklaşımla satış sonrası destek hizmetlerimizi iyileştirici projelere odaklanacağız. Biliyoruz ki, İzocam’ın uzmanlığı sadece sektöre sunduğu ürünlerle ilgili değil, yalıtım konusunda verdiği danışmanlık da markamızın tercih edilirliğinin en önemli bileşenleri arasında. Bu nedenle havalimanlarından, AVM’lere, fabrikalardan, toplu konutlara kadar Türkiye’nin en önemli projelerine ürünlerimizi sunmaya ve yalıtım danışmanlığı yapmaya devam ediyoruz.

 

Etiketler:

İzocam, Genel, Direktörü, Murat, Savcı, Küresel, Sürdürülebilir, Kalkınma, İçin, Üretiyoruz

Paylaş:
İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
Our site uses cookies. Learn more about our use of cookies: cookie policy

Sign Up for Our Newsletter